Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 09:01

Κόβουν τις συντάξεις για να αλλάξει χέρια ο αγροτικός κλήρος

Κόβουν τις συντάξεις για να αλλάξει χέρια ο αγροτικός κλήρος. Αυτό φαίνεται ότι είναι το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ασφαλιστικό, αλλά και να επιτευχθεί αναδιάρθρωση στον αγροτικό χώρο.

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση τόνισε ότι η περικοπή 60% των συντάξεων θα ισχύσει κανονικά στους συνταξιούχους των άλλων ταμείων, ενώ για αυτούς του ΟΓΑ δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση μιας και υπάρχει ο προβληματισμός για τη μεταβίβαση του αγροτικού κλήρου.

Ο υφυπουργός Εργασίας σε απάντησή του την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή στο βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β. Κεγκέρογλου σχετικά με την περικοπή των συντάξεων σε όσους έχουν αγροτικό εισόδημα που εισάγει ο νόμος Κατρούγκαλου υποστήριξε ότι δεν έχει καταλήξει ακόμα η κυβέρνηση για το αν θα περικόψει τις συντάξεις, με βάση το άρθρο 20 ν.4387/16 του Ασφαλιστικού, στους αγρότες που υπάγονται στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και θα βγαίνουν σε σύνταξη εφεξής. Διευκρινίζοντας παράλληλα ότι για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31/1/2016 και συνεχίζουν από 1/1/2017 να έχουν έσοδα από αγροτική δραστηριότητα, δεν τίθεται θέμα περικοπής της σύνταξής τους. Από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε τροποποίηση του επίμαχου άρθρου δηλώνοντας ότι θα καταθέσει τροπολογία που θα επιλύει το θέμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε για το ζήτημα: «Για τους αγρότες έχω πει -περνάει ο καιρός, βέβαια και πρέπει να δούμε τι κάνουμε και με τους νεότερους- ότι για όσους απασχολούνταν στον αγροτικό, κτηνοτροφικό ή αλιευτικό τομέα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016 δεν επέρχεται καμία συνέπεια για την καταβολή των συντάξεων.

Εννοείται -και απαντώ και σε ένα άλλο σκέλος της ερώτησής σας- ότι και όσοι είχαν αποχωρήσει με τον ν. 4387 διατηρούν τη σύνταξή τους, εάν είχαν τότε αναλάβει δραστηριότητες που δεν ενέπιπταν στις προηγούμενες διατάξεις. Διότι και υπό τις προηγούμενες διατάξεις δεν μπορούσε κάποιος που ήταν ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ να ξεκινήσει νέα επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς περικοπή της σύνταξης. Και τότε προβλεπόταν και κατάργηση ή αυξημένη εισφορά. Κατά περίπτωση κυμαίνονταν οι συνέπειες από ταμείο σε ταμείο.

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε για τους αγρότες που βγαίνουν στη σύνταξη από εδώ και πέρα. Εκείνο που πρέπει να δούμε σε κάθε περίπτωση σχετίζεται και με την αγροτική καλλιέργεια και με την πολιτική που πρέπει να επιλέξουμε στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφική παραγωγή. Τα ζητήματα των δικαιωμάτων και των ενισχύσεων έχουν σχέση και με αυτό το ερώτημα που λέτε και θέλει μια ιδιαίτερη μελέτη σε συνεργασία και με τον αγροτικό κόσμο, διότι διαφέρουν οι τοποθετήσεις στον αγροτικό κόσμο. Αλλοι λένε να υπάρχει περικοπή, για να μπορεί να περνάει ο κλήρος στους νέους ανθρώπους. Αλλοι λένε να μη γίνεται. Εγώ προσωπικά δεν έχω καταλήξει τι είναι αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στην ανάγκη και της αγροτικής οικονομίας. Επομένως, θα το δούμε αυτό. Πιστεύω ότι μέσα στη χρονιά θα καταλήξουμε. Κανείς δεν υποχρεώνεται να βγει στη σύνταξη. Μπορεί να περιμένει να δούμε συνολικά στο πλαίσιο της αγροτικής μας πολιτικής και το ζήτημα αυτό».

