Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 18:41

Παράταση στις ενστάσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις 

Παράταση στις ενστάσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις 

Παράταση έως το τέλος Ιανουαρίου δόθηκε για τις ενστάσεις που καταθέτουν οι παραγωγοί για την ενιαία ενίσχυση στην Ενωση Μεσσηνίας και τη ΜΕΣΣΥΝΕΛ. Μέχρι τις 18 του μήνα είναι η προθεσμία για τις αιτήσεις αναθεώρησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης που δόθηκε το Δεκέμβριο, μεταξύ των παραγωγών που δεν πληρώθηκαν, ήταν και οι παραγωγοί που τους βγήκαν δικαιώματα βασικής ενίσχυσης κάτω από 250 ευρώ. Αυτοί θα πληρωθούν με την εκκαθάριση, αφού τους προστεθεί το 48% του "πρασινίσματος".

Δεν έχουν πληρωθεί, ακόμα, αυτοί που το σύστημα τους έβγαλε ποινές για την επιλεξιμότητα των χωραφιών τους και την ένταξή τους σε περιφέρεια (βοσκότοποι, αρώσιμες, μόνιμες καλλιέργειες) ή βρίσκονται σε έλεγχο τηλεπισκόπησης ή υπάρχει επικάλυψη.

Οι ενστάσεις που κατατίθενται στην Ενωση αφορούν κυρίως τη μη επιλεξιμότητα (ενώ είναι επιλέξιμα), για την τηλεπισκόπηση και την περιφερειοποίηση. Ζήτημα περιφερειοποίησης, μη ένταξης σε περιφέρεια, ο διευθυντής επιδοτήσεων της Ενωσης Κώστας Πέτροβας μας ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με 240 άτομα στην Καλαμάτα και κοντά στα 1.000 σε όλη τη Μεσσηνία.

Ζήτημα υπάρχει και με τη φόρμα 6 που αφορά τις ενοικιάσεις. Και αυτό γιατί έτος αναφοράς της νέας ΚΑΠ, των νέων δικαιωμάτων είναι το 2013. Δηλαδή, αυτόματα δικαιούχος είναι αυτός που έκανε αίτηση το 2013, είχε δικαιώματα το 2013 και πληρώθηκε το 2014. Ομως, το σύστημα δεν αναγνωρίζει αυτούς που είχαν νοικιάσει τα κτήματα και τα δικαιώματα. 

Ακόμα και στην περίπτωση που είχε γίνει λάθος και στη μεταβίβαση των δικαιωμάτων, είχε προστεθεί με ενοικίαση, το λάθος, για την ώρα, δε διορθώνεται.

Κι επειδή τέτοιου τύπου ενστάσεις δεν υπάρχουν στους φορείς ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, -αφού δε διορθώνεται- όπως μας ενημέρωσαν από τη ΜΕΣΣΥΝΕΛ, οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί καταφεύγουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Γ.Σ.