Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 18:21

Πολιτική προστασία με... 75.000 ευρώ στην Τριφυλία

Πολιτική προστασία με... 75.000 ευρώ στην Τριφυλία

Το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο του Δήμου Τριφυλίας συνεδρίασε χθες το πρωί ενόψει της χειμερινής περιόδου και του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού στην περιοχή. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Γαργαλιάνων παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα, του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των αρμόδιων αντιδημάρχων και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Στη συνεδρίαση επικαιροποιήθηκε ο σχεδιασμός που υπάρχει για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και επισημάνθηκε η απουσία πόρων για την πολιτική προστασία. Χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας σημείωσε ότι στο δήμο δόθηκαν μόλις 75.000 ευρώ για πολιτική προστασία, από τα οποία πρέπει να αφαιρεθεί το 24% που είναι ο ΦΠΑ. Αναρωτήθηκε για ποια πολιτική προστασία μπορούμε να μιλάμε με τέτοιες επιχορηγήσεις και τόνισε ότι όταν γίνεται κάτι πάντα όλοι στρέφονται και απευθύνονται στο δήμο. 

Επίσης έγινε απολογισμός της χρονιάς που πέρασε και επισημάνθηκε ότι όλα κύλησαν ομαλά χωρίς προβλήματα, αν εξαιρέσει κανείς τις ζημιές από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν το Σεπτέμβρη. Και σ' αυτή την περίπτωση ο δήμος κλήθηκε να σηκώσει το μεγάλο βάρος, κάνοντας την όλη κατάσταση ασφυκτική για αυτόν. Επίσης στάθηκαν στον τρόπο που δίνονται οι αποζημιώσεις και από την πλευρά του δήμου τονίστηκε ότι δεν μπορεί να μην τυγχάνουν αποζημίωσης πληγέντες μεμονωμένων φαινομένων, όπως για παράδειγμα πρόσφατα στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών, όπου ανεμοστρόβιλος χτύπησε μεμονωμένες κατοικίες.

Από εκεί και πέρα τονίστηκε ότι όλοι θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή, έγινε καταγραφή των μέσων και των αναγκών που υπάρχουν και δόθηκαν συγχαρητήρια στην πολιτική προστασία του δήμου για την άμεση ανταπόκριση που έχει και την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει. Οπως συζητήθηκε, στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει άσκηση ευρείας κλίμακας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση σεισμού, η οποία θα γίνει στο Γυμνάσιο Γαργαλιάνων.

Κ.Μπ.