Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 08:28

Μεσσηνία: Δεν θα φτάσουν τους 1500 τόνους φέτος τα σύκα

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Δεν θα φτάσουν τους 1500 τόνους φέτος τα σύκα

 “Είναι πολύ λιγότερα από πέρσι τα σύκα της φετινής παραγωγής, ούτε τους 1.500 τόνους δεν θα φτάσουν” μας επεσήμανε ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας την καταστροφή από τον καύσωνα.

Ο πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι θα χαθούν αγορές από τη μείωση της παραγωγής, καθώς και για τον κίνδυνο ερημοποίησης της Μεσσηνίας, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν 3-4 λιμνοδεξαμενές για να αρδευθούν τα συκοχώραφα.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου παρατήρησε πως “υπάρχουν δέντρα που δεν μαζεύτηκαν καθόλου” και ανέφερε ότι “σε συκιές κιτρίνισαν τα φύλλα κι έπεσαν τα σύκα ή σε άλλες «μολύβωσαν», κοκάλωσαν και δεν κάνουν ούτε για τα ζώα”.

Εξήγησε πως “αν ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, θα ήταν μια καλή χρονιά”, αλλά σημείωσε με απογοήτευση ότι “έχει να βρέξει από το Φλεβάρη, κι ελιές ακόμα είναι έτοιμες να ξεραθούν”.

Διευκρίνισε ότι “το χειρότερο ήταν ο καύσωνας” και πρόσθεσε πως “βελτιώθηκαν μετά οι καιρικές συνθήκες, πήραν πάνω τους κάποια κτήματα, αλλά η καταστροφή είχε γίνει”.

Ο πρόεδρος της Συκικής μας ενημέρωσε ότι έχουν ξεκινήσει εξαγωγές σε Αμερική, Καναδά, Κεντρική Ευρώπη, αλλά επεσήμανε πως με τη μεγάλη μείωση της παραγωγής “χάνονται αγορές, όταν δεν έχεις να δώσεις σύκα, οι πελάτες σου ψάχνουν άλλες αγορές. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δώσει 700 τόνους σε έναν πελάτη μας, τώρα αναζητούμε αυτούς τους τόνους για όλους τους πελάτες μας”.

Οσον αφορά την προοπτική άρδευσης στη συκοκαλλιέργεια, ανέφερε ότι “από το αρδευτικό έργο του Τρικόρφου μόνο ένα τμήμα από τα συκοχώραφα μπορεί να ποτιστεί” και εκτίμησε πως “θέλει 3-4 λιμνοδεξαμενές γύρω από τα χωριά που είναι συκοπαραγωγικές περιοχές, έτσι ποτίζεται μια τεράστια περιοχή”.

Στη συνέχεια, εκφράζοντας την ανησυχία του σημείωσε ότι “υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης της Μεσσηνίας. Θα ξεραθούν και δέντρα φέτος, μεγάλες κλάρες. Αν ξεκινήσει τώρα ένα φράγμα, θα κάνει 30 χρόνια να γίνει. Η μελέτη για το Φιλιατρινό είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘70. Και αναδιάρθρωση της καλλιέργειας να γίνει, αν δεν ποτίσουμε ταυτόχρονα, δεν θα γίνει τίποτα”.

Τέλος, παρατήρησε ότι “στη Λακωνία έχουν κάνει γεωτρήσεις, 5-6 παραγωγοί μαζί, έχουν συνεργατικό πνεύμα. Στην περιοχή των Μολάων για παράδειγμα, με γεωτρήσεις ποτίζονται και οι ελιές, κοστίζουν, αλλά δικαιώνεσαι”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER