Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 16:15

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου κατά απόφασης για Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου σε έκτακτη συνεδρίαση του  ενέκρινε ψήφισμα για την Ελιά Καλαμών εκφράζοντας την αντίθεσή του στην απόφαση του ΣτΕ για το ΠΟΠ Καλαμάτας.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π Μεσολογγίου ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα που έφερε η δημοτική αρχή μετά την απόφαση του ΣτΕ για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας. "Ένας ολόκληρος κλάδος που έχει επενδύσει στην επιτραπέζια ελιά και στην ποικιλία Καλαμών βρίσκεται  σε αβεβαιότητα  λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Η απόφαση του ΣτΕ  διαταράσσει ένα αποδοτικό και δυναμικό κλάδο, τον ελαιοκομικό.

 Σημειωτέον ότι η πρακτική αγοράς και εξαγωγών σε όλο τον κόσμο με την ένδειξη Kalamata Olives είναι κάτι που χρονολογείται από το 1930, είναι αυτό στο οποίο επενδύθηκε η ανάπτυξη του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς (Καλαμών) κι αυτό στο οποίο βασίσθηκαν οι φυτεύσεις χιλιάδων στρεμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

-Και πλέον το πρώτο σε εξαγώγιμο  αγροτικό προϊόν της χώρας μπαίνει ξανά σε περιπέτειες και σε περιδίνηση με ανυπολόγιστες ζημιές για όλο το φάσμα των εμπλεκομένων. Παραγωγοί, μεσίτες, μεταποιητές, εξαγωγείς, μεταφορείς, πρακτορεία, αλυσίδες Σ/Μ, εισαγωγείς βρίσκονται έωλοι και αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που παράγει φόβο, οικονομική ανασφάλεια και ζημιές σε κάθε στάδιο, οι οποίες εν τέλη πλήττουν τον Έλληνα παραγωγό. -Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβάλλεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επιλύσει το πρόβλημα.

Καλεί τους βουλευτές και φορείς να σταθούν στο πλευρό των παραγωγών της ελιάς Καλαμών, στο Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου, που είναι  ο πρώτος πανελλαδικά στην παραγωγή ελιάς Καλαμών αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. -Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο, Κώστα Λύρο σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες και επαφές, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφαση του ΣτΕ.".