Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 00:12

Μεσσηνία: Σταθερά ανοδική η τιμή του ελαιολάδου - Μέχρι 4,70 ευρώ το κιλό η τιμή στο μαυρολίσιο

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Σταθερά ανοδική η τιμή του ελαιολάδου - Μέχρι 4,70 ευρώ το κιλό η τιμή στο μαυρολίσιο

 

Στα 4,60 ευρώ το κιλό με σταθερή και ανοδική τάση είναι η τιμή του μαυρολίσιου ελαιόλαδου, το πρώιμος προϊόντος της Μεσσηνίας, το οποίο βγαίνει αυτή την περίοδο σε περιοχές της Πυλίας και της Τριφυλίας. Κάποια μικρή ποσότητα, μάλιστα, πουλήθηκε και 4,70 ευρώ.

Αυτή η υψηλή τιμή που εκτιμάται πως είναι προμήνυμα για το κορωνέικο, το κυρίαρχο ελαιόλαδο του νομού, ικανοποιεί τους παραγωγούς κι έρχεται να δώσει μια ανάσα μετά τις μεγάλες αυξήσεις σε όλα τα είδη, που ανεβάζουν το κόστος της καλλιέργειας και την αβεβαιότητα και την ανησυχία με τις σοβαρές ελλείψεις σε εργάτες γης.

Υπολογίζεται ότι η τιμή θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στη φετινή ελαιοπαραγωγή, από 4,5 ευρώ και πάνω, καθώς οι Ισπανοί δήλωσαν 47% μικρότερη παραγωγή απ’ αυτή που ανέμεναν, η οποία ήταν ήδη μειωμένη, επηρεασμένη από την κλιματική αλλαγή.

Οι αποδόσεις της μαυρολιάς είναι καλές, 9 με 10 κιλά το σακί, αν και το μέγεθος του καρπού, λόγω της ζημιάς, είναι στο 50%.

Οσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα των εργατών γης, επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι καθυστερεί την ελαιοσυγκομιδή και ανεβάζει το κόστος της. Οι πιο έμπειροι και γνώστες αλλοδαποί (κυρίως από την Αλβανία) παίρνουν 55 ευρώ μεροκάματο και οι νέοι και άπειροι (κυρίως από Πακιστάν και Μπαγκλαντές) 40 ευρώ, ενώ στους ελαιώνες έχουν εμφανιστεί και ζητούν εργασία ρομά, με 45 ευρώ μεροκάματο. Τέλος, να αναφέρουμε ότι έχει αυξηθεί και το δικαίωμα που περνούν τα ελαιοτριβεία, λόγω της αύξησης του ρεύματος και του πετρελαίου και φθάνει μέχρι και το 14%, όταν το ελαιοτριβείο παίρνει από το κτήμα τα σακιά με τον ελαιόκαρπο.

Γ.Σ.


NEWSLETTER