Τετάρτη, 28 Μαϊος 2014 19:08

700 τόνοι καρπούζια από Τριφυλία στη διεθνή αγορά

Γράφτηκε από τον

Περισσότεροι από 1.000 τόνοι υπαίθρια καρπούζια έχουν μαζευτεί  στην περιοχή της Τριφυλίας, σε μια χρονιά που εξελίσσεται ομαλά και με αυξημένη ζήτηση για το προϊόν. Η συντριπτική πλειοψηφία των καρπουζιών έχει κινηθεί για αγορές του εξωτερικού, καθώς όπως αποδεικνύεται, τα τελευταία χρόνια το προϊόν έχει καθιερωθεί σε αρκετές αγορές της Ευρώπης.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, μέχρι τώρα έχουν γίνει αναγγελίες και έχουν εξαχθεί 700 τόνοι καρπούζια με κύρια κατεύθυνση την Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία αλλά και άλλες χώρες. Επίσης υπολογίζεται πως 200-300 τόνοι έχουν κατευθυνθεί στην εγχώρια αγορά, ενώ υπάρχει ακόμη και σημαντική ποσότητα που έχει κατευθυνθεί σε συσκευαστήρια και από εκεί θα καταλήξει στις αγορές. 

Η ποιότητα είναι εξαιρετική, μας επισήμανε ο διευθυντής της υπηρεσίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος - επισημαίνοντας ότι αυτή την περίοδο μαζεύονται καρπούζια που είχαν καλλιεργηθεί με δίχτυα αντιανεμικής προστασίας κι έτσι δεν είχαν υποστεί ζημιές. Επίσης η ωριμότητα είναι πολύ καλή αφού με τις  μετρήσεις που γίνονται στα μπρικ (σάκχαρα) ο δείκτης φτάνει στο 10-11 όταν το όριο είναι τα 8,5. Οι έλεγχοι από κλιμάκια της υπηρεσίας, σημείωσε, είναι καθημερινοί και είναι πολύ σημαντικό ότι οι αναγγελίες γίνονται έγκαιρα είτε εγγράφως είτε ηλεκτρονικά. Οπως υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος, φέτος για πρώτη φορά ισχύει ο θεσμός του εγκεκριμένου εμπόρου - και πρόκειται για εμπόρους που έχουν γραφτεί στα μητρώα του υπουργείου, οι οποίοι διαθέτουν συσκευαστήρια αλλά και γεωπόνους. Ετσι μπορούν από μόνοι τους να εκδώσουν πιστοποιητικό καταλληλότητας για το προϊόν.

Η συνολική παραγωγή για φέτος εκτίμησε ότι θα κυμανθεί στους 37-40 χιλιάδες τόνους από μια καλλιεργούμενη έκταση που είναι περίπου 6 χιλιάδες στρέμματα. Τέλος ανέφερε την πολύ καλή συνεργασία της υπηρεσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ελεγκτικούς, εμπόρους, παραγωγούς) ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλότητα στην αγορά παράλληλα με την ποιότητα των προϊόντων που καταλήγουν στον καταναλωτή.

 

Κ.Μπ.