Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 15:25

Τα είδη των υαλοκαθαριστήρων αυτοκινήτου. Προβλήματα και αντικατάσταση των υαλοκαθαριστήρων.

Γράφτηκε από την
Τα είδη των υαλοκαθαριστήρων αυτοκινήτου. Προβλήματα και αντικατάσταση των υαλοκαθαριστήρων.

 

Οι υαλοκαθαριστήρες αποτελούν ένα απλό και εύκολο στην αντικατάσταση τμήμα του οχήματος.

Παρ’ όλα αυτά, έχει τεράστια σημασία για την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών, μιας και η λειτουργία τους αποσκοπεί στο καθάρισμα του παρμπρίζ από το νερό, το χιόνι, αλλά και τη σκόνη και τους ρύπους. Αν δεν υπήρχαν, η ορατότητα του οδηγού στις δυσμενείς συνθήκες, θα ήταν από περιορισμένη ως αδύνατη.

 

Φωτογραφία των υαλοκαθαριστήρων από το autodoc.gr

Η αγορά προσφέρει μια ευρεία ποικιλία υαλοκαθαριστήρων. Ας δούμε τις βασικότερες κατηγορίες:

  1. Με σκελετό (συμβατικοί). Αποτελούν το συνηθέστερο είδος υαλοκαθαριστήρων, ακόμη και στα σύγχρονα οχήματα. Είναι διαθέσιμοι και με αεροτομή για σφιχτότερη επαφή με το παρμπρίζ κατά την κίνηση του οχήματος. Μπορούν να αντικατασταθούν με κάποιο από τα άλλα είδη, με τη χρήση του σωστού συνδέσμου.
  2. Χωρίς σκελετό. Αποτελούνται στην ουσία από ένα ενιαίο ελαστικό τμήμα, το οποίο  κουμπώνει επάνω στον βραχίονα. Παράγουν ελάχιστο θόρυβο, καθώς δεν έχουν τμήματα από μέταλλο. Η χρήση τους στο υπερβολικό ψύχος, δεν ενδείκνυται.
  3. Υβριδικοί. Αποτελούν ουσιαστικά έναν συνδυασμό των βέλτιστων ιδιοτήτων των άλλων δύο ειδών. Παρέχουν το υψηλού επιπέδου καθάρισμα των συμβατικών, από κοινού με το στυλ και την αεροδυναμική των άνευ σκελετό υαλοκαθαριστήρων. Παρέχουν ικανότητα λειτουργίας σε πολύ υψηλές ταχύτητες και ακραίες καιρικές συνθήκες.

Φυσικά, υπάρχουν και κάποια υποείδη όπως οι θερμαινόμενοι υαλοκαθαριστήρες, οι σκέτες ανταλλακτικές λεπίδες και οι ειδικοί υαλοκαθαριστήρες για συγκεκριμένα οχήματα και χρήσεις.

Όπως όμως και κάθε αναλώσιμο τμήμα του οχήματος, έτσι και οι υαλοκαθαριστήρες με τον καιρό φθείρονται.

Ας δούμε τα βασικότερα προβλήματα που εμφανίζουν:

  • Λέρωμα του παρμπρίζ είτε προς τη μια, είτε και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αν οι υαλοκαθαριστήρες λερώνουν το παρμπρίζ, τότε είτε το υγρό των υαλοκαθαριστήρων δεν είναι καλό, είτε οι υαλοκαθαριστήρες θέλουν αντικατάσταση. 
  • Σταγόνες νερού που δεν καθαρίζουν από το παρμπρίζ. Οι καθαριστήρες δεν εφαρμόζουν σωστά στο παρμπρίζ ή απαιτούν αντικατάσταση.
  • Θόρυβος από τους υαλοκαθαριστήρες. Είτε η επιφάνεια του παρμπρίζ έχει ρύπους  και θέλει καλύτερο καθάρισμα, είτε έχει στραβώσει ο βραχίονας, είτε οι υαλοκαθαριστήρες απαιτούν αντικατάσταση.

Η αντικατάσταση των υαλοκαθαριστήρων ωστόσο, είναι μια αρκετά απλή διαδικασία. Θα πρέπει αρχικά, να προμηθευτείτε καινούριους που να είναι κατάλληλοι για το όχημά σας και στη συνέχεια, να αφαιρέσετε τους παλιούς.

Υπάρχουν συγκεκριμένα είδη συνδέσμων για το κούμπωμα των υαλοκαθαριστήρων στον βραχίονα. Οι καινούριοι θα πρέπει να διαθέτουν τον κατάλληλο για το όχημά σας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει απλά να πιέσετε τον σύνδεσμο με τα δάχτυλα, να σπρώξετε τον υαλοκαθαριστήρα προς τα κάτω για να φύγει από τη βάση του, και μετά να τον τραβήξετε προς τα έξω για να βγει. Η αντίθετη διαδικασία φυσικά, σας επιτρέπει να τοποθετήσετέ τον καινούριο.

Καλά ταξίδια με φροντίδα για την ασφάλειά σας.


NEWSLETTER