Σάββατο, 05 Ιουλίου 2014 08:44

Από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας: "Μεσογειακή Διατροφή - Εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε σχολεία"

Γράφτηκε από την

Εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες υλοποίησε στα σχολεία το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στο πλαίσιο του έργου «Μεσογειακή διατροφή» («Med Diet» - Mediterranean diet and promotion of traditional foodstuff). Συγκεκριμένα έγιναν μαθήματα κατάρτισης για εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων και διδακτικές δράσεις για μαθητές, που στοχεύουν στην προώθηση του «κοινού μεσογειακού συστήματος γνώσης της μεσογειακής διατροφής», καθώς και στην προώθηση και στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των παιδιών και των νέων σε ζητήματα που αφορούν την μεσογειακή διατροφή.

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της δράσης υλοποίησε διδακτικές δράσεις κατάρτισης μαθητών με θεωρητικό-περιγραφικό και πρακτικό μέρος, σε 10 συνολικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Αναλυτικά:

- Στις 19 Φεβρουαρίου οι μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, στο πρακτικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης οργάνωσαν ένα εργαστήριο γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων και δοκίμασαν παραδοσιακές μεσσηνιακές γεύσεις, ενώ στις 24 ακολούθησε το θεωρητικό μέρος. 

- Στις 20 Φεβρουαρίου οι μαθητές του Γυμνασίου Καρδαμύλης παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης, ενώ στις 26 ακολούθησε το πρακτικό, όπου έκαναν επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης επεξεργασίας και τυποποίησης βιολογικών προϊόντων «Bläuel», στη Μεσσηνιακή Μάνη, γνωρίζοντας από κοντά τους χώρους παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου και ελιών, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν και το Λαογραφικό Μουσείο Μάνης. 

- Στις 27 Φεβρουαρίου οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας άκουσαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης, ενώ ακολούθησε το πρακτικό, όπου πήγαν επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Παστέλι Ζευγολατιού Καλαμάτας "Κάπα Ευμελείν"», στο Ζευγολατιό Μεσσηνίας, γνωρίζοντας από κοντά τους χώρους και την διαδικασία παραγωγής του παραδοσιακού παστελιού. 

- Στις 6 Μαρτίου οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Καλαμάτας διοργάνωσαν εργαστήριο γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων και έκαναν μάθημα μαγειρικής με θέμα την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μεσσηνιακά προϊόντα, με την βοήθεια σεφ από το Ι.Ι.Ε.Κ "Ορίζων".

- Στις 11 Μαρτίου οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης, ενώ ακολούθησε το πρακτικό, με επίσκεψη στο αγρόκτημα φυσικής και παραδοσιακής καλλιέργειας «Φοίφα» στην Καλαμάτα, γνωρίζοντας από κοντά το αγρόκτημα και συμμετέχοντας σε πρωτότυπα βιωματικά παιχνίδια αναγνώρισης διαφορετικών φυτών μέσω των αισθήσεων. Εκεί είδαν τη διαδικασία της κομποστοποίησης και γνώρισαν τη βιοποικιλότητα του αγροκτήματος, μαθαίνοντας την ιστορία και τη χρήση των φυτών. Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το «δεκατιανό του αγροκτήματος», ένα παραδοσιακό ελαφρύ γεύμα με διαλεκτές πρώτες ύλες από το αγρόκτημα και να συμμετάσχουν σε εργαστήριο αξιοποίησης αρωματικών βοτάνων. 

- Στις 13 Μαρτίου οι μαθητές του Γυμνασίου Χατζή επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Τυροκομική Μεσσήνης - Αφοί Γ. Πετρόπουλοι Α.Β.Ε.Ε.Τ.», λίγο έξω από τη Μεσσήνη, όπου είδαν από κοντά τους χώρους του σύγχρονου τυροκομείου και τη διαδικασία παραγωγής των παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων της εταιρείας όπως φέτα, σφέλα, γραβιέρα, μυζήθρα, παραδοσιακό γιαούρτι. 

- Στις 14 Μαρτίου οι μαθητές του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης, ενώ ακολούθησε το πρακτικό, με επίσκεψη στο αγρόκτημα φυσικής και παραδοσιακής καλλιέργειας «Φοίφα». Εκεί απόλαυσαν το «δεκατιανό του αγροκτήματος» και συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό εργαστήρι δημιουργίας σβόλων από τα αγαπημένα τους φυτά.

