Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014 21:32

Πλήγμα για τα Επιμελητήρια η εθελοντική εγγραφή επιχειρήσεων

Γράφτηκε από την

Πλήγμα για τη βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων θα αποτελέσει η εθελοντική εγγραφή επιχειρήσεων σε αυτά, που αρχίζει να ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2015, σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης.

 

Η πιο πάνω επισήμανση γίνεται σε επιστολή που ο Δ. Μανιάτης απέστειλε χθες στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια και στην οποία τονίζει, ειδικότερα:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Οπως γνωρίζετε και έχει αποφασιστεί, σύμφωνα με το "Μνημόνιο Συνεννόησης στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής (Δεκέμβριος 2012)" η εγγραφή των επιχειρήσεων στα εμπορικά Επιμελητήρια της Ελλάδας γίνεται εθελοντική από τον Ιανουάριο 2015.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι βάσει πρόσφατων νομοθετημάτων, τα εμπορικά Επιμελητήρια επωμίσθηκαν πρόσθετες και σημαντικές λειτουργίες, αφού η προσπάθεια για ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων πρέπει να ενδυναμωθεί.

Αυτά συνεπάγονται την ανάγκη σταθερών πόρων.

Δεδομένου ότι υφίστανται ευρωπαϊκές αποφάσεις που καθιστούν την υποχρεωτική συνδρομή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και δεν την χαρακτηρίζουν ως φόρο υπέρ τρίτων, γνωμοδοτήσεις που δεν την καθιστούν εμπόδιο στην ίδρυση επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτως, ανταποδοτική εισφορά σας ερωτώ:

1. Ποια είναι η άποψή σας για την εν λόγω μνημονιακή υποχρέωση; Θεωρείτε απαραίτητη και αιτιολογημένη την αλλαγή στο καθεστώς των πόρων των ελληνικών Επιμελητηρίων και για ποιους λόγους;

2. Θεωρείτε πως η αναμενόμενη μείωση πόρων για τα Επιμελητήρια, με παράλληλη ανάθεση επιπρόσθετων αρμοδιοτήτων σε αυτά, δεν θα δημιουργήσει δυσχέρειες στην λειτουργία τους, αλλά και στους στόχους της ανάπτυξης της αγοράς;

3. Ποιο είναι το σχετικό καθεστώς στα υπόλοιπα κράτη μέλη; Υπάρχει ανάλογη περίπτωση στην Ε.Ε. όπως αυτή που επιλέγεται για τα ελληνικά Επιμελητήρια και αν ναι, ποια είναι τα συμπεράσματα;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θεσπίσει Νομοθεσία η οποία καθιστά εθελοντική την εγγραφή των επιχειρήσεων στα εμπορικά Επιμελητήρια, ενώ η Νομοθεσία δεν είναι ασύμβατη με το δίκαιο της Ε.Ε.

Πιστεύετε ότι η υποχρεωτική καταχώριση των επιχειρήσεων στα εμπορικά Επιμελητήρια επαυξάνει το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αποτελεί εμπόδιο για την δημιουργία επιχειρήσεων και δεν αποτελεί εμπόδιο η υπερφορολόγηση, η υψηλή ασφαλιστική υποχρέωση, η έλλειψη ρευστότητας, τα υψηλά επιτόκια, το ασταθές φορολογικό σύστημα και το χωροταξικό;

Εάν πάψει η λειτουργία των Επιμελητηρίων, οι επιχειρήσεις θα στερηθούν έναν πολύτιμο συνεργάτη που σε θέματα διεθνούς εμπορίου αποτελεί κριτήριο ελέγχου της αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των επιχειρήσεων, ενώ η πολιτεία θα απολέσει έναν σύμβουλο που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι δεδομένο ότι το κενό που θα προκύψει, θα καλυφθεί από φορείς αμφιβόλου αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας και χωρίς να επιτυγχάνεται η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Στις εκκλήσεις των Επιμελητηρίων να μην εφαρμοστεί η άρση της υποχρεωτικής εγγραφής από 1/1/2015 και ταυτόχρονα η άρνηση για συζήτηση με τις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων για πιθανούς τρόπους ανεύρεσης νέων εσόδων, οι οποίοι θα τους δώσουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να παρέχουν τις θεσμοθετημένες από το κράτος υπηρεσίες και παροχές προς τα μέλη τους, τα συναρμόδια υπουργεία δεν ανταποκρίθηκαν.

Τα εμπορικά Επιμελητήρια εξυπηρετούν όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, εισηγούνται μέτρα και πολιτικές που εκφράζουν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ωστόσο, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα εμπορικά Επιμελητήρια υπάγεται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, αλλά στο "Μνημόνιο Συμφωνίας" συμφωνήθηκε ως μέρος μιας σειράς μέτρων για την προώθηση ενός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ταυτόχρονα όμως θα έπρεπε να είχατε παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για το μέλλον και την βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων με χρηματοδοτικούς πόρους και άλλες πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου τα Επιμελητήρια να είναι βιώσιμα, για να συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, διότι αν δεν είναι βιώσιμα, ακόμη και η ΓΣΕΒΕΕ με την ΕΣΕΕ θα είναι ακρωτηριασμένες, αφού τμήμα των συνδρομών των Επιμελητηρίων κατευθύνεται για τη χρηματοδότησή τους.

Κύριε υπουργέ,

 

Παρακαλούμε όπως άμεσα μεριμνήσετε να συζητηθούν οι εναλλακτικές προτάσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και των Επιμελητηρίων για το μέλλον και την βιωσιμότητα του θεσμού».