Από την πλευρά του ο Β. Κεγκέρογλου τόνισε ότι οι εγκύκλιοι και τα δελτία Τύπου δεν αλλάζουν τους νόμους και στην κατεύθυνση αυτή επειδή δεν έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση- τροπολογία  που λύνει το πρόβλημα τόσο για τους συνταξιούχους που έχουν παράλληλα αγροτικό εισόδημα ή ενίσχυση από την ΚΑΠ αλλά και για τους πολίτες ή αιρετούς που αποκτούν κάποια δραστηριότητα σε φορείς της γενικής κυβέρνησης εφόσον παραιτηθούν από τα οικονομικά ανταλλάγματα.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε, (1). Στην παράγραφο 1 του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Από την κατά τα ανωτέρω μείωση της σύνταξης εξαιρούνται οι συνταξιούχοι των οποίων η εργασία, ιδιότητα ή δραστηριότητα αφορά αγροτική παραγωγή ή ενίσχυση της ΚΑΠ». (2). Στην παράγραφο 2 του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Η καταβολή των συντάξεων, κύριων ή επικουρικών δεν αναστέλλεται για τους συνταξιούχους του πρώτου εδαφίου εφ’ όσον αυτοί παραιτηθούν με ανέκκλητη δήλωσή τους από κάθε οικονομικό αντάλλαγμα, μισθό, αντιμισθία, αποζημίωση κ.λπ. που τυχόν προβλέπεται για τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν σε φορείς γενικής κυβέρνησης».

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Να ευχηθούμε γρήγορη ανάρρωση στον Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος πράγματι -τον επισκέφθηκα χθες- είχε αυτό το ατύχημα, αλλά θα είναι σύντομα κοντά μας. Ελπίζω ο κ. Τσακαλώτος να μπορέσει να έρθει να απαντήσει στην ερώτησή του, γιατί είναι σοβαρό το θέμα.

Κύριε Υπουργέ και από αυτά που συζητήθηκαν σήμερα με τις δυο ερωτήσεις της κ. Χριστοφιλοπούλου, αλλά και από αυτά που απασχολούν τους ασφαλισμένους, από τις τροπολογίες που έχετε φέρει στη Βουλή μετά τον Μάιο που ψηφίστηκε ο ν. 4387 φαίνεται, αποδεικνύεται ότι δεν έγινε η προετοιμασία που χρειαζόταν και κυρίως δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι εμπεριστατωμένες, τεκμηριωμένες και ουσιαστικές προτάσεις που είχαμε καταθέσει.

Και βεβαίως, η έλλειψη αναλογιστικής μελέτης φάνηκε και από τα λεγόμενά σας σήμερα ότι ήταν η αιτία που δεν έχει υπολογιστεί ακόμα ούτε καν ο συντελεστής. Δεν έχει προσδιοριστεί ο συντελεστής έκδοσης των συντάξεων δέκα μήνες μετά. Αυτή είναι η απόλυτη αποτυχία ενός νόμου!

Αυτός ο νόμος στο άρθρο 20 προβλέπει τα εξής: Εάν ένας συνταξιούχος έχει ένα ελάχιστο εισόδημα -οποιοδήποτε- από κάποια πηγή -έχω επιλέξει και μιλώ για ένα ελάχιστο αγροτικό εισόδημα, επειδή χιλιάδες συνταξιούχοι διατηρούν μικρή αγροτική περιουσία ή και μια ελάχιστη ενίσχυση γι’ αυτό- χάνουν μεγάλο μέρος της σύνταξής τους, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για το επιπλέον εισόδημα που έχουν και καλώς πράττουν.

