Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 09:16

Σημαντική επίπτωση στην τοπική οικονομία της Μεσσηνίας: Καύσωνας και ξηρασία κατά ελαιοπαραγωγής

Γράφτηκε από τον

 

Ο καύσωνας και η παρατεταμένη ξηρασία έχουν επηρεάσει την ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας.

Οι επιπτώσεις θα είναι στην ποσότητα κι ενδεχομένως και στην ποιότητα. Αντίθετα, οι προβληματικές αυτές καιρικές συνθήκες -στοιχείο της κλιματικής αλλαγής- ήταν ευνοϊκές στην καταπολέμηση, στη μη εμφάνιση και τη μη εξάπλωση του δάκου.

Αυτά μας τόνισαν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, αρμόδιοι για τη δακοκτονία, Δήμητρα Δημητρούλια και Ανδρέας Κρασσακόπουλος. Μας επεσήμαναν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές που οι ελαιώνες είναι ξερικοί, ενώ και σε ποτιστικούς ελαιώνες η εικόνα δεν είναι η αναμενόμενη. Παρατήρησαν χαρακτηριστικά πως “έχουν πληγεί ξερικοί ελαιώνες και σε ορεινές περιοχές, σε πλαγιές. Υπάρχει ακαρπία ή μικρός καρπός, έχει παρατηρηθεί κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων. Τέτοια εποχή σε παραγωγές χωρίς πρόβλημα δεν υπήρχε φυλλόπτωση”.

Οι δύο γεωπόνοι σημείωσαν ότι έχουν επηρεαστεί και άλλες καλλιέργειες, όπως τα σύκα και οι ελιές Καλαμών, που είχαν πρόβλημα καρπόδεσης και είναι μικρός ο καρπός ή λίγος στα δέντρα. Εκαναν λόγο για ζημιές στη σταφίδα και στα αμπέλια κι επιβεβαίωσαν πως υπάρχει στενοχώρια και αγανάκτηση στους παραγωγούς. Οσον αφορά τη φετινή δακοκτονία, βεβαίωσαν ότι ο καύσωνας και η λειψυδρία συνέβαλαν θετικά στην παραγωγή και απέτρεψαν τον πολλαπλασιασμό του εντόμου.

Η Δ. Δημητρούλια και ο Ανδρ. Κρασσακόπουλος μας ενημέρωσαν ότι “οι πληθυσμοί είναι χαμηλοί, σε κάποιες περιοχές όμως, παραθαλάσσιες και όχι μόνο, απαιτείται επαγρύπνηση. Και αυτό γιατί σε δροσερά σημεία μπορεί να υπάρχουν εστίες του δάκου”. Σημείωσαν πως “η χρονιά από πλευράς δάκου, μέχρι τώρα, είναι πολύ καλή” και πληροφόρησαν ότι με την παγιδοθεσία έχουν αποτελέσματα κάθε 5 μέρες και από αυτά κρίνουν την πορεία των ψεκασμών.

“Είμαστε στον 1,5 ψεκασμό κατά μέσο όρο. Εχουν γίνει μέχρι 2 ψεκασμοί. Στο Σταυροπήγιο έχουμε κάνει 3, όπως και έναν 3ο τοπικό κάναμε στους Δολούς, στα όρια με το Σταυροπήγιο”, ανέφεραν χαρακτηριστικά. Διευκρίνισαν ότι φέτος υπάρχει ζήτημα σε δροσερά μέρη και προέτρεψαν τους παραγωγούς “να έχουν το νου τους σε περιοχές που έχει βρέξει και είναι αραιός ο καρπός. Εκεί θα πάει ο δάκος, θα πρέπει να παρακολουθούν και να επεμβαίνουν αν χρειαστεί”.

Τέλος, ξεκαθάρισαν ότι “μπορεί να είμαστε στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά έχουμε πορεία, γιατί είναι όψιμη φέτος η ελαιοπαραγωγή”.

Γ.Σ.