Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 08:10

Παρουσιάστηκε χθες το Εργαστήριο Ελαιολάδου (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Παρουσιάστηκε χθες το Εργαστήριο Ελαιολάδου (φωτογραφίες)

Χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια από την πρώτη απόπειρα δημιουργίας του Εργαστηρίου Ελαιολάδου του Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας, για να λειτουργήσει κανονικά πλέον η συγκεκριμένη δομή. Χθες μάλιστα παρουσιάστηκε δημοσίως η λειτουργία του εργαστηρίου από τους επιστήμονες, μέσα από τις προσπάθειες των οποίων, τους προσεχείς μήνες θα εξασφαλιστούν και οι απαραίτητες πιστοποιήσεις οι οποίες θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερο κύρος στις αναλύσεις. 

Πρόκειται ουσιαστικά για το μοναδικό ανάλογου μεγέθους και αντικειμένου εργαστήριο σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Για τις προσπάθειες οργάνωσης και ανασύνταξης του εργαστηρίου μίλησε ο γεωπόνος - βιοτεχνολόγος Παναγιώτης Κάτσαρης, ο οποίος μεταξύ άλλων στάθηκε στην υποστελέχωση του εργαστηρίου με επιστημονικό επίπεδο, τονίζοντας ότι αν καλύπτονταν οι θέσεις που προβλέπονται  από το τεχνικό δελτίο του έργου, θα αναβαθμιζόταν άμεσα το επίπεδο του παραγόμενου έργου. “Εδώ και χρόνια πολλοί μας υποστηρίζουν σε θεωρητικό επίπεδο και στα λόγια, αλλά στην πράξη λίγα έχουμε δει” είπε ο κ. Κάτσαρης. Εκανε ακόμη λόγο για την προσπάθεια συνεργασίας και με άλλους φορείς, όπως το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθώς επίσης τα αντίστοιχα Εργαστήρια Ελαιολάδου Χανίων και Μυτιλήνης. 

Στη χθεσινή παρουσίαση συμμετείχαν η χημικός Βασιλική Σκιαδά και η τεχνολόγος Ασημίνα Καρδιμάκη. Η κ. Σκιαδά μίλησε περισσότερο σε τεχνικό επίπεδο, αναλύοντας τις δυνατότητες που δίνουν στους επιστήμονες τα “ευρωπαϊκών προδιαγραφών και τεχνολογίας” μηχανήματα, τα οποία διαθέτει το εργαστήριο. Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία των εργαστηριακών αναλύσεων για την κατηγοριοποίηση αλλά και την περαιτέρω βελτίωση του ελαιόλαδου ως προϊόντος, ιδιαίτερα σε μία περιοχή σαν τη Μεσσηνία. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί τόσο στη διαδικασία πιστοποίησης -στην οποία βρίσκεται αυτό το διάστημα το εργαστήριο- όσο και στη συμμετοχή του εργαστηρίου σε διεργαστηριακά διεθνή προγράμματα.

Τη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, για ενίσχυση με έμψυχο επιστημονικό δυναμικό εργαστηρίων -μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλαμάτας-, μετέφερε για μία ακόμα φορά ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς. Με την ιδιότητά του ως γεωπόνου εξήρε τη σημασία της λειτουργίας του εργαστηρίου, το οποίο, όπως είπε, θα συμβάλει με τον τρόπο του στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας.

Στην ανάγκη στήριξης του Εργαστηρίου Ελαιολάδου στάθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος έδειξε τη διάθεση, αν είναι νομικά εφικτό, να ενισχύσει με επιστημονικό προσωπικό του δήμου το εργαστήριο. 

Τέλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, αφού πρώτα συνεχάρη τους υπευθύνους του εργαστηρίου για την προσπάθειά τους, εξέφρασε τη λύπη του για το ότι επί τόσα χρόνια μόνο στην Καλαμάτα σημειώθηκαν καθυστερήσεις, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα εργαστήρια της Μυτιλήνης και των Χανίων. 

 

Δ.Πλ.

 

 


NEWSLETTER