Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 19:44

Τριφυλιά: Ανασφάλιστες στον ΕΛΓΑ υπαίθριες καλλιέργειες 

Τριφυλιά: Ανασφάλιστες στον ΕΛΓΑ υπαίθριες καλλιέργειες 

Από ισχυρή χαλαζόπτωση χτυπήθηκε πριν λίγες μέρες η περιοχή της Ελαίας, με ζημιές τόσο στην ασυγκόμιστη ελαιοπαραγωγή όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες.

Ωστόσο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έχει ανακύψει ζήτημα με την ασφάλιση των καλλιεργειών στον ΕΛΓΑ, καθώς αρκετές από τις υπαίθριες καλλιέργειες που φυτεύτηκαν τους φθινοπωρινούς μήνες δεν είχαν δηλωθεί, μιας και αυτό μπορούσε να γίνει μέχρι την αρχή του καλοκαιριού και τότε αρκετοί από τους παραγωγούς δεν γνώριζαν καν αν θα καλλιεργήσουν το φθινόπωρο.

Για το ζήτημα που υπάρχει και έχει τεθεί ξανά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, μας μίλησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελαίας Αρης Σκλάβος. Οπως ανέφερε, την προηγούμενη εβδομάδα χαλάζι που έπληξε την περιοχή προκάλεσε σοβαρές ζημιές τόσο στις ελιές όσο και σε πολλές υπαίθριες καλλιέργειες με μαρούλια και πρασινάδες, οι οποίες δεν έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ, καθώς κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνει στις αρχές του καλοκαιριού. Τότε όμως, όπως μας είπε, πολλοί από τους παραγωγούς δεν ήξεραν καν αν και τι τελικά θα καλλιεργήσουν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, με αποτέλεσμα οι  εκτάσεις να μην δηλωθούν και τώρα να είναι ανασφάλιστες αν και έχουν πληγεί σοβαρά.

Ο κ. Σκλάβος σημείωσε πως αυτό πρέπει να αλλάξει, να το δει η διοίκηση του ΕΛΓΑ και το υπουργείο και να γίνει κάτι, καθώς δεν μπορεί να ξέρει ο παραγωγός μήνες πριν και σε αυτές τις δύσκολες εποχές, που κάθε καλλιέργεια έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, αν θα καλλιεργήσει μετά από 4-5 μήνες και τι είδος καλλιέργειας θα κάνει. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι οι καλλιέργειες να μένουν ανασφάλιστες και οι παραγωγοί να βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού.

Κ.Μπ.