Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 08:47

Απροετοίμαστοι για τις εκπτώσεις οι έμποροι

Γράφτηκε από τον

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Για «αιφνιδιαστική απόφαση» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις έκανε λόγο στην «Ε» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, τονίζοντας πως δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος στις επιχειρήσεις, προκειμένου να προετοιμαστούν.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσε να ορίσει ως επίσημη ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων τη Δευτέρα 5 Ιουλίου (αντί της δεύτερης Δευτέρας του Ιουλίου) επιδεικνύοντας έναν ρεαλιστικό αυτοματισμό, καθώς ήδη από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου μεγάλοι λιανέμποροι ένδυσης είχαν ήδη ξεκινήσει προσφορές τόσο στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα όσο και στο φυσικό δίκτυο. Αντιστοίχως, καμπάνιες προσφορών ανακοίνωσαν τόσο οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, όσο και οι επιχειρήσεις οικιακού εξοπλισμού. Η παραπάνω κίνηση που αποσκοπεί αφενός στην τόνωση της ζήτησης και αφετέρου στο να μην χάσει το βηματισμό της η υπόλοιπη αγορά -που αποτελείται από μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις- έγινε δεκτή με ανάμικτες αντιδράσεις.

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Από χθες Δευτέρα ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις όντας απροετοίμαστοι γι’ αυτό. Ναι μεν για το καταναλωτικό κοινό είναι μια καλή είδηση, διότι θα ψωνίσει σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα που το ενδιαφέρουν, ωστόσο για τους εμπόρους δεν είναι μια τόσο θετική εξέλιξη. Ουσιαστικά δεν προφτάσαμε να πουλήσουμε σε κανονικές τιμές τα νέα εμπορεύματά μας. Εκπτώσεις δεν υπάρχουν ούτε στην Εφορία, ούτε στον ΕΦΚΑ, ούτε στις ΔΕΚΟ. Συνυπολογίζοντας τα πάγια έξοδα, όταν πουλάμε το νέο εμπόρευμα με έκπτωση, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις δικές μας ευθύνες» ανέφερε η κ. Ψηλάκη, υπογραμμίζοντας πως ο εμπορικός κόσμος πιάστηκε εξαπίνης. «Ας μην ξεχνάμε πως μετά το πέρας των θερινών εκπτώσεων, στις αρχές Οκτώβρη  παραλαμβάνουμε το χειμερινό εμπόρευμα, το οποίο έχουμε μόλις έναν μήνα να το πουλήσουμε σε φυσιολογικές τιμές, καθώς την 1η Νοέμβρη ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Το γεγονός αυτό φανερώνει πως σχεδόν όλο το χρόνο βρισκόμαστε σε εκπτώσεις. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να πουλήσουμε και εμείς σε κανονικούς ρυθμούς, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδά μας» πρόσθεσε.

«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΑΡΙ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ»

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας οι πολυεθνικές αλυσίδες που θέλουν όλο το χρόνο εκπτώσεις αγοράζοντας μαζικά κι εξασφαλίζοντας έτσι άλλες τιμές, έχουν περιθώρια να προσφέρουν μειωμένες τιμές και να είναι ανταγωνιστικές σε αντίθεση με τα μικρά καταστήματα. «Οι αλυσίδες αυτές πιέζουν την εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει τα γούστα τους, κινούμενη στα πλαίσιά τους και όχι στα δικά μας. Με την τακτική αυτή οδηγούμαστε στον αφανισμό, με το μεγάλο ψάρι ουσιαστικά να τρώει το μικρό. Πρόκειται για τον αφανισμό του εμποράκου που συμπληρώνεται από την κρίση της πανδημίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λουκέτα που προκύπτουν» επισήμανε.

ΕΛΠΙΔΑ Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Οπως είπε η ίδια, ελπίζει πως η κίνηση θα αυξηθεί από αυτό το μήνα και πως ο κόσμος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα των μικρών επιχειρήσεων, ώστε η αγοραστική κίνηση να έχει πλέον θετικό πρόσημο. Σε αντίθετη περίπτωση, φαντάζει βέβαιο πως τα καταστήματα αυτά θα “αιμορραγήσουν” εξήγησε, προσθέτοντας πως το ποσοστό των εκπτώσεων θα αποκτήσει μια σαφή εικόνα μέσα σε αυτή την εβδομάδα, όταν τα μαγαζιά οργανωθούν καλύτερα, με τους αριθμούς που θα τοποθετηθούν στις βιτρίνες να απορρέουν κατά ένα βαθμό από την κίνηση που είχαν το περασμένο διάστημα.   

ΤΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική ανάσα που δίνουν στην αγορά οι επισκέπτες της Καλαμάτας, η Λίλιαν Ψηλάκη είπε τα εξής: «Μέχρι στιγμής μια μικρή τόνωση έχουμε δεχτεί από τον εσωτερικό τουρισμό της πόλης μας. Ανθρωποι που έρχονται από μεγάλα αστικά κέντρα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ή από όμορους νομούς για να ανοίξουν τα εξοχικά τους, έχουν αφήσει χρήματα σε αρκετά καταστήματα. Η Καλαμάτα έχει μια πολύ καλή αγορά, όπου εξυπηρετεί για παράδειγμα τους Αθηναίους που θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους σε μια μαζεμένη αγορά, χωρίς να πρέπει να διανύσουν ολόκληρο το λεκανοπέδιο για να εξυπηρετηθούν. Από πλευράς ξένων τουριστών είναι νωρίς ακόμα για να προβούμε σε συμπεράσματα. Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένουμε πως οι ξένοι επισκέπτες θα τονώσουν την αγορά, ελπίζοντας παράλληλα πως τα υγειονομικά δεδομένα θα είναι καλύτερα. Στους επισκέπτες αυτούς συγκαταλέγονται οι Ελληνες του εξωτερικού, όπως από την Αμερική ή από τον Καναδά, οι οποίοι παραδοσιακά ψωνίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα φεύγοντας από την πόλη μας».