Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 07:44

Στόχος να βγουν οι μεσάζοντες από την εμπορία των προϊόντων

Γράφτηκε από την

Να πάψει το «πάρτι» των μεσαζόντων με στόχο τη μείωση της τιμής των αγροτικών προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών και να εφαρμοστεί μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών, ήταν ένα μέρος των αιτημάτων που έθεσαν στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτική Ανάπτυξη Βαγγέλη Αποστόλου αγρότες των «μπλόκων», που εκλήθησαν πριν λίγες ημέρες από τον υπουργό.

Μια συνάντηση η οποία αιφνιδίασε τους αγρότες, επειδή όπως λένε μπαίνει πλέον μια νέα βάση στην αντιμετώπιση των αγροτικών ζητημάτων από την κυβέρνηση, καθώς φαίνεται πως υπάρχει διάθεση κουβέντας με τους ίδιους τους αγρότες που δίνουν μάχη για την επιβίωση.
Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες τα μέλη της παμπελοποννησιακής επιτροπής ανεξάρτητων μπλόκων που συμμετείχαν στη συνάντηση, θα κωδικοποιήσουν τα αιτήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να είναι έτοιμοι να τα θέσουν αναλυτικά στην επόμενη συνάντηση με τον υπουργό.
Από τη Μεσσηνία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Μπουντουβάς, από  τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων. Εκανε λόγο για μια συμβολική αλλά παράλληλα ουσιαστική κίνηση από τη μεριά του υπουργείου, καθώς φάνηκε πως ο υπουργός θέλησε να δείξει ότι συνομιλητές του θα είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν τα αιτήματα στους δρόμους και όχι θεσμικοί φορείς που δεν εκφράζουν ουσιαστικά τον αγροτικό κόσμο, μέσα από τα γραφεία. Οπως περιγράφει, ήταν μια συνάντηση με 30 αγρότες απ' όλη την Ελλάδα και η συζήτηση μεταξύ άλλων επικεντρώθηκε στην αναγνώριση του επαγγέλματος του αγρότη, ενώ τέθηκε επί της ουσίας η ανάγκη τα προϊόντα να τιμολογούνται στο χωράφι, ώστε να μπαίνει στη συνέχεια το νόμιμο κέρδος του χονδρέμπορου και του  λιανέμπορου και τα προϊόντα να φτάνουν στον καταναλωτή έως και 30%  πιο οικονομικά. «Στόχος μας είναι να δώσουμε φθηνό προϊόν στους συμπολίτες μας που πλήττονται από την κρίση και να μειωθεί επιτέλους αυτή η ψαλίδα, από το πάρτι των μεσαζόντων» επισημαίνει ο κ. Μπουντουβάς.
Κατά τη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη μείωση του φόρου πετρελαίου και μεταξύ άλλων γενικότερα σε φορολογικά ζητήματα των αγροτών. Επίσης, τέθηκαν επιμέρους θέματα, όπως η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία, πράγμα στο οποίο συμφωνεί το υπουργείο σύμφωνα με τον κ. Μπουντουβά, καθώς και άλλα ζητήματα, ενεργοποιήσεων κ.λπ.  Οπως σημείωσε, θέση του υπουργείου είναι η διαδικασία της ενεργοποίησης να… γυρίσει στο σπίτι της, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, και υπάρχουν προτάσεις που θα συζητηθούν στο μέλλον. Παρατήρησε δε πως είναι ανεπίτρεπτο να πληρώνει ο παραγωγός για την ενεργοποίηση. Αλλα θέματα που τέθηκαν αφορούν στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και στις μικρές καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα του φασολιού, για τις οποίες δεν υπάρχει εγκεκριμένο προϊόν. Τέθηκαν ζητήματα Αγροτοδικείων αναφορικά με τα μπλόκα και άλλα που έχουν να κάνουν με την επαναφορά του πλαστικού τελάρου, αφού τα χαρτοκιβώτια αυξάνουν το κόστος παραγωγής και άλλα.
Αναφερόμενος σε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα της παρούσας κατάστασης ο κ. Μπουντουβάς σημείωσε πως τη δεκαετία του ’80 η διατροφική επάρκεια στη χώρα μας ήταν στο 75% κι έχει πέσει στο 25%. Από την τελική τιμή του προϊόντος μόνο το 20% φτάνει στον παραγωγό, ενώ από το ένα ευρώ που μπαίνει στην τσέπη του παραγωγού το 70% πηγαίνει στο εξωτερικό για την υποστήριξη της καλλιέργειας, καθώς από εκεί προέρχονται σπόροι, φυτοφάρμακα κ.λπ.
Ο Χρήστος Αναγνωστάκος από τη Λακωνία αναφερόμενος στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό τόνισε πως εκείνο που αποκόμισε ήταν πως τίθεται μια εντελώς διαφορετική βάση στην επικοινωνία κυβέρνησης – αγροτών που δεν είχε υπάρξει μέχρι τώρα, καθώς τώρα η συζήτηση γίνεται με τους ίδιους τους αγρότες που είναι και οι πλέον αρμόδιοι. «Ηδη έχουν γίνει εξαγγελίες σε θετική κατεύθυνση ειδικά για το φορολογικό και γενικά με την ανάπτυξη της υπαίθρου, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται» παρατήρησε. «Εχουν συσσωρευτεί πλήθος προβλημάτων από τα προηγούμενα χρόνια. Η κάθε περιοχή θέτει τα δικά της» εξήγησε και ανέφερε πως σύντομα θα γίνουν νέες συναντήσεις .
Ειδικότερα για τη Λακωνία είπε πως τους αγρότες τους απασχολεί κυρίως η ψαλίδα στην τιμή των αγροτικών προϊόντων. «Θέλουμε η τιμολόγηση να γίνεται στο χωράφι» τόνισε, συμπληρώνοντας πως μεγάλο ζήτημα για τους αγρότες είναι είναι το μεγάλο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου. «Είναι πολλά τα ζητήματα και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται αλλά υπάρχει πλέον επαφή με το υπουργείο, που δείχνει διάθεση να συνομιλήσει απευθείας με τη βάση, χωρίς μεσάζοντες, με μικροπολιτικά συμφέροντα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα».
Ο Γιώργος Γκάνιος από την Αρκαδία εκτιμά πως υπάρχει διάθεση από το υπουργείο να ασχοληθεί σοβαρά με τα ζητήματα του αγροτικού χώρου. Οπως είπε, ένα σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με το συνεταιριστικό κίνημα, καθώς μέσα από αυτό αναμένεται να προχωρήσει η γεωργία, με τις όποιες φυσικά αλλαγές. Βάρος φαίνεται πως θα δοθεί στις οργανώσεις παραγωγών για να πάψει η ψαλίδα μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, με μείωση των τιμών φυσικά. Στάθηκε στην τράπεζα ειδικού σκοπού για την οποία έκανε λόγο ο αν. υπουργός, όπως επίσης στο αφορολόγητο και γενικότερα σε θέματα φορολογίας του αγρότη.
Για τη συνέχεια, όπως επισημαίνει ο κ. Γκάνιος αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα των συνεταιρισμών και των αγροτών.


NEWSLETTER