Υπάρχει και η δεύτερη παράγραφος, η οποία λέει: «Εάν ένας συνταξιούχος αναλάβει εργασία ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τότε αναστέλλεται εντελώς η σύνταξή του». Επειδή η ερμηνεία για τη δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αφορά από τις σχολικές επιτροπές μέχρι μια κοινωφελή επιχείρηση ενός δήμου, ή τις ίδιες τις αρμοδιότητες στο πλαίσιο του δήμου -και μιλάμε για εκλεγμένους, αλλά και μη εκλεγμένους ανθρώπους, οι οποίοι ορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια- χρειάζεται διευκρίνιση για αυτό το θέμα, γιατί δεν προβλέπεται ότι ακόμα και αν παραιτηθούν από την αποζημίωση -αν προβλέπεται τέτοια αποζημίωση, διότι εδώ δεν αναφέρει αν παίρνουν αντιμισθία ή αποζημίωση- αν προβλέπεται, λοιπόν, μια αποζημίωση 500 ευρώ σε μια περίπτωση, 100 ευρώ, 50 ευρώ και παραιτηθεί από αυτή την αποζημίωση, να μην έχει καμιά επίπτωση στη σύνταξή του. Αυτό δεν προβλέπεται. Χρειάζεται διευκρίνιση.

Επίσης, αναφέρω δύο ειδικά θέματα. Το ένα είναι ότι με τον νόμο του 2010 προστατεύονταν οι πολύτεκνοι της κατηγορίας αυτής, οι πολύτεκνοι που είχαν ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί, ενώ τώρα με την παράγραφο 5 του άρθρου 20, το οποίο συζητάμε, ισχύει μόνο σε όσους έχουν αξιοποιήσει αυτή τη διάταξη, αλλιώς δεν προστατεύεται ο πολύτεκνος.

Για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Για ένα τουλάχιστον διάστημα μέχρι να μεταβιβάσουν την περιουσία τους, όπως προβλέπεται και από τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξάρτητα από το ύψος του αγροτικού εισοδήματος, περικόπτεται η σύνταξη.

Θέλουμε σαφείς απαντήσεις, γιατί τα ζητήματα αυτά απασχολούν τους πολίτες και νομίζω ότι θα είναι χρήσιμη η απάντησή σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Οι τροπολογίες κατατίθενται αφού ψηφιστεί ο νόμος. Αυτό δεν είναι παράδοξο. Είναι λογικό οι τροπολογίες να κατατίθενται για να επιλυθούν θέματα εφαρμογής και μια σειρά πρακτικά ζητήματα, τα οποία από τότε που ψηφίστηκε ο ν. 4387 είχα προμηνύσει ότι θα χρειαστούν. Και τώρα ακόμα που με ρωτάτε, σας λέω ότι και πάλι θα χρειαστούν και διευκρινιστικές εγκύκλιοι και θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις. Υπάρχει μία σειρά από θέματα για να μπορούμε να εφαρμόσουμε, με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο, ένα τεράστιο έργο που αφορά την κοινωνική ασφάλιση σε αυτή την έκταση.

Ομως, δεν είδα προτάσεις σας για τα θέματα που επισημαίνετε, κύριε Κεγκέρογλου. Η άρνησή σας τότε ήταν καθολική και κάθετη. Επομένως, δεν μπήκατε στη διαδικασία του να μας προτείνετε διαφορετικά πράγματα στα επιμέρους ζητήματα που θέτετε τώρα με την ερώτησή σας.

