Παρασκευή, 24 Μαϊος 2013 11:47

Σύλλογος Γεωπόνων:Απαγορευμένη η χρήση χαρακίνης στη σταφίδα

Γράφτηκε από τον

«Η χρήση της φυτοορμόνης που είναι γνωστή ως καρπίνη ή χαρακίνη ή PCPA είναι απαγορευμένη. Επομένως η εμπορία, αποθήκευση, διακίνηση και χρήση της είναι παράνομη».

 Αυτό σημειώνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας, απευθυνόμενος με ανακοίνωσή του στους παραγωγούς σταφίδας του νομού, καθώς η καλλιεργητική περίοδος βρίσκεται στο μέσο της.
Ο σύλλογος επισημαίνει πως «τεχνικά υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα», γι’ αυτό καλεί τους σταφιδοπαραγωγούς να απευθυνθούν στους κατά τόπους συνεργαζόμενους γεωπόνους και τις Διευθύνσεις Γεωργίας.
Παρατηρεί ότι «τυχόν έλεγχοι που θα επιβεβαιώσουν υπολείμματα παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠΠ) στο προϊόν θα έχουν ως συνέπεια: α) Να ξεσπάσει διατροφικό σκάνδαλο στην ευρωπαϊκή αγορά, με καταστροφικά αποτελέσματα για τη φήμη του προϊόντος, την εμπορική και διαιτητική του αξία, την φήμη των εμπόρων, των παραγωγών και των εξαγωγέων. β) Την επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε αυτούς τους παραγωγούς που το προϊόν τους θα βρεθεί με υπολείμματα παράνομων ΦΠΠ».
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας εκτιμά ότι «οι ευθύνες δεν είναι μόνο όσων αποφασίζουν κάτω από την πίεση των παραγωγών να ρισκάρουν να προμηθεύσουν την αγορά με απαγορευμένα ΦΠΠ, αλλά και των παραγωγών που τα ζητούν και χρησιμοποιούν παράνομα φυτοφάρμακα, καθώς και των εμπόρων που αγοράζουν προϊόν που έχει υπολείμματα από παράνομα ΦΠΠ».
Τέλος, εκφράζει την πίστη ότι «όσοι από εδώ και πέρα εμπλακούν σε τέτοιες ενέργειες θα έχουν αποκλειστικά την ευθύνη των πράξεών τους, αλλά και την ευθύνη για την ποιότητα του προϊόντος».