Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 20:22

Χρηματοδοτικά εργαλεία παρουσιάστηκαν στην Καλαμάτα: Διπλασιασμός των πόρων από το πακέτο Γιούνκερ

Χρηματοδοτικά εργαλεία παρουσιάστηκαν στην Καλαμάτα: Διπλασιασμός των πόρων από το πακέτο Γιούνκερ

Τον διπλασιασμό των πιστώσεων που θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις χώρες – μέλη της μέσω του αποκαλούμενου πακέτου Γιούνκερ ανακοίνωσε στην Καλαμάτα, την περασμένη Παρασκευή, ο Αργύρης Περουλάκης αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μιλώντας στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο -με θέμα “Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία - Ευκαιρίες Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου”-, το οποίο η Αντιπροσωπεία συνδιοργάνωσε από κοινού με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Μόνο από την Ελλάδα υπάρχουν μέχρι τώρα 46 προτάσεις έργων για χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι το νέο ΕΣΠΑ θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτό, ενώ η δημιουργία ενός κεντρικού ταμείου -με κρατικά, αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια- θα βοηθήσει στην υλοποίηση της ιδέας του πακέτου Γιούνκερ, η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες, α) κινητοποίηση πόρων για επενδύσεις, β) εργαλεία για να φθάσουν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία και γ) βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιχειρεί, μέσω του πακέτου Γιούνκερ και των πρωτοβουλιών που αυτό ενισχύει, να καταστεί αποτελεσματική και πειστική προς τους πολίτες της, ώστε αυτοί να μην υποκύπτουν στον λαϊκισμό και την ξενοφοβία, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αργ. Περουλάκης.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, νωρίτερα, ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, είχε επισημάνει ότι τα “εργαλεία” που παρέχει το αποκαλούμενο πακέτο Γιούνκερ επιχειρούν να βοηθήσουν τις χώρες -ιδιαίτερα στον νότο της Ευρωπαϊκής Ενωσης- οι οποίες αισθάνθηκαν εξαιρετικά έντονα την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων.

Ιδιαίτερα αναλυτικός ήταν, από την πλευρά του, ο Γιώργος Γιακουμάκης υπεύθυνος έργου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕΠ / EFSI - European Fund for Strategic Investments), αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του ΕΤΕΠ, στηρίζει επιχειρήσεις και επενδυτικές ιδέες στη χώρα μας, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τα οποία δεν αποτελούν δάνειο αλλά επί της ουσίας μερική συμμετοχή του Ταμείου στη διοίκηση της επιχείρησης, εν είδει συνεταίρου. Μίλησε, επίσης, για το COSME, το πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την περίοδο 2014-2020 που εστιάζει σε 4 τομείς, α) πρόσβαση στη χρηματοδότηση (εγγυήσεις και επιχειρηματικά κεφάλαια), β) πρόσβαση στις αγορές, γ) επιχειρηματικό περιβάλλον και δ) προώθηση επιχειρηματικότητας και επιχειρηματικής κουλτούρας. Ακόμα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα InnovFin το οποίο χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες.

Νωρίτερα, ο Νίκος Σέργης από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας, παρουσίασε τη φιλοσοφία των έργων ΣΔΙΤ και τα πλεονεκτήματα, όπως είπε, που αυτά έχουν συγκριτικά με τα έργα που χρηματοδοτεί αποκλειστικά το δημόσιο.

Τη μεγάλη σημασία της συνέργειας επισήμανε, μιλώντας στη συνέχεια ο τ. υπουργός Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του “Διαζώματος”, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες του φορέα στον οποίο ηγείται, για την ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων της Ελλάδας:

“Οι υποδομές και η ανάπτυξη είναι επάλληλο σχήμα, όχι συνδετικό” είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι σε αυτό το σκεπτικό βασίζεται η απόπειρα από το “Διάζωμα” να συνδέσει τα μνημεία με την επιχειρηματικότητα, κινητοποιώντας δυνάμεις ιδιωτών επιχειρηματιών, αλλά και του απλού κόσμου, που αποτελούν τον χρηματοδότη της προσπάθειας αυτής.

