Κυριακή, 12 Απριλίου 2015 13:19

Γρίφος η φορολόγηση των αγροτών

Αλυτος γρίφος παραμένει ακόμα για αγρότες και λογιστές η φορολόγηση κυρίως των επιδοτήσεων, σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται -ειδικά για την περιοχή μας- από τη μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος και αναμένονται οι σχετικές εγκύκλιοι που θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για τη φορολόγηση των αγροτών. Παράλληλα, ιδιαίτερη καθυστέρηση σημειώνεται στην έκδοση διευκρινίσεων για άλλες περιπτώσεις. 

 

Πάντως, η καθυστέρηση και φέτος στο άνοιγμα του συστήματος για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι, οπότε δεν αποκλείεται να παραταθεί η προθεσμία, σε μια περίοδο που τα λογιστικά γραφεία να έχουν ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας.  

Γενικότερα, ο μήνας Απρίλιος είναι γεμάτος από φορολογικές υποχρεώσεις, κυρίως όσον αφορά στις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις, τις οποίες οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη, σύμφωνα με τον πρόεδρο των επαγγελματιών λογιστών Μεσσηνίας, Παναγιώτη Παπουτσή.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων μέχρι το τέλος του μήνα ο κ. Παπουτσής εξηγεί πως είναι αρκετές και η μεσολάβηση των εορτών του Πάσχα στενεύει τα χρονικά περιθώρια.

Το βασικότερο για το οποίο πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα οι φορολογούμενοι είναι η ένταξή τους στις ρυθμίσεις χρεών που εκπνέουν στα τέλη του μήνα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για παρατάσεις. Οπως επισημαίνει, «πρόκειται για ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις, με σημαντική μείωση των προσαυξήσεων και των προστίμων, σε πολλές δόσεις».

Για τις ρυθμίσεις επαγγελματιών και ιδιωτών προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, επίσης συνιστά να φροντίσουν οι φορολογούμενοι έγκαιρα να υποβάλλουν τις αιτήσεις για να πληρωθεί και η πρώτη δόση, ώστε να υπαχθούν σε αυτήν εντός της προθεσμίας.

Γενικότερα, ενόψει της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, τα λογιστικά γραφεία θα στείλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε το σύστημα είναι έτοιμο να δεχτεί τις δηλώσεις, αυτές να ενημερωθούν ηλεκτρονικά, είτε πρόκειται για βεβαιώσεις αποδοχών, είτε για βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου. 

Οπως επισημαίνει ο κ. Παπουτσής αναφορικά με την καθυστέρηση στο άνοιγμα του συστήματος, δεν αποκλείεται ενδεχόμενη παράταση το καλοκαίρι, οπότε τον Ιούλιο υπάρχει φόρτος στα λογιστικά γραφεία και λόγω του ΦΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και την ταλαιπωρία των εργαζομένων στα λογιστικά γραφεία. 

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η Ομοσπονδία του κλάδου είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο για να υπάρξει έγκαιρα μια λύση. 

Οι λογιστές ευελπιστούν ακόμα να δοθεί λύση και με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για άλλα φορολογικά ζητήματα. Παρότι ο νόμος είναι του 2013, ακόμα δεν έχουν εκδοθεί όλες οι εγκύκλιοι, ενώ αναμένονται και άλλες διευκρινίσεις.

Πέραν των άλλων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του μήνα, εκπνέει και η προθεσμία για τη ρύθμιση που αφορά στον φόρο ακινήτων, το λεγόμενο χαράτσι του 2013, που δεν πληρώθηκε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και βεβαιώθηκε στη ΔΟΥ. 

 

«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

 

Οσον αφορά στους αγρότες, σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, τίθενται πλήθος ερωτήσεων για σημαντικά ζητήματα σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών, η οποία θα γίνει από το πρώτο ευρώ. Οπως τονίζει, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και πολλά θέματα είναι στον... αέρα, οι αγρότες πρέπει να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες αποδείξεις (δαπάνες) και αν δεν το έκαναν για το 2014 να το πράξουν για το 2015, ώστε να αφαιρεθούν από τα έσοδά τους, καθώς ενδεχομένως να υπάρξει και αυξημένη φορολογική επιβάρυνση λόγω της καλής σοδειάς του ελαιολάδου. Μείζον ζήτημα παραμένει το ενδεχόμενο φορολόγησης των επιδοτήσεων, και ίσως -όπως λέει- να υπάρξει επιβάρυνση λόγω της αυξημένης παραγωγής, πράγμα για το οποίο επίσης δεν υπάρχουν ακόμα απαντήσεις. Αναμένονται λοιπόν απαντήσεις για το αν οι επιδοτήσεις θα υπολογιστούν στα ακαθάριστα έσοδα. Οταν αφαιρεθούν τα έξοδα θα προκύψει το καθαρό εισόδημα που θα φορολογηθεί με 13%. Και για το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένονται διευκρινίσεις κι εγκύκλιος για να προχωρήσει στη συνέχεια η υποβολή φορολογικών δηλώσεων.