Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 21:51

Αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων στον πρωθυπουργό

Γράφτηκε από τον

Τα αιτήματά του παρέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Ένα από αυτά είναι να επιτραπεί η χρήση της δραστικής ουσίας Dimethoate στην ελαιοποιήσιμη ελιά για την καταπολέμηση του δάκου.

Αναλυτικά ο Αγροτικός Σύλλογος αναφέρει: «Μετά από προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Γεωργίας ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων έθεσε υπ’ όψιν του κ. Λιβανού εκτός από μία σειρά πάγιων προβλημάτων αλλά και νέων που έχουν δημιουργηθεί, και αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατάργηση τις δραστικής ουσίας Dimethoate και τον διαχωρισμό της χρήσης αυτής από τις βρώσιμες και τις ελαιοποιήσιμες. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η χρήση της δραστικής ουσίας αυτής είναι μοναδική και σωτήρια για την καταπολέμηση του δάκου και την καλή ποιότητα του ελαιολάδου, αντιθέτως είναι απαγορευτική για την βρώσιμη. Όσον αφορά κάποιες φήμες που θέλουν για κάποιους λόγους να φέρεται ότι ο Α.Σ.Γ. ήταν αρνητικός ως προς τη χρήση της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας, έχουμε να πούμε ότι οι αναφορές που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο και στα κοινωνικά δίκτυα από τον σύλλογο αποδεικνύουν το αντίθετο και μάλιστα το ζητούμενο για εμάς ήταν και είναι να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη δραστική ουσία για ολική κάλυψη κρατώντας πάντα τις ημερομηνίες τελευταίας επέμβασης από τη συγκομιδή, όπως ισχύει για όλα τα φυτοφάρμακα».
Στο υπόμνημα που παρέδωσαν στον πρωθυπουργό για αυτό το ζήτημα αναφέρεται: «1) Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 4133/111219/2306 23 /06 2021 απόφαση, χορηγήθηκε η κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά του φυτοπροστατευτικού προϊόντος DÉCOR 40EC με δραστική ουσία Dimethoate, για την αντιμετώπιση του δάκου στην ελιά με τη μέθοδο του δολωματικού ψεκασμού (η απόφαση αυτή αφορά επιτραπέζιες και ελαιοποιήσιμες ποικιλίες).
2) Στη συνέχεια, με βάση την ένσταση της ΔΟΕΠΕΛ αρ. πρωτ. 21.055(032)/ 7:1:1/ 8 Ιουλίου 2021, η ως άνω απόφαση εξαίρεσης απορρίφθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 4150/110335/ 13-07-2021 απόφαση στο σύνολό της, δηλαδή και για την ελαιοποιήσιμη και για την επιτραπέζια ελιά, παρόλο που με την παραπάνω ένσταση ζητήθηκε να ανακληθεί μόνο για την επιτραπέζια.
Ζητάμε την τροποποίηση της απόφασης απόρριψης έτσι ώστε να ανακληθεί η χρήση του Dimethoate μόνο για τις επιτραπέζιες ποικιλίες και να επιτραπεί για τις ελαιοποιήσιμες, δεδομένου ότι κινδυνεύει το σύνολο της παραγωγής. Τονίζουμε ότι στο σκεπτικό της ανωτέρω απόρριψης αναφέρεται ότι στην Ιταλία έχει δοθεί έγκριση κατά παρέκκλιση διάθεσης στην αγορά στο εν λόγω σκεύασμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Σε άλλο υπόμνημά τους για τα γενικότερα προβλήματα οι αγρότες αναφέρουν: «Σας γνωστοποιούμε το πλαίσιο των βασικών προβλημάτων του αγροτικού χώρου.
Α) Φορολογικό - ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό.
1) Ο αγροτικός χώρος τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου επιβάρυνση στην όποια συμπεριλαμβάνεται πλέον η κλιματική αλλαγή που καθιστά αβέβαιη την εξέλιξη της παραγωγής. Βεβαίως είναι θετικό η ύπαρξη του αφορολογήτου των 8.500 ευρώ, άλλα προσβλέπουμε στη στήριξά σας για σταδιακή αύξηση στα 15.000, ώστε να αποτελέσει και κίνητρο για να ασχοληθεί η νέα γενιά με το αγροτικό επάγγελμα. Τα αγροτεμάχια -όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ- είτε είναι αρδευόμενα είτε όχι, να πληρώνουν συμβολικά 1 ευρώ το στρέμμα και να μειωθεί η τιμή της kwh στα αγροτικά τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30% στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για κάθε νεοεισερχόμενο στον αγροτικό χώρο απαλλαγή από καταβολή φορών για τα 3 πρώτα χρόνια από την έναρξη.
