Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011 01:34

Για κρουαζιέρες και γιώτινγκ προσφέρεται η Καλαμάτα, εκτιμούν ναυτιλιακοί πράκτορες

Γράφτηκε από την
Για κρουαζιέρες και γιώτινγκ  προσφέρεται η Καλαμάτα, εκτιμούν ναυτιλιακοί πράκτορες

 

 

Το λιμάνι της Καλαμάτας μπορεί να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο της ανερχόμενης αγοράς της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ στην Ελλάδα. Αυτό ισχυρίζονται ναυτιλιακοί πράκτορες της περιοχής μας, οι οποίοι όμως επισημαίνουν τη μεγάλη ανάγκη να διαφημιστεί η Αρχαία Μεσσήνη ως ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς προορισμούς του τόπου μας και της Ελλάδας γενικότερα για τους ξένους επισκέπτες. Επίσης, σημαντικότατο ρόλο μπορεί να παίξει η βελτίωση βασικών υποδομών, όπως είναι η καθαριότητα, οι δρόμοι αλλά και οι παροχές στο λιμάνι.

Οσον αφορά στα κότερα, η παρουσία των οποίων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο στο λιμάνι μας, καθοριστικό ρόλο παίζει το αεροδρόμιο, από το οποίο εξυπηρετούνται ακόμα και με ιδιωτικά αεροσκάφη οι φιλοξενούμενοι των πολυτελών θαλαμηγών. Σε κάθε περίπτωση όμως η εντύπωση που θα αποκομίσει ο κάθε επισκέπτης από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών επαγγελματιών ή φορέων και τα όσα θα δει, θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν το μέγεθος της… μερίδας από τη συγκεκριμένη αγορά.

Φέτος από την αρχή του έτους στο λιμάνι μας έχουν δέσει 7 κρουαζιερόπλοια, από τα οποία τα 3 μέσα στον Οκτώβριο. Επίσης, στο λιμάνι μπήκαν έστω και για λίγες ώρες στη διάρκεια της νύχτας, γύρω στα 25 κότερα, με ή χωρίς επιβάτες, ενώ αρκετά απόλαυσαν το Μεσσηνιακό Κόλπο χωρίς να μπουν στο λιμάνι.

Βέβαια, κανένας δεν μπορεί να συγκρίνει την κίνηση στην Καλαμάτα με αυτή στο Κατάκολο, όπου κάθε χρόνο προσεγγίζουν πάνω από 500 κρουαζιερόπλοια μόνο και μόνο γιατί είναι κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, σε έναν δηλαδή από τους πιο πολυδιαφημισμένους προορισμούς της Ελλάδας, τον οποίο ο επισκέπτης θέλει να γνωρίσει. Αντίστοιχα επιμένουν οι ναυτιλιακοί πράκτορες της Καλαμάτας θα πρέπει να επενδύσουμε κι εμείς διαφημίζοντας την Αρχαία Μεσσήνη και άλλους κοντινούς μας προορισμούς όπως τα Ανάκτορα του Νέστορα, επικεντρωμένοι φυσικά αποκλειστικά στις ομορφιές της Μεσσηνίας.

Σε αυτό συμφωνούν οι ναυτιλιακοί πράκτορες Ανδρέας Ζερβάκης, Θεόδωρος Σερεμετάκης και Βασίλης Μανιάτης με τους οποίους μιλήσαμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ.

Ο Θεόδωρος Σερεμετάκης επισημαίνει πως "ό,τι θέλει ο πολίτης που μένει σε έναν τόπο ζητάει και ο τουρίστας". Ετσι, ρόλο παίζουν ακόμα και οι δρόμοι και το αν υπάρχει πεζοδρόμιο στην οδό Φαρών που θα περπατήσει ή ακόμα και αν υπάρχουν ξεναγοί π.χ. στην Αρχαία Μεσσήνη. Οπως λέει, ο επιβάτης καθορίζει το πρόγραμμα της κρουαζιέρας του και γι’ αυτό παίζει ρόλο και το τι θα δει και πώς θα περάσει εκεί που θα πάει. Αρα, όσο πιο καλές είναι οι υποδομές του λιμανιού και του οδικού δικτύου, τόσο περισσότερα κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίζουν το λιμάνι μας. Ομως, λόγω βυθίσματος και μήκους, εξυπηρετούνται κυρίως μεσαία κρουαζιερόπλοια.

Ο κ. Σερεμετάκης αναφέρθηκε και στο λιμάνι της Πύλου, καθώς προσελκύει περισσότερα κρουαζιερόπλοια το χρόνο από την Καλαμάτα, κυρίως γιατί έχει περισσότερους διαφημισμένους προορισμούς τριγύρω της και φυσικά την ιστορία της.

Οπως τα κρουαζιερόπλοια έτσι και τα κότερα πιστεύει πως έχουν μέλλον και η κίνηση που παρουσιάζουν είναι αυξητική. "Το ζήτημα είναι να διεκδικήσουμε μερίδιο και γι’αυτό χρειάζονται υποδομές" υπογραμμίζει. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έρθει με κότερο στην Καλαμάτα και δεν αντιμετωπίσει προβλήματα και δυσκολίες με τις υπηρεσίες (Λιμεναρχείο, Τελωνείο), με την προσβασιμότητα και τις συναλλαγές του για τις προμήθειες, στην ταβέρνα ή την καφετέρια, τότε θα ξανάρθει και θα στείλει κι άλλους. Οπως λέει, κανένας επισκέπτης δε θέλει να νιώσει ότι τον κοροϊδεύουν στις συναλλαγές του, στην ταβέρνα, στην καφετέρια. Ο βασικός λόγος πάντως για τον οποίο επιλέγουν την Καλαμάτα είναι η ύπαρξη και λειτουργία του αεροδρομίου για τις μετακινήσεις των επιβατών με ιδιωτικά αεροσκάφη ή με τα προγραμματισμένα δρομολόγια.

Γενικά ο ίδιος διαπιστώνει πως αν και δεν εισπράττει δυσαρέσκεια για την πόλη μας, δεν εισπράττει και ενθουσιασμό που θα κάνει τον επισκέπτη να ξανάρθει. Αλλωστε, όλοι βλέπουν πως η πόλη είναι αρκετά βρώμικη, με όχι καλές υπηρεσίες σε μεγάλο ποσοστό και όχι καλές τιμές. "Και δεν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να συγκριθούμε με τους χειρότερους" τονίζει για να προλάβει εκείνους που θα σπεύσουν να ισχυριστούν το αντίθετο: "Και για τους επισκέπτες και για τους ντόπιους πρέπει να είναι ποιοτικά, καθαρά και οικονομικά". