Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024 20:35

Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για την καλλιέργεια της σταφίδας

Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για την καλλιέργεια της σταφίδας

Τον κίνδυνο κατρακύλας του προϊόντος κι εξαφάνισης της καλλιέργειας της σταφίδας, επισημαίνει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και περιφέρειας σε ανακοίνωσή του.

Κάνει λόγο για τιμή που δεν ικανοποιεί, για μείωση της παραγωγής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, για ζημιές που δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, για τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και ανύπαρκτα έργα υποδομής.
Εκτιμά ότι “με αυτές τις τιμές και χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία το έγκλημα συνεχίζεται” και ζητεί, μεταξύ άλλων, Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης.

Αναλυτικά, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και περιφέρειας αναφέρει:

“Η τιμή που ανακοινώθηκε για μια ακόμα χρονιά, για την σταφίδα, δεν μας ικανοποιεί και δεν είναι ικανή σε καμία περίπτωση να σταματήσει την κατρακύλα του προϊόντος. Θα συνεχίσει με γοργούς ρυθμούς την εξαφάνιση της καλλιέργειας. Στρέμματα ξεριζώνονται, αρκετοί σταφιδοπαραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Αυτή είναι η εικόνα των τελευταίων χρόνων στην περιοχή μας και θα συνεχιστεί. Με αυτές τις τιμές και χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία το έγκλημα συνεχίζεται. Ο τρύγος ξεκίνησε πρόωρα στην περιοχή μας μετά την παρατεταμένη ξηρασία και τον συνεχόμενο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ακόμα και κάτω του 50%. Ερχόμαστε από μια χρονιά δύσκολη, το 2023, με παρά πολλές ζημιές από περονόσπορο και τον ΕΛΓΑ τον ασφαλιστικό μας φορέα να μην μας αποζημιώνει. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες στο εισόδημα τον παραγωγών που δεν καλύφθηκαν για μια ακόμα χρονιά.

Είχαμε για φέτος μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας από 56,1 ευρώ το στρέμμα σε 36,93 ευρώ το στρέμμα. Έχουμε να αντιμετωπίζουμε τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και στο κόστος διαβίωσης που κάνουν την ζωή μας δύσκολη. Χωρίς κανένα έργο υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αγροτική οδοποιία) βλέπουμε την παραγωγή μας μια να ξεραίνεται μια να πνίγεται. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε.

Ζητάμε: Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα μας που διατίθενται κάτω του κόστους παραγωγής. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής, των περιουσιών, των ζωών μας”.