Κυριακή, 18 Αυγούστου 2024 08:15

Μεγάλη ζημιά στη φετινή καλλιέργεια σύκου - Αιτήσεις για αποζημιώσεις καταθέτουν οι παραγωγοί

Μεγάλη ζημιά στη φετινή καλλιέργεια σύκου - Αιτήσεις για αποζημιώσεις καταθέτουν οι παραγωγοί

Η πρώτη εικόνα της συγκομιδής των σύκων επιβεβαιώνει τη μεγάλη ζημιά στη φετινή παραγωγή της Μεσσηνίας. Ο ΕΛΓΑ έχει υλοποιήσει τη διαδικασία της αναγγελίας ζημιάς και οι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσσήνης σπεύδουν στους τοπικούς ανταποκριτές και καταθέτουν αιτήσεις για να αποζημιωθούν.

Ρεπορτάζ
Γιάννης Σινάπης

Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν αγορές και να μειωθούν οι εξαγωγές, ενώ σημειώνεται πως πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν έργα άρδευσης, για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και να μην εξαφανιστεί η συκοκαλλιέργεια από τον τόπο μας.

Τη δύσκολη αυτή κατάσταση και τη δυσοίωνη προοπτική του προϊόντος επεσήμαναν στην “Ε” ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου και ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας.

“Δεν πάει καλά η κατάσταση”, μας είπε ο κ. Παπαγεωργίου και μας ενημέρωσε ότι στις αρχές της εβδομάδας άνοιξε στη Λακωνία το απεντομωτήριο στους Μολάους και χθες τα απεντομωτήρια σε Καρποφόρα και Μάνεση, ενώ και στην Σπερχογεία στα κεντρικά της οργάνωσης, μπορούν οι παραγωγοί να παραδίδουν το προϊόν τους.

Ο πρόεδρος της Συκικής επιβεβαίωσε την εικόνα της ζημιάς και δήλωσε πως “η εικόνα χειροτερεύει, όπως πάει ο καιρός. Ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, υγρασία δεν υπάρχει, βροχή δεν πέφτει”.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι “και οι ελιές θα έχουν πρόβλημα” και παρατήρησε, για μια ακόμα φορά, πως έργα άρδευσης έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Οι μελέτες που ανακοινώθηκαν, θέλουν χρόνο”.

Οσον αφορά την αναγγελία ζημιάς ανέφερε ότι οι παραγωγοί κάνουν αιτήσεις έως τις 20 του μήνα. στο Δημαρχείο Μεσσήνης και στους ανταποκριτές των ΕΛΓΑ στα δημοτικά καταστήματα Πεταλιδίου, Αριστομένη και Ανδρούσας.

“Ολοι οι παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιά, θα πάνε και πρέπει να πάνε. Δεν υπάρχει παραγωγός που να μην έχει ζημιωθεί”, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

“ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΝΔΡΥΛΙΑ”

Ο κ. Παπαγεωργίου παραδέχθηκε πως “η αγορά θα έχει πρόβλημα, δεν θα μπορέσει να τροφοδοτηθεί”, ενώ επεσήμανε ότι η προσπάθεια των προηγούμενων χρόνων από τη Συκική με τα νέα δενδρύλια δεν απέδωσε, λόγω της απουσίας υποδομών άρδευσης: “Εχουμε δώσει 80.000 δενδρύλια τα τελευταία χρόνια. Ούτε αυτά, όμως, πάνε καλά, αφού δεν ποτίζονται. Αυτά έπρεπε σήμερα να δίνουν 1.000 τόνους το λιγότερο. Πως να παράγουν, όταν δεν ποτίζονται; Ακόμα και αυτά τα δέντρα είναι ταλαιπωρημένα”.

Ο Γιώργος Γκούμας επιβεβαίωσε ότι “βιώνουμε άλλη μια δύσκολη χρονιά” και διευκρίνισε πως “εικόνα ξεκάθαρη δεν έχουμε, αλλά θα είναι, τουλάχιστον, στα περσινά επίπεδα, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες του Ιουλίου δεν βοήθησαν. Τα δέντρα έχουν γεράσει και δεν έχει γίνει τίποτα στο θέμα των υποδομών της άρδευσης”.

Ο μεσσήνιος τυποποιητής έστειλε μήνυμα ότι “θα πρέπει πέρα από τα συκιές, να βάλουμε στη λογική της άρδευσης και τις ελιές. Να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης με την κλιματική αλλαγή” και πρόσθεσε πως “δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα και οδηγούμαστε στη συρρίκνωση της παραγωγής σε όλα τα προϊόντα”.

“ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΡΟΪΟΝ”

Συνεχίζοντας, επεσήμανε τον κίνδυνο να μην υπάρχει προϊόν και να χαθούν οι αγορές: “Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να φθάσουν στο σημείο, να έχουν πελάτες και να μην έχουν προϊόντα να διαθέσουν. Οπως πάμε θα χαθούν οι αγορές. Ο κύριος ανταγωνιστής μας, η Τουρκία, παράγει τεράστιες ποσότητες”.

Ο κ. Γκούμας σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση για να γίνουν έργα άρδευσης και να μη χαθεί η παραγωγή του σύκου από τη Μεσσηνία: “Πρέπει να υπάρξουν πιέσεις για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, η νέα μεγάλη αλλαγή και διατηρήσουμε την παραγωγή των προϊόντων μας. Και ειδικά για το σύκο, να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια για να μη χαθεί. Είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της περιοχής μας, αλλά και με τα άλλα βασικά προϊόντα του brand name ‘Καλαμάτα’, τη σταφίδα και το ελαιόλαδο και αυτό είναι γνωστό στις αγορές του εξωτερικού”.

Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε πως “κάτι πρέπει να κάνουμε. Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να συνδράμει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης”.