Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 08:47

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Οριακά θετική η πρώτη εβδομάδα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Οριακά θετική η πρώτη εβδομάδα στην Καλαμάτα

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Θετικά έκλεισε σε γενικές γραμμές η πρώτη εβδομάδα των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων στην Καλαμάτα, χωρίς ωστόσο την αναμενόμενη αγοραστική κίνηση που προσδοκούσαν οι καταστηματάρχες. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες δεν «σπρώχνουν» τον κόσμο να αγοράσει χειμωνιάτικα, αλλά και τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας φαίνεται να «φρενάρουν» τους καταναλωτές ώστε να ψωνίσουν όπως οι ίδιοι θα ήθελαν.

Όπως τόνισαν επαγγελματίες του κλάδου στην «Ε», τα μέτρα αυτά ναι μεν δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, ωστόσο η πλειονότητα του κόσμου φαίνεται να τα έχει καταλάβει πλήρως, βοηθώντας με τον τρόπο του στο να μην δημιουργούνται περαιτέρω δυσκολίες στα μαγαζιά.

 

Νεκτάριος Τριανταφυλλόπουλος (30φυλλόπουλος) 

«Η πρώτη εβδομάδα των ενδιάμεσων εκπτώσεων έκλεισε με καλούς ρυθμούς, ζεσταίνοντας την αγορά. Πλέον ελπίζουμε να κυλήσει ακόμα πιο θετικά αυτή την εβδομάδα. Ο κόσμος, έχοντας περιορίσει τα ψώνια του τον περασμένο χρόνο λόγω των lockdown, στρέφεται στην αγορά νέων χειμωνιάτικων, χωρίς ακόμα να φτάνει το καταναλωτικό ρεύμα τα αναμενόμενα επίπεδα της εποχής, μιας και ο καιρός θυμίζει ακόμα καλοκαίρι. Από πλευράς των μέτρων, όταν τα άκουσα για πρώτη φορά απογοητεύτηκα, γιατί πολύ απλά δεν μπορώ να κάνω τον αστυφύλακα στο κατάστημά μου, ζητώντας να δω ταυτότητες ή να μάθω αν έχει εμβολιαστεί ο πελάτης. Η όλη διαδικασία θυμίζει τη μέθοδο click away κατά κάποιον τρόπο, η οποία κατά τη γνώμη μου ήταν απαράδεκτη ως εμπορική φιλοσοφία. Το μόνο θετικό που παρατήρησα είναι πως ο κόσμος αυτές τις πρώτες μέρες είναι εκπαιδευμένος και ενημερωμένος για το ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει ώστε να ψωνίσει. Το χειρότερο σενάριο είναι ένα νέο κλείσιμο των καταστημάτων, οπότε έστω και αυτός ο τρόπος λειτουργίας, με τα όποια ζητήματα, μας κρατά όρθιους. Οι αντιρρήσεις που προκύπτουν από τα νέα μέτρα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται, καθώς κάποιος πελάτης χωρίς πιστοποιητικό μπορεί να αγοράσει για παράδειγμα ρούχα από ένα σούπερ μάρκετ, τη στιγμή που σε εμάς αν δεν το έχει στην κατοχή του δυσκολεύεται».

 

Σοφία Καριπίδου (SK Fashion)

«Οι εκπτώσεις από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας έδωσαν κάποια ώθηση στο λιανεμπόριο, χωρίς ωστόσο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η κίνηση των τελευταίων ημερών στους δρόμους, με κύριο παράδειγμα της Κυριακής που ήμασταν ανοιχτά, έδειξε πως ο κόσμος ναι μεν κινείται, αλλά δεν είναι τόσο πρόθυμος ακόμα να ψωνίσει. Στην κατάσταση αυτή συντελεί το γεγονός πως οι θερμοκρασίες είναι ακόμα υψηλές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα νέα μέτρα, οι πελάτες δείχνουν πως είναι οργανωμένοι, έχοντας στην κατοχή τους το πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους πριν καν τα ζητήσουμε στην είσοδο. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν επιθυμούν να επιδεικνύουν τα προσωπικά τους στοιχεία, με αποτέλεσμα να αναβάλουν κάποια ψώνια που είχαν στο μυαλό τους. Με τα σούπερ μάρκετ να δέχονται δεκάδες πελάτες και στα λεωφορεία να είναι ο ένας πάνω στον άλλον, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο στα καταστήματα των λίγων τετραγωνικών και των συγκεκριμένων ατόμων σε αυτά πρέπει κάποιος να μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία». 

