Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024 08:00

Με 1,80 ευρώ παραλαμβάνει η Παναιγιάλειος τη σταφίδα

Με 1,80 ευρώ παραλαμβάνει η Παναιγιάλειος τη σταφίδα

 

Τιμή εκκίνησης (προκαταβολή) 1,80 ευρώ το κιλό καθόρισε η Παναιγιάλειος Ενωση, για τη φετινή σταφίδα, για τους παραγωγούς που θα παραδώσουν το προϊόν τους στις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Αυτό μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης, επισημαίνοντας πως πέρυσι η τιμή ήταν στο 1,40 ευρώ, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως στο τέλος θα δοθεί κι εκκαθάριση, ένα επιπλέον ποσό.

Να σημειώσουμε ότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών (καύσωνας), των ζημιών από τα αγριογούρουνα και της υποβάθμισης κι εγκατάλειψης της καλλιέργειας (από τη μη στήριξη και την αδιαφορία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια), αλλά με καλή ποιότητα.

Η Ενωση Μεσσηνίας παραλαμβάνει σταφίδα σε Μεσσήνη και Γιάλοβα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή), Γαργαλιάνους (Τρίτη, Πέμπτη) και Κόμπους (Πέμπτη).

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ενωση απευθύνει “έκκληση προς την Πολιτεία για την ανάγκη άμεσης στήριξης των σταφιδοπαραγωγών για να περισώσουμε ότι προλαβαίνουμε πριν την ολική εξαφάνιση” και παρατηρεί: “Επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας για την άμεση ανάγκη θέσπισης

κινήτρων για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας μιας και το τελευταίο πρόγραμμα απέτυχε οικτρά, την ανάγκη χορήγησης έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες από επιθέσεις αγριόχοιρων καθώς και προγράμματος ενίσχυσης για ειδική περίφραξη των σταφιδαμπελώνων. Θα πρέπει άμεσα το υπουργείο να επανεξετάσει το όριο παράδοσης σταφίδας (150 κιλά ανά στρέμμα) για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης μιας και στις περισσότερες των περιπτώσεων το όριο αυτό είναι ανέφικτο, λόγω των επιθέσεων από αγριόχοιρους που ως γνωστών δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, με κίνδυνο παραγωγοί να μην τους χορηγηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση”.

Γ.Σ.