Ο νόμος μιλάει για όσους μετά την 13-5-2016 αποχωρούν από τον εργασιακό βίο, την απασχόληση, τη δραστηριότητα και συνταξιοδοτούνται. Οι αυτοδιοικητικοί έχουν εκλεγεί πριν το νόμο, άρα η ένταξή τους στις διατάξεις δεν τους αφορά για να έχουν μείωση μισθού. Με τον τρόπο, δηλαδή, που εσείς λέτε και με τον τρόπο που μας έθεσαν οι αυτοδιοικητικοί -μια σειρά φορείς, για να μην πω ονομαστικά τον καθένα- η συμμετοχή ως δραστηριότητα σε μια σειρά επιτροπές και σε αυτοδιοικητικά έργα να μη θεωρείται συμμετοχή για την οποία ο νόμος προβλέπει μείωση σύνταξης.

Το λέω και τώρα, όπως το είπα και χθες που συναντήθηκα με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος. Είδα πάνω από εκατό δημάρχους στο γραφείο μου και τους είπα σε γενικές γραμμές αυτά που λέω και σε σας, ότι δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης συντάξεων σ’ αυτές τις κατηγορίες. Δεν έχει καμία λογική να υπάρχουν τέτοιες συνέπειες γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Νομίζω ότι ήταν αυτονόητο. Είπα ότι, αν χρειαστεί, θα κάνω διευκρινιστική εγκύκλιο. Αν δεν είναι αυτή αρκετή -δεν νομίζω βέβαια ότι δεν θα είναι αρκετή- θα προχωρήσουμε ακόμα και σε νομοθετική ρύθμιση με τροπολογία.

Η ζωή είναι ευρύτερη από τη φαντασία που μπορεί να έχει ο νομοθέτης και δεν μπορεί να καλύψει ποτέ ένας νόμος και οι διατάξεις του κάθε περίπτωση. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζονται ερμηνευτικές εγκύκλιοι και αν χρειαστεί, ερμηνευτικές διατάξεις νόμων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Κεγκέρογλου, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, πρέπει να δώσετε σαφείς απαντήσεις. Δεν μπορεί ούτε η εγκύκλιος ούτε ακόμα και η αξιόπιστη δήλωσή σας στο Κοινοβούλιο να αλλάξει τον νόμο. Χρειάζεται τροποποίηση του νόμου.

Να ξεκινήσω από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά. Κατ’ αρχήν, ανεξάρτητα αν εκλέχθηκε κάποιος παλαιότερα, αυτό το διάστημα γίνεται με απόφαση δημάρχου ή απόφαση δημοτικού συμβουλίου τοποθέτηση σε θέσεις.

Αρα, θεωρείται ότι τώρα αναλαμβάνει υπηρεσία. Και αφού τώρα αναλαμβάνει υπηρεσία, η παράγραφος 2 είναι σαφέστατη. Κι εγώ δεν θα έλεγα τίποτα. Θα έλεγα: «ο Υπουργός το είπε, προχωράμε».

Παρακάτω όμως, ο νόμος λέει -και αυτό έχει επιπτώσεις- ότι όποιος αναλάβει δραστηριότητα στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης οφείλει να το δηλώνει στον ΕΦΚΑ, για να του κόβεται η σύνταξη. Και αν το δηλώσει στον ΕΦΚΑ, τότε θα έχουμε απιστία για τον υπάλληλο που θα παραλάβει την αίτηση να την κρίνει ότι δεν χρειάζεται, επειδή εσείς θεωρείτε ότι με εγκύκλιο μπορείτε να αλλάξετε τον νόμο. Ετσι τουλάχιστον είπατε.

Δεν πιστεύω ότι το πιστεύετε, γιατί καταρχήν είστε από τους καλούς νομικούς. Αρα, δεν το πιστεύετε. Γιατί το λέτε; Γιατί δεν φέρνετε διάταξη να τροποποιήσετε αυτό το άρθρο, το οποίο είναι προχειρότατο; Εκτός αν είναι στα πλαίσια των συμφωνιών σας με την τρόικα. Πείτε το καθαρά: «Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε» ή «Δεν είναι και μπορούμε και πρέπει να το αλλάξουμε».

