Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 09:54

Στήριξη επιχειρήσεων ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας λόγω κορονοϊού

Γράφτηκε από τον
Στήριξη επιχειρήσεων ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας λόγω κορονοϊού

 

 

Την ένταξη των επιχειρήσεων του Δήμου Τριφυλίας στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σε περιοχές που πλήττονται από τον κορονοϊό, ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, τονίζοντας ότι η περιοχή της Τριφυλίας συνορεύει με αυτήν της Ηλείας και οι επιπτώσεις είναι άμεσες.

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία κοινοποιούν στους βουλευτές του νομού, στο δήμαρχο Τριφυλίας, τον πρόεδρο της Ε.Σ.Ε.Ε., τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, στα μέλη τους και στα ΜΜΕ, αναφέρουν: «Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε στην πόλη μας σε συνέχεια του μείζονος θέματος που έχει προκύψει με τον κορονοϊό. Το χρονικό διάστημα από την εμφάνιση του ιού κυρίως στην γειτονική μας Ηλεία ο τζίρος των επιχειρήσεών μας τείνει στο μηδέν και οι προοπτικές φαντάζουν δυσοίωνες. Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε προς ενημέρωσή σας τις ιστορικά οικονομικές και όχι μόνο, σχέσεις της περιοχής μας με τη γειτονική Ηλεία. Ιστορικά ο Νομός Τριφυλίας (1909) ήταν διοικητική διαίρεση της Πελοποννήσου που σήμερα έχει καταργηθεί και συμπεριελάμβανε την επαρχία Τριφυλίας και την επαρχία Ολυμπίας με πρωτεύουσα την Κυπαρισσία, ενώ σήμερα ο τότε Νομός Τριφυλίας ταυτίζεται σχεδόν με την έκταση της Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας. Πρόσθετα, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε και τη σχέση της περιοχής μας με τον Νομό Ηλείας και σε συνάρτηση και με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας που εξυπηρετεί μεγάλο μέρος του γειτονικού νομού. Ολα τα προηγούμενα που καταδεικνύουν την άρρηκτη σχέση της περιοχής μας (Δήμος Τριφυλίας) σε συνδυασμό και με τα μέτρα που ανακοινώνονται για το σύνολο της χώρας (π.χ. κλείσιμο σχολείων) καθιστούν την οικονομική κατάσταση στην περιοχή μας ασφυκτική.

Κύριε υπουργέ, συλλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω ζητούμε να ενταχθεί και ο Δήμος Τριφυλίας και οι επιχειρήσεις που σε αυτόν εδρεύουν, στο κυβερνητικό σχέδιο που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας μας για στήριξη των επιχειρήσεων στους πληττόμενους νομούς της Ηλείας, της Αχαΐας και της Ζακύνθου. Κύριε υπουργέ, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα μέτρα αυτά σε κάθε περίπτωση δεν αρκούν και θα πρέπει να υπάρξει και πρόσθετη στήριξη, με λύσεις άμεσες και ουσιαστικές για να μην βρεθούν οι επιχειρήσεις μας σε οικονομικό αδιέξοδο. Ετσι, ζητούμε πρόσθετα τα κάτωθι: Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 30 Σεπτεμβρίου 2020. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/9/2020 σε Εφορία και ΕΦΚΑ. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Οσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι μήνες. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών: Εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Κύριε υπουργέ, παρακαλούμε για την άμεση υιοθέτηση των πιο πάνω ώστε να στηριχτούν ετούτη τη δύσκολη ώρα οι μικρές αλλά και οι μεσαίες επιχειρήσεις του Δήμου Τριφυλίας στο σύνολό τους, οι οποίες πλήττονται βάναυσα αυτό το διάστημα καθώς και να στηριχτούν και οι θέσεις εργασίας που διακυβεύονται στον τόπο μας».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER