Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 09:34

Το μήνυμα του 1oυ RouteLab που αγκαλιάστηκε από την Καλαμάτα: Ανάκαμψη με καινοτομία στην επιχειρηματικότητα

Το μήνυμα του 1oυ RouteLab που αγκαλιάστηκε από την Καλαμάτα: Ανάκαμψη με καινοτομία στην επιχειρηματικότητα

Η καινοτομία στην επιχειρηματικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και για την επιστροφή των νέων επιστημόνων στη χώρα μας.

Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας, η θέσπιση κινήτρων για την καινοτομία και η στήριξη από το τραπεζικό σύστημα είναι τα πιο σημαντικά ζητούμενα.

Αυτά τονίστηκαν στο 1ο RouteLab που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Ionian TV και η εφημερίδα “Ελευθερία”.

Με πρώτη στάση την Καλαμάτα το ταξίδι του RouteLab ξεκίνησε με στόχο να μεταφέρει γνώση, καλές πρακτικές και εμπειρίες γύρω από την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Η Καλαμάτα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την πρωτοβουλία, καθώς πλήθος κόσμου, φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων, άνθρωποι της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής της μεσσηνιακής πρωτεύουσας γέμισαν το στούντιο του Μεγάρου Χορού, για να παρακολουθήσουν από κοντά αυτήν την ιδιαίτερη συνάντηση καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, νέων ιδεών και γόνιμου διαλόγου.

“Καινοτομώ ναι... Αλλά σε ποιο πλαίσιο...;

Αναλυτικά, στο φόρουμ με τίτλο “Καινοτομώ ναι... Αλλά σε ποιο πλαίσιο...;”:

O υφυπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Χρίστος Δήμας επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσης των επιστημόνων, της ερευνητικής κοινότητας με την αγορά εργασίας. Ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με στόχο την έμφαση στην καινοτομία και αναφέρθηκε στο μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, την πολιτεία καινοτομίας και την αλλαγή στη διαδικασία πιστοποίησης των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Μιλώντας για την ανάγκη να επαναπατριστούν οι νέοι επιστήμονες, παρατήρησε πως “είναι σημαντικό να πάει ένας νέος επιστήμονας στο εξωτερικό, αλλά πιο σημαντικό είναι να επιστρέψει. Για να γυρίσει πίσω πρέπει να έχουμε νέες θέσεις εργασίας με προοπτική”.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας εκτίμησε ότι “η καινοτομία είναι όρος επιβίωσης για την πατρίδα μας” και παρατήρησε πως “η Μεσσηνία έχει το καλύτερο επίπεδο στο ΑΕΠ της Περιφέρειας, λόγω της πρωτοποριακής επένδυσης της ΠΟΤΑ και άλλων επιχειρήσεων”. Δήλωσε ότι “δεν είμαι πολύ αισιόδοξος”, ανέφερε πως “πολλοί Ελληνες καινοτομούν στο εξωτερικό” και αναγνώρισε ότι “υπάρχει ελπίδα στο ΕΣΠΑ για καινοτομία, αλλά δεν έχει προχωρήσει κάτι”. Είπε, ακόμα, πως “Περιφέρεια χωρίς δυνατό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να πάει μπροστά” και πρόσθεσε: “Αν δεν αλλάξει το κράτος, η δημόσια διοίκηση, είμαστε καταδικασμένοι. Είναι μια δυστυχία οι 500.000 νέοι που έφυγαν. Δεν πρέπει να είμαστε καθόλου υπερήφανοι για το τραπεζικό μας σύστημα”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε ότι “αγκαλιάζουμε κάθε πρωτοβουλία για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, για εξωστρέφεια” και παρατήρησε πως “είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε καινοτόμες δράσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, πρέπει να εισαγάγουμε καινοτόμες δράσεις”. Εκανε λόγο για έξυπνη πόλη και κέντρο καινοτομίας” κι επεσήμανε την ανάγκη “να αντιμετωπίσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας”.

