Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 08:12

Πρόβλημα η έλλειψη εργατών για τη συκοπαραγωγή - Στα ίδια επίπεδα η τιμή των σύκων (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Πρόβλημα η έλλειψη εργατών για τη συκοπαραγωγή - Στα ίδια επίπεδα η τιμή των σύκων (βίντεο)

 

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής έχουν ευνοήσει τη συκοπαραγωγή και αν δεν αλλάξει η κατάσταση, με βροχές, η φετινή παραγωγή θα είναι η καλύτερη των τελευταίων χρόνων και ποσοτικά και ποιοτικά.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα ενταθεί η συγκομιδή και προς τα τέλη του μήνα θα ανοίξουν τα απεντομωτήρια. Για την ώρα τιμές δεν υπάρχουν, όμως, στόχος της Συκικής είναι κάθε χρόνο να δίνει κάτι παραπάνω στους παραγωγούς.

Ωστόσο, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την έλλειψη εργατικών χεριών και πρόβλημα με τις αυξήσεις στο κόστος της τυποποίησης και των εξαγωγών.

Τα στοιχεία αυτά μας σημείωσε ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

Αναλυτικά, μας ενημέρωσε ότι «προχθές ξεκίνησα να μαζεύω τα πρώτα σύκα» και παρατήρησε:

«Την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο και την επόμενη θα ξεκινήσει εντατικά η συγκομιδή. Γίνονται γρήγορα τα σύκα, γιατί και η γονιμοποίηση έγινε σε λίγες μέρες. Μεγάλωσαν απότομα. Ετσι θα πάει η παραγωγή, θα ωριμάσει και μέσα στον Αύγουστο θα μαζέψουμε αρκετά σύκα. Τα σύκα μέχρι αυτή τη στιγμή είναι καλά και η ποσότητα φαίνεται αρκετή. Μέχρι τώρα η επιρροή του καύσωνα είναι μικρή, δεν έχει ζημιές. Αν συνεχίσει έτσι ο καιρός, θα έχουμε μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών και ποιοτικά και ποσοτικά. Από τις 25 Αυγούστου και μετά θα αρχίσουν να ανοίγουν τα πρώτα απεντομωτήρια. Αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η τυποποίηση, μπορεί και λίγο νωρίτερα».

Για τις τιμές ανέφερε πως «ακόμα δεν μπορώ να πω τίποτα» και πρόσθεσε: «Αύριο (σήμερα) έχουμε Διοικητικό Συμβούλιο, θα συζητήσουμε, θα έχουμε εκτιμήσεις με τους πελάτες, αλλά δεν θα έχουμε τιμές. Γίνεται μια έρευνα στην αγορά, μιλάμε με πελάτες. Ο στόχος μας είναι να μην πάει πίσω η τιμή, αν μπορέσουμε να την ανεβάσουμε».

 

«ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΚΡΙΒΥΝΕΙ»

Ο κ. Παπαγεωργίου παρατήρησε ότι «όλα έχουν ακριβύνει, όπως τα ναύλα» κι εξήγησε: «Ενα κοντέινερ που έφευγε με 2.000 ευρώ, έχει ξεφύγει προς τις 10.000 και 15.000 ευρώ για να πάει στην Αμερική. Ολο αυτό το ποσό που θα πέσει; Τα υλικά συσκευασίας έχουν ακριβύνει. Από τον παραγωγό και πέρα όλα έχουν ακριβύνει και ο παραγωγός πληρώνει κόστος για να καλλιεργήσει. Ομως, η αγορά δεν αντέχει. Ούτε ένας εργαζόμενος αντέχει να αγοράσει σε υψηλές τιμές. Και ανεβαίνουν οι τιμές, γιατί το κόστος είναι τεράστιο. Και αν πούμε ότι πιέσουμε να ανεβάσουμε τις τιμές, μη μείνουν και απούλητα στο τέλος».

Συνέστησε πως «πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι, να δούμε καλά τι πρέπει να κάνουμε» και διαβεβαίωσε: «Οι παραγωγοί που θα ξεκινήσουν να έρχονται από την αρχή εδώ, τα μέλη μας, να ξέρουν ότι θα απορροφήσουμε όλη την παραγωγή τους, από τα πρώτα μέχρι το απόσυκο. Το εγγυόμαστε αυτό. Οι παραγωγοί που θα κάνουν άλλες επιλογές, εφόσον είναι μια καλή χρονιά και δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά, σε αυτούς δεν εγγυόμαστε ότι θα ανοίξουμε την πόρτα μέσα με τέλος Σεπτεμβρίου να πάρουμε τα σύκα και να τα πάμε σε ζημιά».

Κι επανέλαβε ότι «ο στόχος μας είναι κάθε χρόνο έστω και λίγο να ανεβάζουμε την τιμή. Ο,τι περιθώρια έχουμε, θα το ανεβάσουμε».

 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

Ο πρόεδρος της Συκικής επιβεβαίωσε ότι «έχουμε έλλειψη εργατικών χεριών» και δήλωσε με ανησυχία: «Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχουν φανεί εργάτες, παρά ελάχιστοι. Αν έχουμε καλή χρονιά, δεν έχουμε βροχές, θα καταφέρουμε να τα μαζέψουμε. Αν έχουμε βροχές, που θέλει συνέχεια, κάθε μέρα να μαζεύεις, γιατί θα παίρνει ο ένας δανεικούς από τον άλλον. Μπορεί να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη συγκομιδή». Ενημέρωσε ότι «πανελλαδικά έχει γίνει μια κίνηση με το υπουργείο σε συνεργασία με τις πρεσβείες μας να φέρουμε και από άλλες χώρες εργατικά χέρια. Δεν έχουν ούτε τα τυποποιητήρια. Μπορεί να είναι καλή η χρονιά και να μην μπορούμε να τυποποιήσουμε». Και ανέφερε πως «πρέπει να πάμε σε άλλες μορφές τυποποίησης που η αγορά χωλαίνει. Είναι έτοιμη η Συκική να πάρει μηχάνημα που θα κάνει αυτόματη ζύγιση και τυποποίηση, αλλά η αγορά μπορεί να μην το θέλει, να θέλει μικρές ποσότητες. Θα μάθει, στο τέλος, ο καταναλωτής να βρει τα σύκα σε αυτές τις νέες συσκευασίες».

Ολοκληρώνοντας, εκτίμησε με αγωνία ότι «όπως πάει η κατάσταση, θα εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες. Υπάρχει φτώχεια, ανεργία» κι επεσήμανε: «Εχω πει και στο υπουργείο να επιδοτήσουν την εργασία. Αυτά τα επιδόματα που δίνουν σε ανέργους, να τα δίνουν σε εργαζόμενους,. Να επιδοτήσουν την εργασία, όχι την τεμπελιά».


NEWSLETTER