Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024 13:36

Σοβαρές ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Χώρας

Σοβαρές ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια  στην περιοχή της Χώρας

Σοβαρότατες ζημιές στην επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου και στο φυτικό κεφάλαιο, που φτάνουν τουλάχιστον στο 85% σε επίπεδο καρπού, έχουν προκληθεί στις περιοχές της Χώρας, Μυρσινοχωρίου, Κορυφασίου και Αμπελοφύτου, τονίζει σε επιστολή του προς τον ΕΛΓΑ ο «Νηλέας».

Η ίδια επιστολή κοινοποιείται στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και τη ΔΑΟK Τριφυλίας.

Αναλυτικά αναφέρεται: «Σας ενημερώνουμε ότι η παρατεταμένη ξηρασία και οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν δημιουργήσει σοβαρότατες ζημιές στην επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου και στο φυτικό κεφάλαιο στις περιοχές της Χώρας, Μυρσινοχωρίου, Κορυφασίου και Αμπελοφύτου. Ειδικότερα η μικροκαρπία είναι κανόνας για όλα τα ξερικά αγροτεμάχια, αλλά ειδικότερα δυτικά των παραπάνω οικισμών δεν σημειώθηκαν βροχές τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα σχεδόν σε όλες τις περιοχές η καταστροφή να είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Η ολοκληρωτική απώλεια παραγωγής εντοπίζεται σε αγροτεμάχια που βρίσκονται σε ψηλά σημεία και σε αυτά που έχουν ανατολική και νοτιοανατολική έκθεση. Στα δε υπόλοιπα είναι αμφίβολο αν είναι οικονομικά συμφέρουσα η συγκομιδή.

Για του λόγου το αληθές επισυνάπτουμε φωτογραφίες καθώς και μετρήσεις βάρους καρπιδίων από τις δύο ποικιλίες που καλλιεργούνται, μαυρολιά και κορωνέικη. Το βάρος των δέκα καρπιδίων αντίστοιχα είναι: Μαυρολιά αρδευόμενη 15,68 γραμ., μαυρολιά ξερική 2,41 γραμ. Κορωνέικη αρδευόμενη 9,21 γραμ., κορωνέικη ξερική 1,15 γραμ.

Η ζημιά που καταγράφεται από τις παραπάνω μετρήσεις είναι τουλάχιστον 85% σε επίπεδο καρπού. Επίσης όπως είναι εύλογο και αναμενόμενο έχει υποστεί ζημιά και το φυτικό κεφάλαιο, το οποίο δεν προβλέπεται να ανακάμψει και να δώσει παραγωγή την επόμενη χρονιά, ακόμα και αν οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές».

Κ.Μπ.