Ο Χρήστος Στάικος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος του Enterprise Greece είπε ότι “η κρίση στη χώρα μας ήταν κρίση του παραγωγικού μοντέλου” και όσον αφορά τους στόχους σημείωσε: “Να επενδύσουμε στην οικονομία και την κοινωνία της γνώσης. Προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και επενδύσεις που θα δώσουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ενίσχυση των επιχειρήσεων που εξάγουν τα προϊόντα τους. Κίνητρα φορολογικά και άλλα στις επιχειρήσεις για έρευνα και τεχνολογία. Εμφαση σε κλάδους της οικονομίας που θα τους κάνουμε εξαγώγιμους”.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος επεσήμανε ότι “η μεγαλύτερη καινοτομία είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, το πώς θα αλλάξουμε τη στάση μας στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και θα γίνουμε πιο ευέλικτοι”. Υπενθύμισε με απογοήτευση πόσα χρόνια πέρασαν για να ξεκινήσει και να παίρνει σάρκα και οστά η Costa Navarino και ζήτησε “γρήγορες ενέργειες και ανανέωση τραπεζικού συστήματος, γιατί υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης”. Εκτίμησε, επίσης, ότι “δεν έχουμε καταφέρει να δώσουμε ταυτότητα στο ελαιόλαδό μας, έχει χαρακτηριστικά που δεν μπορούμε να προβάλουμε”.

Ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας είπε ότι “έχουμε μεγαλώσει και έχουμε στηριχθεί στην καινοτομία ως λαός, είναι στην καθημερινότητά μας” και ανέφερε με απογοήτευση πως “ο υπάλληλος δεν μπορεί να αξιολογήσει την καινοτομία”.

Σημείωσε ότι “αν δεν ξαναδώσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας (κυβέρνηση - επιχειρηματίες - τράπεζες) δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Εχουμε πολύ καλά πανεπιστήμια και κόσμο που διακρίνεται στην καινοτομία. Οι καλές ιδέες φεύγουν για το εξωτερικό. Την υπεραξία δεν την καρπώνεται η χώρα μας”. Ζήτησε κίνητρα φορολογικά για συνεργασία επιχειρήσεων με νέους επιστήμονες για έρευνα και καινοτομία και για την αιτία του κακού παρατήρησε: “Ξαναλέμε τα ίδια από το 2012, δεν λύνουμε τίποτα. Το πρόβλημα είναι οι ψήφοι”.

Η Ρούλα Μπαχταλιά, διευθύντρια του προγράμματος “egg-enter.grow.go” της Eurobank, είπε ότι “το egg είναι πρωτοβουλία της Eurobank τα τελευταία 7 χρόνια, που ενώνει την έρευνα με την επιχειρηματικότητα, μεγαλώνουμε νέες επιχειρήσεις”. Εκανε λόγο για χρηματοδότηση κι εξωστρέφεια κι ενημέρωσε πως “με το egg λειτουργούν 120 νέες επιχειρήσεις. Εχουν φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, είναι δυνατές επιχειρήσεις”. Πληροφόρησε, επίσης, ότι “στις 14 Φεβρουαρίου και για 2 μήνες ανοίγουμε την πλατφόρμα για νέες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καινοτομίας. Eίμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες”.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών που συντόνισε το φόρουμ, τόνισε ότι “πρέπει να αρθούν πολλά εμπόδια και στρεβλώσεις για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Είμαστε κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, βελτιώνουμε δείκτες, αλλά τους βελτιώνουμε αργά. Τα πανεπιστήμια είναι σαν τα μοναστήρια. Κάνουμε έρευνα που μένει σε αυτά, δεν βγαίνει στην κοινωνία και την παραγωγική διαδικασία”.

Στο φόρουμ διαβάστηκε μήνυμα του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Παρεμβάσεις έκαναν ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκραίκης και η Εφη Πουλοπούλου, συνταξιούχος δικηγόρος που ασχολείται μαζί με άλλα άτομα με την παραγωγή σαπουνιού από λάδι και στέρεου σαμπουάν.

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγιναν παρουσιάσεις για καινοτόμες δράσεις και ιδέες από: Τη Νέλλη Κουβελάκη, ιδρύτρια της “Φάος” Κοιν.Σ.Επ. Τη Χριστίνα Στριμπάκου, συνιδρύτρια στη LIA’ Cultivators / LIA’ Premium Extra Virgin Olive Oil. Την Ολγα Κωνσταντακοπούλου, συνιδρύτρια της HireFlows HR Solutions και Marketing Executive στην εταιρεία ΩΜΕΓΑ. Τον Σταύρο Τούμπουλη, ιδρυτή και πρόεδρο 2bullMeDiTherapy, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της βιοτεχνολογίας. Τον Διονύση Μακρή και τον Σωτήρη Κακαλέτρη, από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, ομάδα Project “Helmet e.t.”. Εκπροσώπους της Mindspace ΜΚΟ. Την Αλεξάνδρα Μακρυγεώργου, ιδρύτρια και Chairwoman της εταιρείας Liofyllo. Την Ελπίδα Κόκκοτα (μέσω Skype), ιδρύτρια και CEO της MEXOXO. Τον Μαρίνη Μπερέτσο για την Αναπτυξιακή Πάρνωνα.

Τις εργασίες παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και αρχών.

Γ.Σ.