2) Μείωση 30% των ήδη υπαρχουσών εισφορών και επαναφορά καταβολής με το σύστημα του τέως ΟΓΑ 2 φορές το χρόνο, Ιούνιο και Δεκέμβριο. Συνταξιοδότηση των αγροτών στο 60ό έτος. Έκπτωση 50% στις εισφορές για κάθε νεοεισερχόμενο για τα 3 πρώτα χρόνια.
Β) Εργατικό δυναμικό.
Αναγνωρίζουμε και κατανοούμε πλήρως τις εξαιρετικές κρίσιμες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξ αιτίας της πανδημίας, αλλά η εισαγωγή εργατικού δυναμικού κατά τους μήνες Οκτώβριο έως Ιανουάριο για τη συγκομιδή είναι θεμελιώδους μεγέθους για να εξελιχθεί ομαλά η συγκομιδή. Ωστόσο ανακύπτει το εξής κρίσιμο πρόβλημα: Οι περισσότεροι εργάτες εισέρχονται με τουριστική βίζα διάρκειας τριών μηνών, γεγονός που καθιστά αδύνατη την έκδοση εργοσήμου. Υπό το καθεστώς παρανομίας καλούμαστε να ολοκληρώσουμε τη συγκομιδή και από πλευράς εργατών σε καθεστώς εκβιασμού - ψυχολογικής βίας πληρώνουμε εξοντωτικά ημερομίσθια, τα οποία φυσικά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ως δαπάνες εξόδων. Γι’ αυτό σας προτείνουμε την αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας και ο αριθμός τουριστικής βίζας να αναγνωριστεί ως ο προσωρινός ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και να επιτρέπεται η έκδοση εργοσήμου, ώστε και ο αγροτικός κόσμος να καταστεί εντελώς νόμιμος και το ασφαλιστικό σύστημα να ενισχυθεί.
Γ) Κανονισμός ΕΛΓΑ.
Στην αβεβαιότητα της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καθιστούν την εξέλιξη της παραγωγής εξαιρετικά δυσοίωνη επιζητούμε την ύπαρξη ενός ΕΛΓΑ προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις των καιρών με αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου αποζημιώσεων και οι πληρωμές να γίνονται άμεσα και εντός εύλογου χρονικού πλαισίου. Ο αναχρονιστικός κανονισμός αποζημίωσης καρπού και όχι σταδίων προπαρασκευής συνιστά ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αγροτικής παραγωγής, η οποία πλέον εναπόκειται στην κλιματική αλλαγή.
Δ) Δασικοί χάρτες.
Η ανάρτηση του δασικού χάρτη συνιστά ένα θεμελιώδες λάθος κατά του αγροτικού κόσμου, καθώς είναι αδιανόητο 76 χρόνια μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου να ομιλούμε περί παράνομων εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων. Εγείρεται ζήτημα περί του νομικού καθεστώτος των εμφανιζόμενων -ως δασικών- αγροτεμαχίων. Τι μέλλει γενέσθαι; Θα κληθούν οι αγρότες να τα μεταβιβάσουν; Να προβούν σε αγοραπωλησίες, να τα παραδώσουν στο Δημόσιο και εν τελεί και να κληθούν να επιστρέψουν τα χιλιάδες ευρώ που εισέπραξαν ως επιδότηση; Γι’ αυτό σας προτείνουμε την απόσυρση των δασικών χαρτών και την αντικατάστασή τους με τις παραγωγικές ζώνες του ΟΠΕΚΕΠΕ για όσα αγροτεμάχια είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ, ώστε να γίνεται αυτομάτως ο αποχαρακτηρισμός τους από δασική έκταση. Στη δύσκολη πορεία της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης και στις κακουχίες που βίωσε ελέω Κατοχής ο λαός μας, είναι αδιανόητο η επίσημη πολιτεία να καλεί τον πολίτη να αποδείξει την ιδιοκτησία του 76 χρόνια μετά από το τέλος του πολέμου όταν βάσει νομού της χρησικτησίας μετά από 30 χρόνια και εφόσον κάποιος δεν το διεκδικήσει γίνεται αυτομάτως κάτοχος;
Ε) Κίνητρα στήριξης επαγγέλματος αγρότη.
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής εξ αιτίας της απουσίας ισχυρών κινήτρων για τη στήριξη του αγροτικού επαγγέλματος από τους νέους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διάδοχος κατάσταση στον τομέα πρωτογενούς παραγωγής. Πέραν των φορολογικών - ασφαλιστικών κινήτρων προτείνουμε:
1. Την αναθεώρηση «Προγράμματος Νέων Αγροτών» στη βάση του ΟΣΔΕ που αναλόγως τα δηλωθέντα στρέμματα να υπάρχει και η αντίστοιχη χρηματοδότηση.
2. Ισότιμη πρόσβαση όλων των κατ’ επάγγελμα αγροτών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την αγορά ή αντικατάσταση του εξοπλισμού.
3. Χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού συστήματος με κεφάλαια κίνησης για την αγορά γης».

Κ.Μπ.