 

Νίκος Βερράρος (Verraros Shoes)

«Τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων θα τις χαρακτήριζα μέτριες προς καλές εισπρακτικά. Στο κλίμα αυτό προστέθηκαν τα μέτρα κατά της πανδημίας, τα οποία θα χρειαστούμε κάποιο διάστημα για να δούμε κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν. Κρίνοντας πάντως από τις πρώτες μέρες μπορώ να πω τη φράση «κάθε αρχή και δύσκολη». Η διαδικασία στα καταστήματά μας κύλησε ομαλά, μιας και ο κόσμος ήταν ενημερωμένος για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ώστε να εισέλθει στους χώρους μας. Η πανδημία δεν εξαρτάται από εμάς, οπότε κάθε πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες είναι δύσκολη. Συμπερασματικά, η πώληση συνδέεται με την ψυχολογία. Οταν μπλοκάρεις τον πελάτη ψυχολογικά, δεν μπορεί να ψωνίσει, στρέφοντας το ενδιαφέρον του σε άλλες λύσεις, όπως το Διαδίκτυο».

 

Μιχάλης Καούνης (Genesis)

«Η πρώτη εβδομάδα των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων έκλεισε θετικά. Κινούνται ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, την περίοδο που δουλέψαμε πριν το δεύτερο lockdown. To γεγονός πως πρέπει να γίνονται έλεγχοι για να μπει κάποιος πελάτης μάς ωθεί σαν επιχείρηση να θέλουμε ένα ακόμα άτομο για αυτή τη διαδικασία. Το μόνο καλό είναι πως ο κόσμος δείχνει να καταλαβαίνει τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, δείχνοντας κατανόηση. Από εδώ και πέρα όμως αναμένεται να υπάρξουν και παρατράγουδα, μιας και το μέτρο σύγκρισης αυτών των ημερών δεν μπορεί να δώσει μια καθαρή εικόνα. Το διάστημα αυτό που διανύουμε θυμίζει lockdown παρά μια αγορά που κινείται σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Και όλα αυτά υπό τον αθέμιτο ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί από το περασμένο Σάββατο. Γνωρίζουμε άλλωστε εδώ και χρόνια πως οι κυβερνήσεις ευνοούν τους δυνατούς, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ, τις τράπεζες κ.λπ. Οπότε γι’ αυτό έχουν την όποια εύνοια εν αντιθέσει με εμάς».

 

Κώστας Βλαχονικολός (Cosmos)

«Οι εκπτώσεις έφεραν μια καλή κινητικότητα, ωστόσο από το Σάββατο η δουλειά μας έπεσε αισθητά. Στην επιχείρησή μας παρατηρήθηκαν προβλήματα, μιας και δεν μπορούν να εφαρμοστούν τέτοιου είδους μέτρα από τη μια στιγμή στην άλλη. Το χειρότερο όλων είναι πως η πολιτεία δεν είναι κοντά στους επιχειρηματίες αλλά απέναντι. Από την πλευρά μας δεν είδαμε περιπολίες από την Αστυνομία ή τη Δημοτική Αστυνομία για να βοηθήσουν με τον τρόπο τους επαγγελματίες στην επεξήγηση των μέτρων ή να δουν αν χρειαζόμαστε κάποια βοήθεια. Αντιθέτως, το περασμένο Σάββατο είδαμε κλιμάκια της Εφορίας και του ΙΚΑ να πραγματοποιούν ελέγχους. Το κράτος έτσι δείχνει πως μας βλέπει καθαρά εισπρακτικά. Ακόμα και οι έλεγχοι για το αν κάνουμε σωστά τη διαδικασία της ταυτοποίησης δεν έγινε ποτέ. Ο κόσμος τουλάχιστον στην πλειοψηφία του δείχνει να έχει καταλάβει τι πρέπει να πράξει για να μπει σε ένα κατάστημα, ωστόσο δεν έλειψαν οι περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι ξεκίνησαν από τα σπίτια τους για να ψωνίσουν και δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν με άδεια τα χέρια. Ενα ακόμα πρόβλημα που προκύπτει παράλληλα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Στα προηγούμενα lockdown ας μην ξεχνάμε πως είχε απαγορευτεί στα σούπερ μάρκετ να πωλούν ρούχα ή συσκευές, όμως τώρα κάτι τέτοιο για την ώρα δεν ισχύει. Ετσι αν κάποιος ανεμβολίαστος θέλει να αγοράσει ένα ζευγάρι παντόφλες, ένα εσώρουχο, μια φανέλα ή μια μικρή ηλεκτρική συσκευή, δεν θα μπει στη διαδικασία να πληρώσει rapid test για να τα προμηθευτεί από την αγορά, αλλά θα τα πάρει ελεύθερα από ένα σούπερ μάρκετ. Στο πλαίσιο αυτό δεν χωρούν δικαιολογίες από το κράτος, γι’ αυτό πρέπει να ισχύσει ό,τι και στα προηγούμενα lockdown».


NEWSLETTER