Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 12:09

O Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για την κορινθιακή σταφίδα

Γράφτηκε από την
O Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για την κορινθιακή σταφίδα

 

“Εδώ και τώρα στήριξη της κορινθιακής σταφίδας. Το κράτος να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πανδημία και τις αδιάθετες ποσότητες” ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και περιφέρειας.

Σε ανακοίνωσή του επικρίνει κυβέρνηση και μεγαλέμπορους, λέγοντας ότι “παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των σταφιδοπαραγωγών”, και εκτιμά ότι θα δώσουν “τη χαριστική βολή στο προϊόν, αν δεν παρθούν μέτρα”.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

“Η ανακοίνωση της Παναιγιαλείου για αδιάθετες ποσότητες σταφίδας που προμηνύουν, κατρακυλά τις τιμές παραγωγού, προκαλεί αναστάτωση στους σταφιδοπαραγωγούς την ώρα που έχουν πληρώσει το αυξημένο κόστος καλλιέργειας σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της επιδότησης τα τελευταία χρόνια, γίνεται αντιληπτό ότι η όποια μείωση στην τιμή θα είναι καταστροφή για το προϊόν και τους παραγωγούς.

Βλέπουμε ότι συνεχίζουν την ίδια πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τη σταφίδα από ένα δυναμικό προϊόν την κατάντησαν είδος προς εξαφάνιση.

Ξεκίνησαν με τις αποζημιώσεις εκρίζωσης σε όσους κατέστρεφαν την σταφίδα τους. Μετά ήρθε η διάλυση του ΑΣΟ και το ξεπούλημα της περιουσίας του που στόχο είχε την πλήρη εκμετάλλευση  του αγρότη από τους εμπόρους, δίνοντάς τους το δικαίωμα να αρπάζουν ό,τι απέμεινε από τους σταφιδοπαραγωγούς.

Την περίοδο που εφαρμόστηκε ο κανονισμός του 1999, εγκαταλείφθηκαν παρά πολλές σταφίδες, ο κανονισμός μας ανάγκαζε πριν ακόμα τρυγήσουμε να υπογράψουμε με τον έμπορο συμφωνητικό το οποίο περιλάμβανε τιμή πώλησης και ποσότητα με εκβιασμό. Αν δεν υπογράφαμε, θα χάναμε την επιδότηση, ενώ πουλάγαμε 40 λεπτά και ο καταναλωτής την αγόραζε 6 ευρώ.   

Την ίδια καταστροφική πολιτική για τη σταφίδα συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση αρνούμενη την όποια στήριξη της σταφίδας και των σταφιδοπαραγωγών.

Καλούμε τους αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να οργανωθούν. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, βλέποντας να μας παίρνουν την παραγωγή για ένα κομμάτι ψωμί, θα μας βρουν απέναντί τους.

Ζητάμε εδώ και τώρα στήριξη της κορινθιακής σταφίδας. Το κράτος να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πανδημία και τις αδιάθετες ποσότητες. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της καλλιέργειας.

Ζητάμε άμεσα την αναδιάρθρωση - φύτευση νέων καλλιεργειών της κορινθιακής σταφίδας, η οποία λόγω της παλαιότητάς της καθιστά ασύμφορη την ενασχόληση των νέων αγροτών με το προϊόν και έχει ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια της σταφίδας να εγκαταλείπεται.

Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή για τους μικρομεσαίους αγρότες”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER