Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2024 09:20

Μειωμένη η φετινή παραγωγή λόγω καύσωνα: Η Μεσσηνία δεν έχει σύκα για εξαγωγές

Μειωμένη η φετινή παραγωγή λόγω καύσωνα: Η Μεσσηνία δεν έχει σύκα για εξαγωγές

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

“Είναι δραματική η κατάσταση της φετινής παραγωγής, ώρα μηδέν για τα ξερά σύκα”, τόνισε στην “Ε” ο μεταποιητής - εξαγωγέας τοπικών αγροτικών προϊόντων Γιώργος Γκούμας. Και σημείωσε πως μας ζητούν σύκα στο εξωτερικό και δεν έχουμε να τους δώσουμε.

Αναλυτικά, ο Γ. Γκούμας ανέφερε ότι “υπάρχει μεγάλη ζημιά από τον καύσωνα και τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού” και παρατήρησε για το πρόβλημα της άρδευσης πως “είναι σοβαρό. Και είναι και για τις ελιές και για άλλες καλλιέργειες. Υπάρχουν νερά που δεν αξιοποιούνται, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός. Είχαμε επισκέψεις υπουργών και βουλευτών που υποσχέθηκαν έργα, αλλά δεν έγιναν ποτέ.

Επεσήμανε ότι “υπάρχει υψηλή ζήτηση για τα προϊόντα μας και δεν έχουμε να δώσουμε” και σημείωσε για τις επιπτώσεις στους μεταποιητές και τους παραγωγούς: “Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την κατάσταση; Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη και την Αφρική που να απαξιώνει τον αγροτικό της πληθυσμό και τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να δούμε όλοι μαζί πώς θα διαφυλάξουμε το σύκο και πώς θα το ενισχύσουμε”.

Ο Γ. Γκούμας εξήγησε ότι “δώσαμε για τα σύκα τιμή πρωτόγνωρη, όπως και άλλοι μεταποιητές. Δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες οι τιμές, για να αποτελέσει κίνητρο για τους παραγωγούς. Γιατί γνωρίζουμε ότι είναι υπέρογκο το κοστολόγιο της αγροτικής παραγωγής, γι’ αυτό θέλουμε να δώσουμε ένα κίνητρο στους παραγωγούς”.

Ο μεσσήνιος εξαγωγέας εξέφρασε την ανησυχία του ότι “κινδυνεύει να χαθεί τελείως η συκοπαραγωγή” και στάθηκε στο οικονομικό πρόβλημα που θα έχει η χώρα μας, λέγοντας: “Συνεισφέρει τα μέγιστα ο πρωτογενής τομέας και θα τον εγκαταλείψουμε; Μπορούμε να καθίσουμε παθητικά και να βλέπουμε τη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος; Θα γίνουμε μια χώρα εισαγωγών και οι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα θα φύγουν από τη δουλειά τους. Δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στην περιοχή, στην περιφέρεια. Το εμπορικό ισοζύγιο ανοίγει επικίνδυνα η ψαλίδα υπέρ των εισαγωγών και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Είναι ποιοτικά τα προϊόντα μας, έχουμε, όμως, λάθος πολιτική και διαχείριση. Το κράτος να δώσει μια κατεύθυνση και να τα στηρίζει έμπρακτα. Δεν υπάρχει χρόνος, έχει τελειώσει”.

Ο Γ. Γκούμας μίλησε για “εξαθλίωση του αγροτικού κόσμου που παρήγαγε τόνους προϊόντων και τώρα δεν μπορεί να βρει εργάτες να μαζέψει τα προϊόντα του”, ενώ σε τοπικό επίπεδο επεσήμανε με νόημα: “Συνεχίζουν τα πανηγύρια και τις γιορτές και θα φθάσουμε να κάνουμε γιορτές χωρίς προϊόντα. Θα γιορτάζουμε την καταστροφή των αγροτικών προϊόντων και των παραγωγών. Ζούμε την εγκατάλειψη της υπαίθρου, των παραγωγών και του πρωτογενή τομέα”.

Τέλος, αναρωτήθηκε “που είναι η άρδευση και η αναδιάρθρωση των συκεώνων” για τις οποίες είχαν δοθεί υποσχέσεις και ζήτησε αλλαγή νοοτροπίας.