Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 09:23

Δημήτρης Τερζής και Άρης Παναγιωτόπουλος μιλούν στην “Ε”: Αρωγός ανάπτυξης το Open Mall Κυπαρισσίας

Δημήτρης Τερζής και Άρης Παναγιωτόπουλος μιλούν στην “Ε”: Αρωγός ανάπτυξης το Open Mall Κυπαρισσίας

 

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πλεμμένος

Σε εξέλιξη είναι από τα μέσα Ιανουαρίου οι εργασίες για τη δημιουργία του Open Mall Κυπαρισσίας, με στόχο το εμπορικό κέντρο της πόλης να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες.

Τι είναι όμως το Open Mall και ποιες αλλαγές προβλέπονται να γίνουν στο πλαίσιο των έργων;

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρης Τερζής και ο γραμματέας Άρης Παναγιωτόπουλος μίλησαν στην “Ε” για το έργο και τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου, εκφράζοντας την ελπίδα “το Open Mall να εξελιχθεί σε αρωγό ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου μας”.

 

Η δημιουργία του Open Mall στην πόλη της Κυπαρισσίας αποτελεί ουσιαστικά μία πρωτοβουλία του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου σε συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλίας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Το έργο χωρίζεται σε δύο βασικές φάσεις. Η πρώτη είναι η αστική ανάπλαση, που έχει ήδη ξεκινήσει και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διεύρυνση πεζοδρομίων, τη μετατροπή των δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας, την τοποθέτηση νέων φωτιστικών, την εγκατάσταση ελεύθερου δικτύου Wi-Fi, την αντικατάσταση των σωλήνων αμίαντου στο δίκτυο ύδρευσης και την εγκατάσταση νέου δικτύου ομβρίων υδάτων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αυτές οι εργασίες θα πρέπει να έχουν τελειώσει έως τον Οκτώβριο του 2022, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι το μεγαλύτερο μέρος της αστικής ανάπλασης θα έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιουλίου.

“Είμαστε ως τώρα ικανοποιημένοι από την ανάδοχο εταιρεία και από την πορεία των εργασιών, που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς” τονίζει ο Δημήτρης Τερζής. Απαραίτητη προϋπόθεση πάντως για την ολοκλήρωση του σκέλους της αστικής ανάπλασης αποτελεί η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ, διαδικασία που ίσως καθυστερήσει λόγω της ύπαρξης ενός μόνο συνεργείου σε όλη τη Μεσσηνία. “Κάποια στιγμή, οι εργασίες της ανάπλασης θα χρειαστεί να ανασταλούν, ώστε να υπάρξει συντονισμός με τον ΔΕΔΔΗΕ. Είναι κάτι που έχει προβλεφθεί στο χρονοδιάγραμμα και εκτιμούμε ότι δεν θα επιφέρει επιπλέον καθυστερήσεις” επισημαίνει ο Άρης Παναγιωτόπουλος.

Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται με τη συμβολή του Δήμου Τριφυλίας και καλύπτουν συνολικά περιοχή 8 στρεμμάτων, μήκους 1.050 μέτρων.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Το δεύτερο σκέλος της δημιουργίας του Open Mall προβλέπει την αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των 100 και πλέον επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, υπό την επίβλεψη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. “Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός συνόλου με κοινά χαρακτηριστικά, που θα αναδεικνύει το πέτρινο και το παραδοσιακό στοιχείο των κτηρίων ” αναφέρει ο κ. Τερζής. Το κόστος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στις προσόψεις των συμμετεχουσών επιχειρήσεων θα καλυφθεί από το πρόγραμμα. Για τη διαχείρισή του είναι αρμόδιο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και οι εργασίες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί επελέγη η συγκεκριμένη περιοχή της πόλης για τη δημιουργία του Open Mall, ο κ. Τερζής επεσήμανε ότι αυτό έγινε λόγω της ύπαρξης εκεί του κρίσιμου αριθμού των καταστημάτων, που απαιτείται ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

 

ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Όπως σε κάθε νέα παρέμβαση, έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από πολίτες της Κυπαρισσίας. “Συμμεριζόμαστε κάθε άποψη και αυτό που μπορούμε είναι να διαβεβαιώσουμε ότι στόχος του συλλόγου μας δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα, ή να έρθουμε σε προστριβή με κάποιον, αλλά να συμβάλουμε και εμείς ώστε η Κυπαρισσία να κάνει βήματα εξωστρέφειας, και μέσα από όλο αυτό να βελτιωθούν τόσο οι καθημερινές συνθήκες όσο και η εικόνα της πόλης μας προς τα έξω”, λέει ο κ. Τερζής.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος στην περιοχή παρέμβασης πρόκειται να φυτευτούν δέντρα κατάλληλα για κεντρική αγορά σε αστικό περιβάλλον, όπως αυτά προτάθηκαν από τους μελετητές, ενώ τα παλιά μαντεμένια φωτιστικά που αφαιρέθηκαν, θα συντηρηθούν από τον εργολάβο και θα επανατοποθετηθούν σε νέα σημεία. Χώροι στάσης έχουν προβλεφθεί ανά τακτά διαστήματα, αλλά είναι απαραίτητη η αλλαγή κουλτούρας στη χρήση τους από τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες της περιοχής.

Παρ' όλες όμως τις αντιδράσεις, πρόσθεσε ότι “αυτό που εκλαμβάνουμε κατά κύριο λόγο είναι μια θετική αύρα, τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επιχειρηματίες”.

 

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Μιλώντας με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου, ήταν εμφανής η διάθεση να υλοποιηθεί το Open Mall και αυτό προκύπτει και από την έως τώρα προσπάθεια που έχει καταβληθεί.

Από την ημέρα της αρχικής ιδέας πριν από 5 χρόνια και τις πρώτες συζητήσεις με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, μέχρι να μπουν τα πρώτα μηχανήματα για την ανάπλαση, το προσωπικό κόστος ήταν σημαντικό σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτή την προσπάθεια πάντως, τόσο ο Δημήτρης Τερζής όσο και ο Άρης Παναγιωτόπουλος, πέρα από τη συμβολή του Δήμου Τριφυλίας και του Επιμελητηρίου, στάθηκαν στη σημαντική βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας.

Όλο το project επίσης έχει στηριχθεί τόσο από το σημερινό όσο και από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Από τη συζήτηση με τα μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν το μέλλον και την ανάπτυξη της Κυπαρισσίας και της ευρύτερης περιοχής. Σε πρώτο πλάνο η υπόθεση του δρόμου Τσακώνα – Καλό Νερό, για την τύχη του οποίου εκφράζονται έντονες ανησυχίες. “Ας μας απαντήσουν όλοι οι αρμόδιοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, εάν τελικά υπάρχει μελέτη, μα πάνω από όλα θέληση για την υλοποίηση του έργου” ζητεί ο Άρης Παναγιωτόπουλος.

Στην κουβέντα αναφέρθηκε και το θέμα του τρένου, που φαίνεται να εγκαταλείπεται οριστικά, με τον Δημήτρη Τερζή να κάνει γνωστό ότι προσεχώς θα επιδιωχθεί συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να λάβουν πλήρη και σαφή ενημέρωση για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής.

“Αν δεν έχουμε οδική ή σιδηροδρομική σύνδεση, ποιoς ο λόγος τελικά να έχουν δοθεί τόσο πολλά χρήματα για το λιμάνι, ποιος είναι ο στόχος της αξιοποίησής του;” αναρωτιέται ο κ. Τερζής.

Τέλος ο κ. Τερζής συνδέοντας την υπόθεση του ανοιχτού κέντρου εμπορίου με το μέλλον της πόλης ανέφερε ότι, πέρα από το μεγάλο στοίχημα της εξωστρέφειας, μεγάλος στόχος θα πρέπει να είναι η ενοποίηση των τριών μετώπων της Κυπαρισσίας: της Άνω Πόλης και του Κάστρου μέσω των καλντεριμιών, του κεντρικού ιστού της πόλης και της Παραλίας, δημιουργώντας έναν προορισμό υψηλής επισκεψιμότητας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.