- Στις 17 Μαρτίου οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας ταξίδεψαν στο Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, για να γνωρίσουν από κοντά τον πολιτισμό και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής, που συνδέεται άρρηκτα με την ελληνική και γενικότερα τη μεσογειακή ταυτότητα.   

- Στις 18 Μαρτίου οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας πήγαν στο παλιό παραδοσιακό ελαιουργείο Σκαρπαλέζου στο Σταυροπήγιο της Μεσσηνιακής Μάνης για να μάθουν για τον τρόπο επεξεργασίας και παραγωγής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, με την παραδοσιακή μέθοδο άλεσης του ελαιοκάρπου με λιθάρια. Στη συνέχεια έφαγαν παραδοσιακά εδέσματα παρασκευασμένα με ελαιόλαδο.

- Στις 10 Απριλίου έγινε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΟΑΕΔ (Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας), όπου οι μαθητές του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας παρακολούθησαν το θεωρητικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης. Ακολούθησε η προβολή των βίντεο που συμμετείχαν στο διαγωνισμό με θέμα «Προετοιμασία και παρασκευή ενός φαγητού ή γλυκού με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, βασισμένο στη μεσογειακή διατροφή» και η βράβευση των 3 καλύτερων βίντεο από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με την προσφορά ενός tablet για τον κάθε βραβευθέντα μαθητή. Βεβαιώσεις συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα δόθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες. Τέλος, στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου, υπήρχε μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα, παρασκευασμένα από τους γονείς και τους μαθητές.

Μέσα από τις παραπάνω δράσεις, ενδυναμώθηκε η ευαισθητοποίηση παιδιών και νέων για υγιεινή και ποιοτική διατροφή, με την ένταξη της μεσογειακής διατροφής στις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες, ενώ προωθήθηκε παράλληλα μια ισχυρή αλληλεπίδραση και κοινωνικοποίησή των.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γευτούν, να εκτιμήσουν και να κατανοήσουν την αξία των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, που συνδέονται στενά με τις έννοιες της ποιότητας, της υγιεινής διατροφής, του πολιτισμού, της λαογραφίας, του ρόλου των γυναικών στη μετάδοση γνώσεων από γενιά σε γενιά, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία. 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «MED DIET»;

Το έργο «Med Diet» περιελάμβανε μια σειρά από δραστηριότητες. Η πρώτη φάση αφορούσε μια εκπαιδευτική δράση για διευθυντές και καθηγητές σχολείων με σκοπό αυτοί να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες για το πώς μπορεί να επιτευχθούν και να προωθηθούν διατροφικές πρωτοβουλίες σχετικές με την μεσογειακή διατροφή. Ετσι, καθηγητές και διευθυντές σχολείων συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επιμορφωτική ημερίδα κατάρτισης από ειδικούς εκπαιδευτές σχετικά με τις μεθοδολογίες και τα εργαλεία για την προώθηση και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των παιδιών και των νέων σε ζητήματα που αφορούν την μεσογειακή διατροφή (π.χ. παραδοσιακά προϊόντα, λαογραφία, ρόλος των γυναικών κ.ά.). Οι ειδικοί εκπαιδευτές, που είχαν επιλεγεί για την επιμόρφωση, ήταν καταξιωμένοι στον επιστημονικό χώρο που υπηρετούν, με διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ακολούθησε δράση 8ωρης κατάρτισης μαθητών με συγκεκριμένο περιεχόμενο και εκπαιδευτικό υλικό (οδηγίες, εργαλειοθήκη, gadgets, κ.ά.), που παρείχε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Η φάση εκπαίδευσης των μαθητών χωριζόταν σε θεωρητικό και περιγραφικό μέρος. Η τεχνική υποστήριξη και το κόστος υλοποίησης των δραστηριοτήτων (εκπαιδευτικό υλικό, ειδικοί εκπαιδευτές κ.ά.) χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

ΦΟΡΕΙΣ

Στην επιτυχία των δράσεων συνέβαλαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, οι διευθυντές των σχολείων, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν (Bläuel, Παστέλι Ζευγολατιού "Κάπα Ευμελείν", Ι.Ι.Ε.Κ. "Ορίζων", Αγρόκτημα φυσικής και παραδοσιακής καλλιέργειας "Φοίφα", Τυροκομική Μεσσήνης - Αφοί Γ. Πετρόπουλοι ΑΒΕΕΤ, Παραδοσιακό ελαιουργείο Σκαρπαλέζου), το Λαογραφικό Μουσείο Μάνης και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.