Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 09:44

Αμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι ξενοδόχοι: Πρώτες ακυρώσεις λόγω κορονοϊού στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Αμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι ξενοδόχοι: Πρώτες ακυρώσεις λόγω κορονοϊού στη Μεσσηνία

 

Τις πρώτες ακυρώσεις λόγω κορονοϊού ξεκινούν να μετράνε οι ξενοδόχοι της Μεσσηνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού και ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ο πρόεδρος Δημήτρης Καραλής, αναφέρει ότι η Μεσσηνία κι ενώ βρίσκεται στο στάδιο έναρξης της τουριστικής περιόδου, βιώνει ήδη τα πρώτα συμπτώματα συγκράτησης των κρατήσεων και ακυρώσεων. Οι συνέπειες, όπως παρατηρεί, φορτώνονται στις πλάτες των επαγγελματιών που μόνοι τους καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, χωρίς την έμπρακτη συμπαράσταση κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης. Οι ξενοδόχοι καλούν λοιπόν “όλους όσοι έχουν λόγο και ρόλο σε αυτή τη χώρα να προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας έχει ως εξής: “Οι επιπτώσεις από τη μετάδοση του κορονοϊού ήδη έχουν προσβάλει τις διεθνείς αγορές, από τις οποίες δεν θα μπορούσε, φυσικά, να εξαιρεθεί η Ελλάδα. Ωστόσο, η χώρα μας, όπως και η Μεσσηνία, βρίσκεται ημερολογιακά στο στάδιο έναρξης της τουριστικής περιόδου, από την οποία αναμένεται να στηριχθεί η εθνική μας οικονομία. Ειδικά δε, η περιοχή μας που παρόλο ότι  είναι προικισμένη από τη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό και με τον πλούτο του πρωτογενούς τομέα έχει πολλά να προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, βιώνει ήδη τα πρώτα συμπτώματα συγκράτησης των κρατήσεων και ακυρώσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον. Και ενώ υγειονομικά έχει καταφέρει να μετριάσει τις επιπτώσεις, σε αντιστοίχιση με την Ιταλία αλλά και άλλες χώρες, τουριστικά παραμένει ανοχύρωτη, με τις συνέπειες να φορτώνονται, ως είθισται, στις πλάτες των επαγγελματιών που μόνοι τους και πάλι καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Και τούτο, την ίδια στιγμή που έχουν απέναντί τους ένα κράτος που, παραδοσιακά, λειτουργεί ως χωριστή «επιχείρηση», με μόνο μέλημά του πώς θα διασφαλίσει τις δικές του εισπράξεις είτε αυτές έχουν να κάνουν με ρυθμίσεις σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία είτε και με αποδόσεις ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ό,τι άλλο έχει επινοηθεί, ώστε όλοι, πολίτες και επιχειρήσεις, να λειτουργούν πλέον ως τροφοδότες ενός κορβανά που δεν έχει ανταποδοτικό ούτε προστατευτικό χαρακτήρα. Σήμερα, μαζί με την υγειονομική, αντιμετωπίζουμε και την επιδημία του φόβου που μας κρατάει, προς το παρόν ελπίζουμε, μακριά από τις αγορές. Και σήμερα καλούμαστε και πάλι μόνοι μας να καλύψουμε αυτό το κενό χωρίς την έμπρακτη συμπαράσταση όχι μόνο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά ούτε καν της αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων.

Επειδή δεν πρέπει να  συνταχθούμε με τους έμπορους του φόβου αλλά να παραμένουμε μαχητές στον αγώνα της επιβίωσης, καλούμε όλους όσοι έχουν λόγο και ρόλο σε αυτή τη χώρα να προχωρήσουν σε άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου, αλλά και όλων όσοι συναρτώνται ή εξαρτώνται από αυτόν, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Ο αγώνας πρέπει να είναι διμέτωπος. Και οικονομικός και επικοινωνιακός. Εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες. Αλλοι όμως πρέπει να στοιχηθούν μπροστά μας”.


NEWSLETTER