Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 13:24

"Η Ευρώπη που θέλουμε"

Γράφτηκε από την

 

Του Δημήτρη Μανιάτη

Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας 

 

Η Ε.Ε. δεν είναι μια αφηρημένη έννοια διεθνούς οργανισμού. Πρόκειται για μια ένωση λαών, γυναικών και ανδρών, οι οποίοι πιστεύουν σε ένα σύνολο αρχών, ανάμεσα στις οποίες είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η Ε.Ε. είναι μια ένωση 28 κρατών μελών που έχουν δεσμευτεί στην αλληλεγγύη μεταξύ τους αλλά και προς τον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει να απαντήσουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε. Θέλουμε πράγματι μια Ευρώπη όπου καθημερινά παιδιά λιποθυμούν στο σχολείο επειδή δεν έχουν αρκετό φαγητό να φάνε; Θέλουμε μια Ευρώπη όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν γιατί δεν τους παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη;

Εάν αποφασίσουμε ότι μια τέτοια Ευρώπη δεν την θέλουμε, ότι δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε, τότε θα πρέπει ο καθένας μας και όλοι μαζί να εργαστούμε από κοινού, ως φίλοι, για την επίτευξη του στόχου.

Οι γονείς μας, όπως και ολόκληρη η γενιά τους, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε κατεστραμμένες χώρες, κλήθηκαν να κάνουν θυσίες. Αυτές οι θυσίες έγιναν για το μέλλον των παιδιών αυτής της γενιάς. Το μήνυμα ήταν «κάντε θυσίες για ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη ζωή». Η υπόσχεση εκπληρώθηκε και σήμερα ζητούμε από τους ανθρώπους να κάνουν θυσίες, αλλά η διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική για το μέλλον.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης που υπάρχει σήμερα στην Ε.Ε.: 

Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους ανθρώπους.

Το δεύτερο βήμα είναι η επενδυτική στρατηγική, διότι υπάρχει πιστωτική κατάρρευση στην Ευρώπη. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν έλλειψη ιδεών, χρειάζονται επενδυτική στρατηγική.

Το τρίτο βήμα εστιάζεται στις δυνατότητες ανάπτυξης των μεσογειακών χωρών, μέσα από τη συνεργασία τους με γειτονικές αφρικανικές χώρες, οι οποίες υπέστησαν μεγάλες αλλαγές από τις εξεγέρσεις των λαών που έγιναν πρόσφατα, όπως Αίγυπτος - Λιβύη - Τυνησία, διότι χρειάζονται υποδομές σε πολλούς τομείς, όπως: αειφόρος γεωργία, διαχείριση υδάτων κ.λπ.

Το τέταρτο βήμα έγκειται στην οικονομική συνεργασία. Πρέπει να τερματιστεί η έλλειψη εμπιστοσύνης -και αναφέρομαι στις διακρίσεις μεταξύ Βορρά και Νότου- διότι οι άνθρωποι στις νότιες χώρες είναι ισάξιοι με τους ανθρώπους στις βόρειες χώρες.

Είναι ανάγκη να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και τραπεζική ένωση. Χρειαζόμαστε τραπεζική ένωση.

Εχουμε ανάγκη τα βασικά στοιχεία:

• Εμπιστοσύνη από τους λαούς. 

• Εμπιστοσύνη από τους επενδυτές. 

 

• Εμπιστοσύνη των πολιτών στο μέλλον.