Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024 19:48

Ελαιοπαραγωγή: Σοβαρές ζημιές και στο Δήμο Μεσσήνης

Ελαιοπαραγωγή: Σοβαρές ζημιές και στο Δήμο Μεσσήνης

 

Σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί στην ελαιοπαραγωγή σε περιοχές του Δήμου Μεσσήνης, από την παρατεταμένη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ έχουν κάνει αυτοψίες και έχουν διαπιστώσει τις ζημιές, που παρατηρούνται σε όλη τη Μεσσηνία και στόχος είναι να καταγραφεί ζημιά τουλάχιστον 30% σε όλο το νομό και να δοθούν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την αρνητική αυτή κατάσταση κατάσταση σημείωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της Πέμπτης.

Αναλυτικά, ο δήμαρχος έκανε λόγο για ζημιές στον ελαιόκαρπο σε Καλογερόρραχη, Βαλύρα, Ανδρούσα και ευρύτερα, Μάνεση και Λευκοχώρα και πληροφόρησε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ Τρίπολης.

Παρατήρησε ότι σε αυτές τις περιοχές οι ελιές δεν ποτίζονται και δεν έβρεξε καθόλου και σε κτήματα με ανατολικό προσανατολισμό, όπου τα εδάφη είναι ελαφρά ο καρπός έχει σταφιδοποιηθεί, αφυδατωθεί και θα υπάρξει μειωμένη παραγωγή τη φετινή χρονιά, αλλά και πρόβλημα την επόμενη περίοδο.

Ο Γ. Αθανασόπουλος ενημέρωσε ότι έχει γίνει καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και “το φαινόμενο αυτό το παρατηρούν σε όλο το νομό” και δήλωσε πως στόχος είναι να συνταχθεί φάκελος για όλη τη Μεσσηνία, με τη ζημιά να είναι πάνω από 30%, ώστε να αναζητηθούν αποζημιώσεις από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις μέσω Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΠΣΕΑ.

“Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε κάποιες περιοχές”, επεσήμανε ο δήμαρχος Μεσσήνης.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Γεωργακόπουλος πρότεινε να πιέσουμε, ώστε η συνολική ζημιά στο νομό να είναι στο 30% και πάνω. Δήλωσε ότι η προσπάθεια είναι σε καλό δρόμο, αφού οι γεωπόνοι είδαν τη ζημιά και σημείωσε πως με τη μεγάλη ζημιά και με την επικείμενη πτώση της τιμής λαδιού κατά τη φετινή περίοδο, θα βοηθήσουν σημαντικά οι αποζημιώσεις τους παραγωγούς.

Γ.Σ.