 

“ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ”

Το γενικότερο πλαίσιο -οικονομικό, πολιτικό και γεωπολιτικό- στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, ανέλυσε στη συνέχεια από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας, που επισήμανε ότι ενώ η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η οικονομική κρίση, ο λαϊκισμός, το προσφυγικό, αλλά και την εξ ανατολών γεωπολιτική αστάθεια, δεν έχει ικανοποιητικές απαντήσεις καθώς -όπως είπε- η ένωσή της αποδεικνύεται ότι παρέμεινε ημιτελής.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ενώ η ένωση της Ευρώπης ξεκίνησε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πέτυχε μεν να διασφαλίσει για περίπου 7 δεκαετίες την ειρήνη και τη δημοκρατία στην ήπειρο, ωστόσο παραμένουν βασικά βήματα που δεν έγιναν, με συνέπεια να λείπουν από την Ε.Ε. τα “εργαλεία” για να αντιμετωπίσει τα σημερινά της προβλήματα: “Σήμερα υπάρχει έλλειψη ηγεσίας, κάνουμε άλματα προς τα πίσω, κινδυνεύουμε ακόμα και με διάλυση” τόνισε, εξηγώντας ότι αντίθετα με τις ΗΠΑ όπου η κρίση ξεπεράστηκε γιατί υπήρχαν οι κατάλληλοι μηχανισμοί, στην Ευρώπη η ίδια κρίση μετακυλίστηκε στις κοινωνίες.

Παράλληλα αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η πρώτη ή η δεύτερη τη τάξει παγκόσμια οικονομία, της Ε.Ε. δηλαδή, αδυνατεί να διαχειριστεί 900.000 πρόσφυγες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Κι αυτή η αδυναμία -“ακριβώς επειδή υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας και άσκησης πολιτικής” όπως σημείωσε-, είναι που δίνει τροφή στον λαϊκισμό σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Επιπλέον, ο Μ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι θα πρέπει να μας ανησυχεί η πορεία που έχει πάρει η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα -“πριν από αυτό μας παρακαλούσαν για συμπόρευση με την Ευρώπη, μετά από αυτό χάθηκε η λογική” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα κάνει τα απαραίτητα βήματα διεξόδου από τη σημερινή κατάσταση με πολιτικές που θα διασφαλίζουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την εθνική συναίνεση και την ελεύθερη οικονομία.

 

“ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ”

Χαιρετίζοντας, εξ άλλου, στο ίδιο συνέδριο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλης υποστήριξε ότι ο μόνος θεσμός που μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακά στη χώρα μας είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση η οποία -όπως είπε- θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε περιφερειακή διακυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, αποτελεί “αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη η μετατροπή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διακυβέρνηση”.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε, είναι απαραίτητη η λειτουργία και άλλου είδους χρηματοπιστωτικών φορέων προκειμένου οι περιφέρειες να έχουν τα “εργαλεία” για την ανάπτυξη. Αποκάλυψε δε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήδη βρίσκεται σε συζήτηση με τέτοιους φορείς, όπως συνεταιριστικές τράπεζες που λειτουργούν στη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί “παρά τις διαβεβαιώσεις της”, όπως είπε, έχει “παγώσει” την υπογραφή της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας για τη διαχείριση των σκουπιδιών, ζητώντας να υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που υπάρχει στην Πελοπόννησο. Μάλιστα, εξαπέλυσε επίθεση στους δήμους, υποστηρίζοντας ότι την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια δίνει κονδύλια για την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, “οι δήμοι έρχονται και κάνουν νέους”.

Το ίδιο θέμα έθιξε και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, μιλώντας για “καθυστέρηση δύο χρόνων”, για αναίτια “σπατάλη χρημάτων και περιβαλλοντικό έγκλημα” σε βάρος των πολιτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκ μέρους του “αθηνοκεντρικού κράτους”.

Ωστόσο, το βασικό σημείο της εισήγησής της αποτέλεσαν οι τουριστικές δυνατότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υποστηρίζοντας ότι χάρις στις ενέργειες της περιφερειακής αρχής έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση στους 6 νομούς της. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ότι ήταν οι ενέργειες της Περιφέρειας που έκαναν τόσο την Aegean να το επιλέξει ως βάση για τακτικά δρομολόγια με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όσο και την British Airways να το συνδέσει με το Λονδίνο. Μάλιστα, όπως εξήγγειλε, από το χρόνου το καλοκαίρι η Καλαμάτα θα συνδέεται αεροπορικώς και με το Βελιγράδι, αλλά και μία ακόμα “μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα”, την οποία πάντως δεν αποκάλυψε.

Τέλος, στον χαιρετισμό του προς το συνέδριο, ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παναγιώτης Νίκας εξήρε τις πιστώσεις της Ε.Ε. χάρις στις οποίες, όπως είπε, υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται και δρομολογούνται πολλά και σημαντικά έργα στην Καλαμάτα.

Β.Γ.Μ.