Ενας πολίτης συνταξιούχος που τοποθετείται στη σχολική επιτροπή -δεν χρειάζεται να είναι εκλεγμένος- έχει αυτή την επίπτωση. Είναι, νομίζω, θέμα για το οποίο πρέπει να φέρετε τροπολογία, όπως φέρατε τροπολογία -και καλά κάνετε- για την ασφαλιστική ικανότητα, μετά την ερώτηση που σας έκανα, την οποία δεν ήρθατε να απαντήσετε λόγω φόρτου εργασίας πριν από δεκαπέντε ημέρες. Και καλά κάνατε και τη φέρατε. Και σωστό είναι αυτό που είπατε ότι ό,τι στραβό έχει ψηφιστεί σε έναν νόμο πρέπει να διορθώνεται με τροπολογία. Βεβαίως. Αλλά όταν σας τα λέμε την ώρα που ψηφίζεται ο νόμος και σας καταθέτουμε προτάσεις…

Και κάνετε μεγάλο λάθος, γιατί ακόμα και ο κ. Κατρούγκαλος, τον οποίο δεν συμπαθώ πολιτικά καθόλου, από αυτό εδώ το βήμα είπε ότι οι μόνοι που κατέθεσαν προτάσεις για το ασφαλιστικό είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεν είναι όμως εκεί το αντικείμενο. Ο κόσμος ξέρει. Το αντικείμενο είναι να δούμε εδώ τι γίνεται.

Για τους συνταξιούχους, λοιπόν, που έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα από κάπου, θα τους περικόπτετε το 40%; Πρέπει να πάνε να το δηλώσουν στον ΕΦΚΑ; Για τους αγρότες που συνταξιοδοτούνται μετά τον Μάιο, ισχύει η προστασία που υπάρχει για τους πριν, όπως έχετε ήδη δηλώσει και αναφέρετε και σε μια παράγραφο;

Είναι μεγάλο θέμα, γιατί αυτές τις μέρες γίνεται η διαδικασία τροποποίησης των δικαιωμάτων από τις ενισχύσεις. Αν, λοιπόν, δεν ισχύει η προστασία για τους αγρότες που θα συνταξιοδοτηθούν από τον Μάιο και μετά και που έχουν υποβάλει αίτηση κι έχουν συμπληρώσει τα εξήντα επτά χρόνια, θα πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία τροποποίησης των δικαιωμάτων τους.

Και γι’ αυτό έχει μεγάλη αξία η τοποθέτησή σας και η απάντησή σας σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κι εμείς.

Τον λόγο έχει ο κ. Πετρόπουλος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κι εγώ ευχαριστώ, κύριε Κεγκέρογλου.

Πράγματι, η εγκύκλιος δεν καταργεί νόμο και δεν θα ήταν δυνατό εγώ να πω κάτι τέτοιο. Ομως, η εγκύκλιος έχει το τεκμήριο της νομιμότητας κι έχει κανονιστική επιρροή στη δρώσα διοίκηση. Υπό την έννοια αυτή, η εγκύκλιος λειτουργεί στο πλαίσιο του νόμου με ερμηνευτική ισχύ για σημεία τα οποία χρειάζονται διευκρινίσεις και κατευθύνσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους που καλούνται να τον εκτελέσουν.

Ο νόμος δεν είναι δυνατόν να εξαντλεί την πραγματική ζωή. Δεν γίνεται να τη χωρέσεις σε δύο διατάξεις την πραγματικότητα. Κι εδώ χρειάζεται μια επεξεργασία κι εφαρμογή, όπως κάνει ο εφαρμοστής του δικαίου. Και ως τέτοιος εφαρμοστής του δικαίου, καλείται και ο ΕΦΚΑ να εφαρμόσει τον νόμο και κατ’ επέκταση, οι υπάλληλοι και τα στελέχη του.

