Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 09:04

Πλήγμα για την εστίαση το μίνι λοκντάουν στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

Υπό τη σκιά νέων περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν για το Νομό Μεσσηνίας λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, καλούνται να δουλέψουν εκ νέου τα καταστήματα εστίασης της Καλαμάτας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 έως τις 6 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας, φανερώνει την σκαιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις του κλάδου, σε μια εποχή όπου στήριζαν τις ελπίδες τους για να ορθοποδήσουν, ύστερα από το πολύμηνο δεύτερο lockdown λόγω της πανδημίας. Για τους περιορισμούς αυτούς μίλησαν στην «Ε» επαγγελματίες του κλάδου, σχολιάζοντας παράλληλα τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τους κλειστούς χώρους, οι οποίοι θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους.

Γιάννης Κολοβός (Bodega): «Σίγουρα κάποιες επιχειρήσεις θα επηρεαστούν περισσότερο και κάποιες άλλες όχι τόσο. Δεν είναι όλα τα καταστήματα ομοειδή. Κάποια δουλεύουν αυστηρά βράδυ, άλλα πρωί και άλλα όλη τη μέρα. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι οι εργαζόμενοι να χάσουν μεροκάματα, όπως οι dj’s, που αυτόματα μπαίνουν στον “πάγο”. Οπως έχει ειπωθεί και στο παρελθόν, η εστίαση είναι τσουβαλιασμένη σε ένα σακί, χωρίς να έχει γίνει ένας σωστός διαχωρισμός. Από την πλευρά μας έχουμε και εμείς τη δική μας ευθύνη. Δεν μπορούμε να πετάμε το μπαλάκι μόνο στους άλλους. Για να μιλάμε πρέπει να έχουμε κάνει πρώτα το εμβόλιο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και τους εμβολιασμένους, μπορώ να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Την εβδομάδα του καύσωνα στα μέσα του καλοκαιριού έκανα ένα …τεστ. Είχα κλιματισμό στην αίθουσα της επιχείρησης, ωστόσο το μαγαζί ήταν γεμάτο έξω και μέσα δεν καθόταν κανείς, ασχέτως αν ήταν εμβολιασμένος ή μη. Αυτό ήταν ένα μικρό πείραμα πως και οι εμβολιασμένοι φοβούνται να κάτσουν μέσα, μιας και αυτός που έχει εμβολιαστεί είναι συχνά και αυτός που φοβάται περισσότερο, δείγμα για το τι μπορεί να ακολουθήσει από το φθινόπωρο και έπειτα».

Δημήτρης Πυλιώτης (Poseidon): «Τα μέτρα αυτά προφανώς και θα μας επηρεάσουν. Προσωπικά δεν νομίζω να διαρκέσουν μόνο μία εβδομάδα, αλλά θα συνεχιστούν όπως παρατηρήθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Θεωρώ πως πρόκειται για άδικες αποφάσεις, καθώς η εστίαση είναι ο μοναδικός κλάδος που τήρησε τα μέτρα με ευλάβεια. Η σεζόν στην Καλαμάτα δεν διαρκεί έως τον Αύγουστο, αλλά κρατάει μέχρι το Σεπτέμβριο. Αυτό αποδείχτηκε άλλωστε και τον περσινό αντίστοιχο μήνα. Επιπλέον, το γενικότερο κλίμα επηρεάζει τον κόσμο. Οταν ακούει κανείς για lockdown και πολλά κρούσματα είναι λογικό να χαλάσει η διάθεσή του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τις μέρες που είχαμε τις φωτιές στη Μεσσηνία είδαμε διαφορά στην κίνηση των πελατών μας, δείγμα πως η ψυχολογία συνδέεται άρρηκτα με την εστίαση. Για τον διαχωρισμό των θαμώνων ανάλογα με τον εμβολιασμό δεν έχω ξεκάθαρη άποψη. Μπορεί τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά, αλλά ίσως και όχι. Θα το διαπιστώσουμε από τα μέσα του φθινοπώρου και έπειτα». 

