Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 22:06

Στο πλευρό των σταφιδοπαραγωγών ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας

Γράφτηκε από την
Στο πλευρό των σταφιδοπαραγωγών ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας

Στο πλευρό των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας, στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας.

Ο δήμαρχος ενισχύοντας τις προσπάθειες των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων να διαθέσουν μέρος από τις σημαντικές ποσότητες αδιάθετης σταφίδας, αποφάσισε πρώτος ο Δήμος Πύλου - Νέστορος να προχωρήσει στην προμήθεια συσκευασμένης κορινθιακής σταφίδας, με σκοπό να την μοιράσει σε μαθητές σχολείων του δήμου. Ηταν μια κίνηση συμπαράστασης στους σταφιδοπαραγωγούς, στηρίζοντας την καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και ταυτόχρονα προωθώντας τις ευεργετικές ιδιότητες που επιφέρει η ένταξη αυτού του υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντος στην διατροφή τους.
Στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται ότι η κορινθιακή σταφίδα ενώ αποτελεί ένα πολυδύναμο προϊόν στην παγκόσμια αγορά, το αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας από το πάγωμα των αγορών και των δρόμων διάθεσης του προϊόντος, ήταν η συσσώρευση μεγάλων πλεονασμάτων που παραμένουν αδιάθετα, συμπεριλαμβανομένου των ποσοτήτων της παραγωγής του τρέχοντος έτους. Δυστυχώς για 2η συνεχόμενη χρονιά κάτω από το βάρος της πανδημίας covid-19 δημιουργήθηκαν μεγάλα αποθέματα προϊόντος. Χιλιάδες καλλιεργητές αντιμετωπίζουν ακόμη πιο έντονα τα βιοποριστικά προβλήματα των αγροτικών οικογενειών τους.
Σε δήλωση ο δήμαρχος Παν. Καρβέλας επεσήμανε: “Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα προκειμένου να διατεθούν οι ποσότητες του αδιάθετου προϊόντος και να στηριχθούν οι σταφιδοπαραγωγοί, οι οποίοι βιώνουν τις θλιβερές συνέπειες των μέτρων της πανδημίας. Η σταφίδα είναι το προϊόν εκείνο της ελληνικής γης, το οποίο στην παραγωγική, εμπορική και οικονομική ιστορία της χώρας κατέλαβε ιδιαίτερη και εξέχουσα θέση. Πρέπει να τοποθετηθεί στην αντίληψη των καταναλωτών ως μια υπερτροφή υψηλής διατροφικής αξίας, το οποίο έχει όλα τα απαιτούμενα εχέγγυα ποιότητας και επιπλέον σημαντική ιστορική και πολιτιστική διαδρομή από το παρελθόν έως και το σήμερα.
Στηρίζουμε το δίκαιο αυτό αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων, την απόσυρση των αποθεμάτων, το οποίο αποτελεί μονόδρομο για τη διάσωση και το μέλλον της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και οφείλουμε να προωθήσουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά της”.

 


NEWSLETTER