Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 09:23

Ανοιξαν ξανά τις πόρτες με μέτρα τα γυμναστήρια της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Ανοιξαν ξανά τις πόρτες με μέτρα τα γυμναστήρια της Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Επειτα από σχεδόν επτά μήνες, τα γυμναστήρια της Καλαμάτας άνοιξαν και πάλι χθες τις πόρτες τους. Η επανεκκίνησή τους έγινε με υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, μάσκες και αποστάσεις, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας.

Συγκεκριμένα όλα τα μέλη του γυμναστηρίου (εργαζόμενοι και αθλούμενοι) υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο είτε με self tests για όσους είναι δικαιούχοι ή με rapid tests για τους υπόλοιπους. Το αποτέλεσμα του τεστ επιδεικνύεται στο προσωπικό υποδοχής και ισχύει μόνο για την τρέχουσα εβδομάδα κάθε φορά. Ακόμη, κατά την προσέλευσή τους οι αθλούμενοι υπογράφουν στον «Κατάλογο εισερχομένων-εξερχομένων στην αθλητική εγκατάσταση», όπου δηλώνουν ότι δεν έχουν συμπτώματα, καθώς και την ημερομηνία διενέργειας του τεστ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν διπλή μάσκα ή εναλλακτικά μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/N95) σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μην φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει απόσταση τουλάχιστον τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους. Επιπλέον, οι ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα. Τέλος, οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2.

Για την επαναλειτουργία του κλάδου, το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και για τους συνεχόμενους μήνες που παρέμειναν οι χώροι τους κλειστοί, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων της Καλαμάτας μίλησαν στην «Ε» τονίζοντας πως η κίνηση από την πρώτη κιόλας μέρας κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

 

Δημήτρης Μανώλης (PowerLifeGym)

«Τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα για το επάγγελμά μας, καθώς κλείσαμε με πλάνο για τρεις εβδομάδες και φτάσαμε να ανοίξουμε τελικά μετά από επτά μήνες. Βέβαια υπήρχε μια σημαντική οικονομική στήριξη από το κράτος, ωστόσο η λειτουργία μιας επιχείρησης σαφώς και δεν μπορεί να στηρίζεται για μεγάλο διάστημα σε αυτήν. Πλέον ανοίξαμε με την ελπίδα να μην έχουμε στο μέλλον πάλι προβλήματα και προκύψει κάποιο νέο lockdown από το φθινόπωρο. Αυτή είναι η σκέψη που μας φοβίζει περισσότερο. Από την κίνηση της πρώτης μέρας αλλά και από την επικοινωνία που είχαμε με τον κόσμο τις περασμένες, φάνηκε πως θέλει να αθληθεί και να γυμναστεί σε όργανα που δεν είχε προφανώς στο σπίτι του. Το άνοιγμά μας βέβαια έγινε σε μια εποχή που τα γυμναστήρια δεν έχουν την τιμητική τους όσο σε άλλες περιόδους, ωστόσο και μόνο το γεγονός πως ο κλάδος επανεκκίνησε είναι ένα σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα. Σε πόλεις όπως η Καλαμάτα με μικρό επιδημιολογικό φορτίο θα μπορούσε να είχε δοθεί το «πράσινο φως» στα γυμναστήρια όπως και σε άλλες επιχειρήσεις, μιας και τα μέτρα θα εφαρμόζονταν σε κάθε περίπτωση. Ερχόμενοι στο τώρα, χρειάζεται προσοχή και να μην εφησυχάσουμε, η ατομική ευθύνη είναι σημαντικός παράγοντας και με αυτόν θα πορευτούμε. Οι μάσκες είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων υποχρεωτική με εξαίρεση την αερόβια και φυσικά όταν κάποιος πελάτης νιώσει πως δεν έχει καλές ανάσες».   

 

Μαρία Χρονοπούλου (Reaction)

 