Σπύρος Αντωνόπουλος (Bistroteca): «Η εστίαση επηρεάζεται για μια ακόμα φορά πολύ, άμεσα και έμμεσα. Το δικό μας μαγαζί που είναι μια επιχείρηση all day στην πλατεία δεν επηρεάζεται τόσο από το ωράριο, όσο από τη μουσική, όπως επίσης και από τη μείωση της επισκεψιμότητας της πόλης. Ποιος θα ταξιδέψει σε ένα μέρος που βρίσκεται σε καθεστώς lockdown; Προσωπικά είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν ακυρώσεις μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, εξέλιξη που θα επηρεάσει πολύ τη δουλειά μας. Είναι διαφορετικά να σερβίρεις έναν μεμονωμένο ντόπιο που θα πιει τον καφέ του και αλλιώς έναν τουρίστα που μόλις πήρε την άδειά του, θέλει να διαθέσει τα λεφτά του, να περάσει καλά, να φάει το πρωινό του και να βγει με την οικογένειά του το βράδυ για φαγητό. Η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει τον κόσμο, οπότε ρίχνει το μπαλάκι στους ιδιώτες. Οι άνθρωποι του πολιτικού συστήματος όχι μόνο δεν υπήρξαν ποτέ σωστοί επαγγελματίες ώστε να λύσουν σοβαρά θέματα, αλλά ούτε και σοβαροί πελάτες. Δεν βγήκαν ποτέ από μόνοι τους έξω να αφουγκραστούν τον παλμό της εστίασης, με αποτέλεσμα μέσω των αποφάσεών τους να μας δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. Για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους, πιστεύω πως θα δημιουργηθούν ζητήματα. Οι καμπάνιες δεν επικοινώνησαν σωστά γιατί πρέπει να γίνει το εμβόλιο και έτσι …χάθηκε η μπάλα. Εφόσον ένα 20% του κόσμου μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των υπόλοιπων που έχουν εμβολιαστεί, πάει να πει πως έχουμε το αντίστροφο της δημοκρατίας. Το ποιο είναι το αντίστροφο, ένα λεξικό θα μας διαφωτίσει».

Γιάννης Κουτίβας (Ροδανθός): «Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προφανώς και επηρεάζουν την εστίαση, ενώ ήδη έχουμε δυσφορία από πελάτες. Το να έχουμε το άγχος ώστε να κλείσουμε συγκεκριμένη ώρα, να ζητάμε από τους πελάτες να αποχωρήσουν και να μην μπορούμε να παίξουμε μουσική, δεν είναι ό,τι καλύτερο, ιδίως για μαγαζιά όπως του Ιστορικού Κέντρου που βασίζονται σε αυτήν. Αν κάποιος γνωρίζει πως επικρατούν αυτές οι συνθήκες δεν έχει κάποιο λόγο να έρθει σε ένα μαγαζί. Μπορεί να πάρει μια μπίρα από το περίπτερο και να κάτσει στο πεζοδρόμιο. Στα μπαρ ο κόσμος βγαίνει από τα προβλήματα και την καθημερινότητά του, διασκεδάζοντας παρέα με φίλους υπό τη συνοδεία χαλαρής μουσικής. Με τα μέτρα αυτά είναι λογικό κανείς να κάτσει στο σπίτι του, με την πτώση του τζίρου μας αντίστοιχα να φαντάζει βέβαιη, τη στιγμή που τα έξοδά μας τρέχουν κανονικά. Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πως θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου, δεν θέλω με τίποτα να χειμωνιάσει και να φτάσω σε σημείο να διαχωρίζω κόσμο. Καλό θα ήταν τα μαγαζιά να μπορούν να επιλέξουν αν θα δουλέψουν μικτά ή όχι, έχοντας την επιλογή ο ιδιοκτήτης, τοποθετώντας κάποια διακριτικά έξω από την επιχείρησή του ώστε οι πελάτες να γνωρίζουν αν μπορούν να πάνε εκεί ή όχι. Εφόσον δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια θα πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς τα μέτρα. Ευτυχώς δεν έχουμε μεγάλο χειμώνα στην Καλαμάτα, οπότε θα μπορεί ο κόσμος να κάθεται εκτός άνετα, χωρίς να κρυώνει».