Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 09:08

Προκαταβολή η… μισή επιδότηση από χθες το βράδυ στους λογαριασμούς

Προκαταβολή  η… μισή επιδότηση από χθες το βράδυ στους λογαριασμούς

 Στις 8 χθες το βράδυ μπήκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς η προκαταβολή της αγροτικής επιδότησης και οι δικαιούχοι που ενημερώθηκαν μέσω e - banking ή στα ΑΤΜ έχουν βάλει κάτω μολύβι και χαρτί για να υπολογίσουν πόσο μειωμένη είναι σε σχέση με πέρυσι.

Οι υπόλοιποι αγρότες που δεν έχουν χρεωστική κάρτα θα σπεύσουν σήμερα στις τράπεζες για να δουν το ποσό της προκαταβολής και να υπολογίσουν τη συνολική επιδότηση που θα λάβουν. Σύμφωνα με τo μήνυμα sms που έστελνε ο ΟΠΕΚΕΠΕ χθες, πιστώθηκε ως προκαταβολή το 90% της βασικής επιδότησης και άρα με την εκκαθάριση θα πιστωθεί το υπόλοιπο 10% συν το “πρασίνισμα”. Γενικά οι δικαιούχοι έλαβαν ως προκαταβολή ένα ποσό ανάμεσα στο 50% και το 66% της συνολικής επιδότησης η οποία είναι το άθροισμα της βασικής επιδότησης και του “πρασινίσματος”. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί που έχουν δώσει εντολή και για εξόφληση του ΕΛΓΑ θα πρέπει να συνυπολογίσουν και το ποσό που παρακρατήθηκε από τον ασφαλιστικό οργανισμό.

Σε κάθε περίπτωση η επιδότηση είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 15% και σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να αγγίξει και το 30%. Η μείωση αυτή σε συνδυασμό με τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή τουλάχιστον 20% αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς πολλές καλλιέργειες καθίστανται πλέον μη βιώσιμες.