Εξηγώ: Δεν χρειάζεται νόμος για κάτι που είναι αυτονόητο και έχει την απάντηση στην ίδια τη λειτουργία του νόμου. Όταν προκύπτει εισόδημα από οικονομική δραστηριότητα, τότε πράγματι μπαίνει ένα θέμα να μην έχει κάποιος και την αποδοχή μιας σύνταξης, για να γίνεται πλουσιότερος κατά τη λήψη και της σύνταξης και του εισοδήματος που διαμορφώνει. Και αυτή ήταν πάντα η λειτουργία του νομοθέτη στην κοινωνική ασφάλιση και με τους προηγούμενους νόμους.

Δεν είναι καινούργιο αυτό, δεν δημιουργούμε δηλαδή κάτι νέο στο ζήτημα της εφαρμογής των διατάξεων αυτών. Στον ν. 3863 και στον ν. 3865 προβλεπόταν. Μάλιστα, εκεί προβλεπόταν μια αναστολή της σύνταξης, αν ήσουν κάτω των 55 ετών, γενικώς, πλήρης αναστολή και όχι μείωση. Προβλεπόταν για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο μείωση κατά 70% και όχι 60%, που προβλέπεται στον ν. 4387. Δηλαδή, υπάρχει και μια θετικότερη κατά 10% καταβολή σύνταξης με βάση τον ν. 4387 συγκριτικά με τον ν. 3863 και τον ν. 3865, κυρίως, -γιατί αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους- της κυβέρνησής σας.

Για τους αγρότες έχω πει -περνάει ο καιρός, βέβαια και πρέπει να δούμε τι κάνουμε και με τους νεότερους- ότι για όσους απασχολούνταν στον αγροτικό, κτηνοτροφικό ή αλιευτικό τομέα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016 δεν επέρχεται καμία συνέπεια για την καταβολή των συντάξεων. Εννοείται -και απαντώ και σε ένα άλλο σκέλος της ερώτησής σας- ότι και όσοι είχαν αποχωρήσει με τον ν. 4387 διατηρούν τη σύνταξή τους, εάν είχαν τότε αναλάβει δραστηριότητες που δεν ενέπιπταν στις προηγούμενες διατάξεις. Διότι και υπό τις προηγούμενες διατάξεις δεν μπορούσε κάποιος που ήταν ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ να ξεκινήσει νέα επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς περικοπή της σύνταξης. Και τότε προβλεπόταν και προβλεπόταν και κατάργηση ή αυξημένη εισφορά. Κατά περίπτωση κυμαίνονταν οι συνέπειες από ταμείο σε ταμείο.

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε για τους αγρότες που βγαίνουν στη σύνταξη από εδώ και πέρα. Εκείνο που πρέπει να δούμε σε κάθε περίπτωση σχετίζεται και με την αγροτική καλλιέργεια και με την πολιτική που πρέπει να επιλέξουμε στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφική παραγωγή. Τα ζητήματα των δικαιωμάτων και των ενισχύσεων έχουν σχέση και με αυτό το ερώτημα που λέτε και θέλει μια ιδιαίτερη μελέτη σε συνεργασία και με τον αγροτικό κόσμο, διότι διαφέρουν οι τοποθετήσεις στον αγροτικό κόσμο. Άλλοι λένε να υπάρχει περικοπή, για να μπορεί να περνάει ο κλήρος στους νέους ανθρώπους. Άλλοι λένε να μη γίνεται.

Εγώ προσωπικά δεν έχω καταλήξει τι είναι αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στην ανάγκη και της αγροτικής οικονομίας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο νόμος τι λέει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επομένως, θα το δούμε αυτό. Πιστεύω ότι μέσα στη χρονιά θα καταλήξουμε. Κανείς δεν υποχρεώνεται να βγει στη σύνταξη. Μπορεί να περιμένει να δούμε συνολικά στο πλαίσιο της αγροτικής μας πολιτικής και το ζήτημα αυτό.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Και εμείς ευχαριστούμε.