Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 08:15

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών καταγγέλλει: "Ελληνικά" προϊόντα από Σκόπια και Αλβανία

Γράφτηκε από την

Αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην Αλβανία και τα Σκόπια εισάγονται στην Ελλάδα και πωλούνται στις αγορές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ως ελληνικά.

Αυτό καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών ζητώντας παράλληλα παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη, ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ελέγχου ελληνοποίησης αγροτικών προϊόντων. Η ζημιά στο εισόδημα των αγροτών της Μεσσηνίας είναι τεράστια καθώς οι καταναλωτές της Αθήνας αγοράζουν εν αγνοία τους ντομάτες και αγγούρια από τα Σκόπια. Την ίδια ώρα οι μεσάζοντες πιέζουν τους Μεσσήνιους παραγωγούς να μειώσουν τις τιμές σε επίπεδα… Σκοπίων για να αγοράσουν τα προϊόντα. Εννοείται βεβαίως ότι τα ελληνοποιημένα αγροτικά προϊόντα δεν έχουν ελεγχθεί  για υπολείμματα φυτοφαρμάκων που ενδεχομένως έχουν χρησιμοποιηθεί στις γείτονες χώρες, όπου δεν ισχύουν οι αυστηροί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναλυτικά η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

"Παρά τις επισημάνσεις που έχουμε κάνει για τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων (ντομάτες - αγγούρια κ.λπ.) από τρίτες χώρες (Σκόπια - Αλβανία κ.λπ.) συνεχίζονται κατά κόρον να εισέρχονται και να ελληνοποιούνται εις βάρος των αγροτών και του καταναλωτή. Μετά από έρευνά μας διαπιστώθηκε ότι μεγάλες ποσότητες αγγουριού και ντομάτας που εισέρχονται από το Τελωνείο Ευζώνων ελληνοποιούνται σε περιοχές παραγωγικές στη Βόρεια Ελλάδα και διακινούνται στις αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης ως ελληνικά. Δεν μπορείτε να κλείσετε την ψαλίδα μεταξύ παραγωγού-καταναλωτή, δεν μπορείτε να ελέγξετε την αύξηση του κόστους παραγωγής όταν ευαγγελίζεστε ότι η ανάπτυξη της χώρας θα έρθει από τον πρωτογενή τομέα.

Ζητάμε να ενεργοποιηθούν κάποτε οι υπηρεσίες της Πολιτείας για τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων που πλήττουν καίρια τους αγρότες και όχι να ζητάτε συνέχεια αυξήσεις (ΔΕΗ, πετρέλαιο, ΦΠΑ 23% σε βασικά εφόδια), χωρίς να μας παρέχετε καμία προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται από τις ελληνοποιήσεις.

Ζητάμε αυστηρό έλεγχο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα σύνορα και να συνοδεύει η ταυτότητα το προϊόν στο τελικό σημείο πώλησης".

Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Αλεξανδρόπουλος και ο γραμματέας Γιάννης Γριβοκωστόπουλος.