Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 18:15

Συναντήσεις Λυκουρέντζου στη Μεσσηνία: Αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ μέχρι τέλος του χρόνου (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Μέχρι το τέλος του χρόνου, πριν τα Χριστούγεννα θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς της Μεσσηνίας για τις ζημιές στα σύκα, στη σταφίδα, στις ελιές και τα καρπούζια.

Αυτό συμφωνήθηκε χθες το πρωί, σε σύσκεψη στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα. Στη συνάντηση αυτή ανακοινώθηκε ότι μέσα στο 2022 θα αποζημιωθούν και οι πυρόπληκτοι παραγωγοί στην περιοχή του Βασιλιτσίου από την πυρκαγιά του 2021. Οπως επισημάνθηκε, η καθυστέρηση της αποζημίωσης οφείλεται στο γεγονός ότι ξεχάστηκε και άργησε η οριοθέτηση της πυρόπληκτης περιοχής.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που συμφωνήθηκε, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για τις ζημιές στα συγκεκριμένα προϊόντα της Μεσσηνίας και μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των πινάκων, ώστε 20 με 21 Δεκεμβρίου να καταβληθούν τα χρήματα στους πληγέντες παραγωγούς.
Στη συνάντηση καθορίστηκε, επίσης, η καταβολή αποζημίωσης για ζημιές από πυρκαγιές σε αποθήκες, τρακτέρ, αγροτοτεχνολογικό εξοπλισμό και σε μη δηλωμένα κτήματα στη Μεσσηνία και σε άλλους νομούς της Περιφέρειας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς παραγωγής Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, οι διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Εφη Γεωργακοπούλου, Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Βασίλης Χαντζής και υπηρεσιακά στελέχη του ΕΛΓΑ από την υπηρεσία της Τρίπολης.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Οι αποζημιώσεις των συκοπαραγωγών και σταφιδοπαραγωγών που επλήγησαν από τις βροχές του περασμένου Αυγούστου, απασχόλησαν τη συνάντηση εργασίας θεσμικών και υπηρεσιακών παραγόντων χθες το πρωί στο γραφείο του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου, παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου. Σύμφωνα με ενημέρωση της δημοτικής αρχής κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η εξέλιξη της εκτιμητικής διαδικασίας από τον ασφαλιστικό οργανισμό, για την οποία ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Προέβλεψε μάλιστα πως σε σύντομο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν στη συγγραφή των πορισμάτων εκτίμησης, ώστε τάχιστα να γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης είπε από την πλευρά του ότι φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς, διότι υπέστησαν ζημιές στο ξεκίνημα της συγκομιδής. Όπως επεσήμανε, οι συνεχείς βροχές σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας υποβάθμισαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα στο Δήμο Μεσσήνης -που φέτος η συκοπαραγωγή ήταν πιο όψιμη από άλλες χρονιές- να έχουν υποβληθεί περίπου 1.100 δηλώσεις για ζημιές στα σύκα και περίπου 100 για ζημιές στις σταφίδες.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Ρούτσης, ο διευθυντής του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης Γιάννης Ασσιούρας, η προϊσταμένη του Τμήματος Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ Έφη Θεοδωροπούλου, ο επόπτης Μεσσηνίας του Οργανισμού Νίκος Χριστοφιλόπουλος και η προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Μεσσήνης Μαρία Παπαθανασοπούλου.

ΣΤΗ ΣΥΚΙΚΗ

Η επίσκεψη του κλιμακίου στη Μεσσηνία ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις της Συκικής.
Πραγματοποιήθηκε διεξοδική συζήτηση με τον πρόεδρο Παναγιώτη Παπαγεωργίου και τον διευθυντή της οργάνωσης Γιώργο Αγγελόπουλο. Επισημάνθηκε ότι βάσει των αυτοψιών των γεωπόνων της Συκικής, συνδυαστικά με τα στοιχεία των δεικτών εκτίμησης παραγωγής που έχουν περισυλλεγεί και προωθηθεί ήδη στον ΕΛΓΑ, η αξιακή ζημιά υπερβαίνει μεσοσταθμικά το ποσοστό
του 70% και σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά και το ποσοστό του 90%.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε πως οι εκτιμητές του Οργανισμού κινήθηκαν άμεσα και θα ολοκληρώσουν σύντομα το εκτιμητικό τους έργο, ώστε να καταρτιστούν οι καταστάσεις των πορισμάτων και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις μέσα στο 2022.