«Μέσα από τη σωστή συνεργασία με τους γυμναστές του χώρου η επανεκκίνηση έγινε χωρίς προβλήματα. Εφόσον τα μέτρα τηρούνται όπως και το υγειονομικό πρωτόκολλο στους κλειστούς χώρους, το άνοιγμά μας θα μπορούσε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα και να μην φτάσουμε στις αρχές του καλοκαιριού. Ετσι και αλλιώς τον περασμένο Οκτώβρη όταν άρχισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας μειώσαμε άτομα σε ομαδικά τμήματα και δουλεύαμε με ραντεβού, δείχνοντας από μόνοι μας πως σεβόμαστε την όλη κατάσταση. Σχετικά με το μέτρο της μάσκας προφανώς δεν έχει γίνει κατανοητό σε όλο τον κόσμο. Η μάσκα είναι ουσιαστικά υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος μόνο για τον γυμναστή. Ο αθλούμενος πρέπει να φοράει τη μάσκα μπαίνοντας και χρησιμοποιώντας τους κοινόχρηστους χώρους και περιμένοντας να κάνει το ομαδικό του πρόγραμμα. Την ώρα όμως που αθλείται και γυμνάζεται δεν είναι υποχρεωμένος να τη φοράει. Από την ώρα που ανακοινώθηκε πως ανοίγουμε, υπάρχει κινητικότητα από τον κόσμο, ρωτώντας με τη σειρά του τι θα γίνει με τις συνδρομές, ποιο θα είναι ακριβώς το καθεστώς λειτουργίας και αν θα ισχύουν τα ραντεβού. Με την καλοκαιρινή περίοδο να μην αποτελεί τη σεζόν μας, δεν μπορούμε να αναμένουμε πολύ μεγάλο αριθμό πελατών, ωστόσο το γεγονός πως τους έχει λείψει ο χώρος μας, μας κάνει να αισιοδοξούμε τουλάχιστον μέχρι και για τον Ιούλιο, μιας και ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών». 

 

Σπύρος Σταματελιάς (Αθλητικός Σύλλογος Δύναμης και Σωματικής Διάπλασης “Αδωνις”) 

«Tο διάστημα που μεσολάβησε από το κλείσιμο μέχρι και το άνοιγμα μας ήταν πολύ δύσκολο. Θέλω να πιστεύω πως από τις επόμενες μέρες θα αρχίσει ο κόσμος να επιστρέφει στους χώρους γυμναστικής. Νιώθουμε μια σχετική αβεβαιότητα λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία, έχοντας το αίσθημα πως ανοίγουμε για πρώτη φορά, όμως με την επιστροφή στη δράση θα το ξεπεράσουμε. Πελάτες μας μπήκαν στη διαδικασία να ρωτήσουν και να μάθουν για πληροφορίες σχετικά με την επανεκκίνηση του κλάδου μας, δείχνοντας το ενδιαφέρον τους έστω κι αν ήταν θεωρητικό. Από πλευράς του παρατεταμένου κλεισίματος των γυμναστηρίων θεωρώ πως η απόφαση αυτή ήταν υπερβολική. Μετά από το νέο έτος θα μπορούσε να μας δοθεί το «πράσινο φως» για να δουλέψουμε όπως έγινε και με άλλους κλειστούς χώρους. Τέλος, ο κόσμος δεν χρειάζεται να έχει το «φόβο» της μάσκας μιας και η αερόβια άσκηση γίνεται χωρίς τη χρήση της».

 

Θοδωρής Σταθάς (Collective Gym)

«Τα γυμναστήρια όπως και όλες οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολεύτηκαν πολύ. Τα πάγια έξοδα έτρεχαν όλα, οπότε αν δεν είχε κάποιος και μια δεύτερη δουλειά για παράδειγμα δύσκολα τα έβγαζε πέρα. Το παρατεταμένο «λουκέτο» στον κλάδο των γυμναστηρίων ήταν το μεγάλο μας παράπονο. Δεν ξέρω αν θεωρηθήκαμε ο τελευταίος τροχός της αμάξης ανοίγοντας νωρίτερα από εμάς άλλα επαγγέλματα, ωστόσο εφόσον τηρούσαμε και τηρούμε τα μέτρα θα μπορούσαμε να είχαμε ανοίξει τουλάχιστον δύο μήνες πριν. Και το κράτος δεν θα είχε επιβαρυνθεί την οικονομική βοήθεια προς το μέρος μας και εμείς θα είχαμε γλιτώσει ένα μεγάλο διάστημα ζημιάς, καθώς λόγω καλοκαιριού ό,τι κάνουμε από πλευράς πελατείας θα είναι ο Ιούνιος. Ως γυμναστήριο κατά το δεύτερο lockdown κάναμε μαθήματα διαδικτυακά, όντας με αυτό τον τρόπο ενεργοί, κρατώντας ένα 40% των μελών «ζεστό». Επιπλέον, θα βάλουμε ένα live streaming για τον κόσμο που μπορεί να φοβάται ώστε να αθλείται από το σπίτι του. Η φυσική παρουσία του κόσμου είναι δεδομένη, κάνοντας την εμφάνισή του από την πρώτη μέρα, αλλά σίγουρα θα ήταν περισσότερος αν είχαμε ανοίξει νωρίτερα. Οσον αφορά το μέτρο της διπλής μάσκας «χαλάρωσε» και έτσι κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν είναι υποχρεωτική. Από τη στιγμή που σε καφέ και εστιατόρια γίνεται χαμός θα ήταν τραβηγμένο σενάριο στα γυμναστήρια των αποστάσεων και των περιορισμένων ατόμων να επιβάλλεται».


NEWSLETTER