Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 09:02

ΣΥΚΙΚΗ: Αναδιάρθρωση συκεώνων στο Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφτηκε από τον

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε η αναδιάρθρωση των συκεώνων μέσα από τη συνολική ένταξη των δενδρωδών καλλιεργειών της χώρας με 147 εκ. ευρώ.

Το ποσοστό ενίσχυσης είναι 80% αντί του 30%, που είναι το γενικό ποσοστό στήριξης για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Η μελέτη της Συκικής για την αναδιάρθρωση είναι ποσού 15 εκ. ευρώ, με στόχο πάνω από 5.000 τόνους παραγωγή, με ποιοτικά και πρώιμα σύκα.

Τη θετική αυτή εξέλιξη και τα συγκεκριμένα στοιχεία σημείωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ενημερώνοντας για τη συνάντησή του το απόγευμα της Τετάρτης, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, παρουσία του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη και του διευθυντή οργάνωσης Γιώργου Αγγελόπουλου.

Οπως ενημέρωσε ο κ. Παπαγεωργίου, ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα είναι από τα πρώτα που θα υλοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεσμεύτηκε πως η αναδιάρθρωση του αποξηραμένου σύκου θα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, λόγω της δυναμικής του προϊόντος και της εμπεριστατωμένης μελέτης που έχει κατατεθεί από τη Συκική, με αισιόδοξη πρόβλεψη ενδεχόμενης έναρξης υλοποίησης εντός του 2021 και όχι το 2022 που προβλέπεται να ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις.

Ο πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό και τον κ. Χρυσομάλλη για τις ενέργειές τους, δεσμευόμενος ότι “η Συκική θα βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο για τη σύνταξη του τεχνικού δελτίου” και δηλώνοντας αισιόδοξος πως “έφτασε η ώρα της υλοποίησης ενός πάγιου αιτήματός μας”.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο υπουργός ενημέρωσε αναφορικά με την αποστολή σχετικού αιτήματος προς το υπουργείο Οικονομικών για την έγκριση οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών αποξηραμένου σύκου των Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Εύβοιας, στα πλαίσια στήριξης του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε γι’ αυτό τον κ. Λιβανό και τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, για τις ενέργειες και τη στήριξή τους και σε αυτό το αίτημα της Συκικής.

Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε ότι βάζουμε στόχο την άρδευση των συκεώνων για ποιότητα και ποσότητα, αγωνιζόμενοι μαζί με άλλους φορείς, γιατί δεν είναι μόνο οι συκιές.

ΕΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρόεδρος της Συκικής είπε ότι έχουν ζητήσει να συμμετέχουν στην επιτροπή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας για το ποιες περιοχές θα ενταχθούν στην αναδιάρθρωση, ώστε να ενταχθούν αυτές που παράγουν πρώιμα και ποιοτικά σύκα. Παρατήρησε ότι η μελέτη της Συκικής είναι εμπεριστατωμένη για το πόσα δέντρα και στρέμματα πρέπει να αναδιαρθρωθούν και αφορά Μεσσηνία, Λακωνία και παρυφές της Αρκαδίας. Ανέφερε, μάλιστα, πως “στην αναδιάρθρωση του 1998 δεν μπήκαν τα περιβόλια που έπρεπε, ο κάμπος δεν κάνει”. Εκτίμησε ότι με το πρόγραμμα θα ξεριζωθούν γερασμένοι συκεώνες και ελαιώνες.

Για τη φετινή παραγωγή είπε ότι πάει απλά καλά, με χαρακτηριστικά την ξηρασία και την οψιμότητα, ενημερώνοντας πως τα σύκα είναι πολύ μικρά και δεν έχει ξεκινήσει η γονιμοποίηση, όπως είχε γίνει άλλες χρονιές αυτή την περίοδο. Επεσήμανε ότι “αν δεν βρέξει τώρα θα έχουμε πρόβλημα. Ευχόμαστε να βρέξει τώρα και όχι στην παραγωγή”.

Για την περσινή χρονιά, όπου υπήρχαν ζητήματα διάθεσης κι εξαγωγών λόγω της πανδημίας, είπε ότι η Συκική έδιωξε όλα τα σύκα, όμως σε κάποιους μεταποιητές έμειναν αδιάθετες κάποιες λίγες ποσότητες. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπήρξαν προβλήματα και αναγκάστηκαν να ρίξουν τις τιμές για να πουλήσουν τα σύκα.

Οσον αφορά τα αρδευτικά έργα που χρειάζονται, είπε ότι δεν φτάνει το αρδευτικό Τρικόρφου και πως πρέπει να γίνουν μικροφράγματα ή ένα μεγάλο για να καλύψει όλη τη Μεσσηνία, εκτιμώντας πως ένα τέτοιο πίσω από τον Αριστομένη, στην Πλατανόβρυση, μπορεί να ποτίσει το μισό νομό. Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ των πολλών μικρών φραγμάτων που θα αλλάξουν το μικροκλίμα.

Τέλος, υπενθύμισε ότι η περσινή παραγωγή σύκων ήταν 1.700 με 1.800 τόνους, η μικρότερη των τελευταίων χρόνων. “Κάθε χρόνο και χειρότερα, οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν”, σχολίασε.

Γ.Σ.