Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 08:30

Ακόμα να δοθεί λύση για τη σταφίδα

Γράφτηκε από τον

 

Αγωνία και ανησυχία επικρατεί στους σταφιδοπαραγωγούς, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός δεν έχει δώσει ακόμα λύση στο σοβαρό ζήτημα της περσινής αδιάθετης παραγωγής, που απειλεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή τη φετινή και να υποθηκεύσει το μέλλον της σταφίδας.

Στο μεταξύ, η φετινή παραγωγή -έχει ξεκινήσει ο τρύγος και σε περιοχές της Μεσσηνίας- αναμένεται να είναι μειωμένη και λόγω του καύσωνα, αλλά η τιμή και η διάθεση είναι που “καίνε τους παραγωγούς.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος δήλωσε στην “Ε” πως “πήγαμε ό,τι μας ζήτησαν και περιμένουμε τον υπουργό να πάρει πρωτοβουλία και να δώσει λύση. Φοβάμαι πολύ για το μέλλον της σταφίδας”. Μας είπε ότι “δεν έχουμε κάτι νέο, κάτι για το μέλλον της σταφίδας” και παρατήρησε πως “χωρίς την παρέμβαση της Ενωσης θα κατρακυλήσει η σταφίδα και ίσως κάποιοι αυτό να θέλουν”.

Για την αναμονή και την αγωνία της λύσης, επεσήμανε ότι “αν δεν λάβει μέτρα ο υπουργός, αν δεν εξαγγείλει την απόσυρση της περσινής αδιάθετης παραγωγής… Πρέπει να πάρει πρωτοβουλία, έστω και τώρα να σώσει ένα ιστορικό προϊόν στις περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου και της Ζακύνθου, σε περιοχές που δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες καλλιέργειες”.

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου σημείωσε ότι “20.000 οικογένειες θα μείνουν άνεργες και όλο το κύκλωμα εργασίας που έρχεται από πίσω. Θα έπρεπε ο υπουργός να το δει από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, που το ζητούσαμε. Είναι στο χέρι του. Είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα, θα δείτε τους παραγωγούς να βγαίνουν στο δρόμο. Κάναμε πολλά χρόνια αγώνα για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που μπήκε τελικά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με τι κουράγιο να το υλοποιήσεις; Ποιο είναι το μέλλον για έναν νέο αγρότη; Σε λίγα χρόνια θα τελειώσει η σταφίδα, το προϊόν που στήριξε την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια”.

Για τη φετινή παραγωγή μας πληροφόρησε πως “την έχει επηρεάσει ο καύσωνας. Ξεκινήσαμε και πήραμε κάποιες πρώιμες σταφίδες”.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης μας ενημέρωσε ότι “στην περιοχή μας (Κυνηγού - Καλλιθέα Πυλίας) βρέθηκε γεωπόνος του ΕΛΓΑ κι έκανε εκτιμήσεις για ζημιές από τον καύσωνα” και παρατήρησε: “Από Χανδρινού και κάτω έχει 5 μήνες να βρέξει. Σε κάποιες περιοχές ο καύσωνας έχει επηρεάσει τα πάντα, όχι μόνο τη σταφίδα. Θα είναι μειωμένη η παραγωγή, σε ποια έκταση δεν μπορώ να ξέρω από τώρα. Παραγωγοί έχουν βγει σε κτήματα που έχουν πρόβλημα και τρυγάνε”.

Για το πρόβλημα με την περσινή παραγωγή, ανέφερε ότι “είναι απούλητες οι περσινές σταφίδες” και σημείωσε: “Μέχρι τις 25 του μήνα θα πάρει αποφάσεις η Παναιγιάλειος. Από τον Μάρτιο βλέπαμε το πρόβλημα και λύση δεν έχει δοθεί. Οι παραγωγοί να μην βιαστούν να πουλήσουν. Οι έμποροι περιμένουν την Παναιγιάλειο να δουν τι στάση θα τηρήσει. Οι παραγωγοί να εμπιστευτούν την Ενωση. Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα, να μην χάσουμε αυτά που περιμένουμε”.

Τέλος, έκανε αναφορά και στο πρόβλημα που υπάρχει με τις καταστροφές από τα αγριογούρουνα.

Ο σταφιδοπαραγωγός Γιώργος Νικολόπουλος από το Αβραμιού μας είπε ότι “τρυγάμε, τα πράγματα είναι σχετικά καλά” και παρατήρησε: “Μερικά κομμάτια έχουν πρόβλημα από τον καύσωνα, δεν φαίνεται να είναι μεγάλες οι ζημιές. Εχει επηρεάσει τα φτωχά και αδύνατα κομμάτια σε κτήματα. Δεν ξέρω για την ώρα αν θα είναι μειωμένη η παραγωγή”. Επεσήμανε πως “το ζήτημα είναι με τη διάθεση και την τιμή του προϊόντος. Πόσο θα πουλήσει ο παραγωγός;” και σημείωσε ότι “αν είναι να πουλήσεις με 80 λεπτά και 1 ευρώ δεν βγάζεις τα έξοδα”.

Γ.Σ.