Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 17:23

Αναπτυξιακή ευκαιρία για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα

Το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι η μεγάλη ευκαιρία της Καλαμάτας, η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχει υπάρξει έως τώρα. Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και καταγράφηκε στο κλίμα της χθεσινής ημερίδας για τη  "Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Καλαμάτας", στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στην εκδήλωση που άνοιξε τη δημόσια διαβούλευση για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Πελοπόννησος 2014 - 2020", ο κ. Νίκας σημείωσε πως «τα χρήματα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα από τα 9,2 εκ. ευρώ που προβλέπονται αρχικά και να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της πόλης». Ανέφερε ότι πρέπει να συμπορευτούμε με το Αργος και το Ναύπλιο, τον άλλο πόλο του προγράμματος κι εκτίμησε πως πρέπει να εντάξουμε έργα και να εκταμιεύσουμε πόρους το 2017.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, που παρατήρησε ότι «αποτέλεσε βασική στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας ο ένας πόλος του προγράμματος να είναι η Καλαμάτα».

Ο Αντώνης Ψαράκης προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου αναφέρθηκε στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, μία από τις οποίες αποτελεί η βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Παρατήρησε ότι ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να διεκδικήσει χρήματα και από αμιγώς ευρωπαϊκά προγράμματα. Παρουσίασε τι οφείλει να έχει η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, έδωσε γενικές κατευθύνσεις για το πρόγραμμα κι επεσήμανε πως αυτό πρέπει να είναι χρηστικό, εύκολο και να το αποδεχθούν οι πολίτες.

Ο Δημήτρης Οικονόμου καθηγητής Πολεοδομίας - Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σύμβουλος του Δήμου Καλαμάτας παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα σχέδιο προγράμματος, που μέσα από τη διαβούλευση θα πάρει βελτιώσεις και εμβάθυνση. Παρατήρησε ότι οι δύο περιοχές (το παραλιακό μέτωπο και το Ιστορικό Κέντρο) που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ανταποκρίνονται στα κριτήρια και τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί. Κατέγραψε τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα της Καλαμάτας και πρότεινε την ένταξη περιοχών εκτός αυτών που προβλέπονται στο πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για το θέατρο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αρχαία Θουρία. Διευκρίνισε πως το 1/3 των χρημάτων του προγράμματος θα πάνε για αναπλάσεις, το άλλο 1/3 για κοινωνικά ζητήματα και τη στήριξη ευπαθών ομάδων και το τελευταίο 1/3 για την επιχειρηματικότητα. Ο κ. Οικονόμου παρουσίασε δύο ακόμα ιδέες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα: τη δημιουργία μουσείου διεθνούς εμβέλειας (τέχνης ή αρχαιολογικό), όπως έγινε στο Μπιλμπάο και μιας πρότυπης πράσινης γειτονιάς.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας (www.kalamata.gr) έχει αναρτηθεί ερωτηματολόγιο δημόσιας διαβούλευσης, μέσω του οποίου οι πολίτες και οι φορείς μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και τις 24 Μαρτίου.

Γ.Σ.