Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 09:06

Η μισή ελαιοπαραγωγή φέτος στην Τριφυλία - Τι λένε στην «Ε» οι πρόεδροι των συνεταιρισμών

Η μισή ελαιοπαραγωγή φέτος στην Τριφυλία - Τι λένε στην «Ε» οι πρόεδροι των συνεταιρισμών

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

Πολύ κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα για το ελαιόλαδο, με αφορμή την τελική τιμή του προϊόντος με την οποία καταλήγει στο ράφι και στον καταναλωτή. Αν αφουγκραστούμε όμως και τους ανθρώπους της παραγωγής η εικόνα είναι λίγο διαφορετική. Και αν θέλαμε να περιγράψουμε την όλη κατάσταση, μια φράση του Γιώργου Κόκκινου προέδρου του «Νηλέα» στη Χώρα Τριφυλίας, τα λέει όλα «αν είχαμε αναλώσει τόσο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο και τόσο μελάνι για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας και του ελαιολάδου, όσο για την τιμή του, τότε σίγουρα θα είχαν λυθεί πολλά προβλήματα για το μέλλον του ελαιολάδου». Μια φράση που εμπεριέχει την ωμή πραγματικότητα και αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς λέγεται από έναν άνθρωπο που είναι από τους λίγους που έχουν ασχοληθεί τόσο πολύ με την ελαιοκαλλιέργεια και το μέλλον του προϊόντος, αφού όταν σύστηνε την Ομάδα Παραγωγών και ασχολιόταν με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση στην καλλιέργεια, πριν από πολλά χρόνια, για πολλούς τότε ήταν άγνωστες λέξεις και πραγματικά ο Νηλέας ήταν και είναι πρωτοπόρος σε πολλά πράγματα.

Ωστόσο όσο και αν η κουβέντα για το ελαιόλαδο έχει επικεντρωθεί γύρω από την τιμή, το κυρίαρχο ζήτημα για τους ελαιοπαραγωγούς της Τριφυλίας είναι η πολύ χαμηλή φετινή παραγωγή. Καθώς τα πρώτα στοιχεία με το ξεκίνημα της ελαιοσυγκομιδής δείχνουν μείωση της παραγωγής πάνω από 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η ακαρπία λόγω των κλιματικών συνθηκών αλλά και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις είναι οι βασικές αιτίες για τη μεγάλη μείωση της παραγωγής. Μείωση που σε συνδυασμό με τις αυξημένες δαπάνες καλλιέργειας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το τελικό αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς.

Χαρακτηριστικά για την πορεία της ελαιοσυγκομιδής στην περιοχή της Τριφυλίας ο πρόεδρος του Νηλέα Γιώργος Κόκκινος μας επισήμανε: «Ολοκληρώθηκε το μάζεμα της μαυροελιάς και πλέον έχουμε περάσει στην κορωνέικη, η παραγωγή είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 50% όπως φαίνεται μέχρι τώρα και όπως εκτιμάμε. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, και όταν λέμε κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά η ξηρασία. Κρίσιμος μήνας για την ελιά είναι ο Φεβρουάριος που χρειάζεται να είναι υγρός και κρύος, αντιθέτως είχαμε ένα Φεβρουάριο ζεστό και άνυδρο με αποτέλεσμα να υπάρχει κακή ανθοφορία και παραγωγή. Βέβαια στην περιοχή μας λόγω της μορφολογίας υπάρχουν και πολλά μικροκλίματα γι’ αυτό συναντάμε και διακυμάνσεις στην παραγωγή.

Επίσης ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι το ιστορικό λίπανσης, καθώς λόγω του υψηλού κόστους στα λιπάσματα είχαμε πολλά χωράφια με υπολίπανση με αποτέλεσμα να μην έχουν την αναμενόμενη παραγωγή. Κάποια χωράφια που έχουν καλύτερες λιπάνσεις έχουν και καλύτερες παραγωγές. Ενώ ούτε και οι αποδόσεις στις μαυροελιές ήταν καλές και οι αναμενόμενες.

Οσον αφορά τους εργάτες, επειδή φέτος είναι μικρή η παραγωγή δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με την εξεύρεση εργατών, ωστόσο το μεροκάματο τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 50% και φέτος φτάνει τα 60 αλλά και τα 70 ευρώ. Σχετικά με τις τιμές γίνεται πολλή κουβέντα αν είχαμε αναλώσει τόσο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο και τόσο μελάνι για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας και του ελαιολάδου, όσο για την τιμή του, τότε σίγουρα θα είχαν λυθεί πολλά προβλήματα για το μέλλον του ελαιολάδου».

Επίσης σημαντική πτώση στην παραγωγή υπάρχει και στην περιοχή των Γαργαλιάνων που φαίνεται να φτάνει το 50% όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Αναστάσιος Προσηλιακός, τονίζοντας: «Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρυσι στο 50% θα έλεγα. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται από τη μια ότι πέρυσι είχε μεγάλη παραγωγή, από την άλλη σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες που δε βοήθησαν στην καπρόδεση και τέλος ένα μέρος της παραγωγής χάθηκε από το χαλάζι που έπληξε την περιοχή μας.

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει και εκτιμώ ότι μέχρι τώρα έχει φτάσει στο 20-25%, είναι μια χρονιά που η ελαιοσυγκομιδή θα ολοκληρωθεί γρήγορα.

Εργάτες όπως φαίνεται φέτος υπάρχουν και τα μεροκάματα έχουν διαμορφωθεί στα 55-60 ευρώ».

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στην περιοχή της Βάλτας που χτυπήθηκε και από το χαλάζι με μεγάλες ζημιές δύο φορές μάλιστα, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημήτρης Αντωνόπουλος τόνισε: «Η φετινή χρονιά είναι η πιο άσχημη από όλες που θυμάμαι, από πλευράς παραγωγής μεγάλο μέρος της χάθηκε από το χαλάζι που χτύπησε την περιοχή μας δύο φορές μάλιστα. Η ζημιά από το χαλάζι είναι πάνω από 50% και γενικά περιμένουμε ότι συνολικά θα έχουμε μια μείωση της παραγωγής που σε σχέση με πέρυσι θα φτάσει το 70%, πράγμα που είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για την περιοχή μας. Υπάρχουν παραγωγοί που δεν θα μπορέσουν να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους.

Νομίζω ότι θα είναι η χειρότερη χρονιά που είχαμε ποτέ σαν συνεταιρισμός.

Τα μεροκάματα είναι στα 50 ευρώ, αλλά τι να το κάνεις όταν δεν υπάρχει παραγωγή, για να σου μαζέψουν οι ίδιοι εργάτες την ποσότητα που μάζευαν πέρυσι σε μια μέρα χρειάζεσαι τα διπλά και τριπλά μεροκάματα».