Κυριακή, 09 Ιουνίου 2024 16:35

Τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” για έλλειψη εργατών γης

Τα “Ανυπότακτα Φιλιατρά” για έλλειψη εργατών γης

«Που χάθηκαν οι εργάτες»; ρωτούν τα Ανυπότακτα Φιλιατρά σε σχετική τους ανακοίνωση, με αφορμή την ανοιχτή συγκέντρωση που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στα Φιλιατρά με θέμα την έλλειψη εργατών γης.

Καυτηριάζουν την απουσία της Δημοτικής Αρχής, αλλά και τις πολιτικές της κυβέρνησης, καλώντας τους πολίτες στις Ευρωεκλογές να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας τιμωρώντας την κυβέρνηση της ΝΔ.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση τους τα Ανυπότακτα Φιλιατρά αναφέρουν: «Την Παρασκευή 31/5/2024 εκπρόσωποι της συλλογικότητας Ανυπότακτα Φιλιατρά παρευρέθησαν στην ανοιχτή συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών με θέμα την έλλειψη εργατών γης στην περιοχή μας. Μια ζοφερή πραγματικότητα, που αποτελεί τροχοπέδη της διατήρησης κι ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας.
Συμπερασματικά, επί του προκείμενου παρατηρούμε τα εξής:
η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Τριφυλίας ήταν απών από τη συγκέντρωση αυτή. Αυτό φανερώνει την απαξίωση και αδιαφορία της δημοτικής αρχής πάνω στα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα του τόπου μας με κύρια ενασχόληση τη γεωργία. Ο Δήμαρχος όφειλε να συμμετέχει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, προωθώντας τα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο του, προτείνοντας λύσεις. Συνεπώς η Δημοτική Αρχή με τη στάση της υποδηλώνει ότι: “δεν ξέρω, δε μ΄ ενδιαφέρει και δεν έχει καμία σημασία”!
Οι θεσμικοί παράγοντες του Δήμου Τριφυλίας οι οποίοι παρευρέθηκαν τόσο με τις ιδιότητες τους ως Πρόεδρος της Κοινότητας Φιλιατρών και Αντιδήμαρχος Τριφυλίας, αλλά ταυτόχρονα και ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μέλη - εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, δεν έβγαλαν άχνα καθόλη τη διάρκεια της συζητήσεως! Η στάση τους αυτή δηλώνει ότι είτε έχουν ολοκληρωτική άγνοια, είτε δεν ενδιαφέρονται καθόλου. Άξιος ο μισθός τους λοιπόν, ίσως αυτό να είναι τελικά το μόνο που τους ενδιαφέρει.
Ο κ. Μαντάς μοναδικός βουλευτής του Νομού που εμφανίστηκε στη συγκέντρωση αυτή, το μόνο που μπόρεσε να πει ήταν πως η κυβέρνησή του της ΝΔ προσπαθεί να λύσει το θέμα αυτό με: α) διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες (μέθοδος χρονοβόρα που δεν έχει φέρει αποτελέσματα έως σήμερα) και β) με τη διαδικασία των μετακλήσεων (πράγμα το οποίο έχει αποτύχει σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των αγροτών που πληρώνουν αδρά, παράβολα και δικηγόρους χωρίς αποτέλεσμα). Κατά συνέπεια ο βουλευτής Μεσσηνίας παραδέχτηκε την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αυτό.
Συμπατριώτες/ισσες, άραγε ποιοι αναζητούνται; Οι εργάτες ή η πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων; Πόσο υπεύθυνοι λοιπόν είναι όλοι αυτοί οι “αρμόδιοι” και “θεσμικοί” φορείς του τόπου μας; Ποιος φέρει ευθύνη για την βιωσιμότητα; Είναι ή όχι πρόβλημα η εξεύρεση εργατών γης και ποιος πρέπει να το λύσει άμεσα κι αποτελεσματικά; Είναι άραγε το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γεωργία; Οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας, πάνε πρίμα; Δεν υπάρχει ακρίβεια και ύφεση; Καταναλωτές και παραγωγοί έλυσαν κάθε πρόβλημα για την επιβίωσή τους και τις οικογένειές τους; Εν τέλει, ποιός εκλέγει τους “υπεύθυνους”;
Τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, ένα εκ των οποίων είναι και η εύρεση εργατών γης, ολοένα και μεγεθύνονται διότι δεν αντιμετωπίζονται με σημείο αναφοράς το συμφέρον των πολλών, αλλά των ολιγοπωλίων. Η παραδοξότητα της φυλάκισης μεταναστών στα Κέντρα Κράτησης, αντί της νομιμοποίησής τους ώστε να μπορούν ελεύθερα να εργάζονται με αξιοπρεπείς όρους και ταυτόχρονα να δίνεται λύση στο πρόβλημα της έλλειψης των εργατών, αποδεικνύει την αποτυχία των κυβερνητικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας. Η συνέχιση της πολιτικής αυτής, κάποια στιγμή θα τελειώσει την αγροτική παραγωγή από τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και θα γυρίσουμε στα τσιφλίκια. Αυτό φυσικά θα έχει ολέθριες συνέπειες στην τοπική και εθνική οικονομία, στην κάθε τοπική αγορά, σε ολόκληρη την κοινωνία.
Συμπατριώτες/ισσες με αφορμή τις ευρωεκλογές στείλτε το μήνυμα της δυσαρέσκειας σας τιμωρήστε την κυβέρνηση της ΝΔ για την αναλγησία της
πάνω στα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων.
Όσο για τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες οι οποίοι λάμπουν δια της απουσίας, αλαλίας και αβουλίας τους, τα συμπεράσματα δικά σας»!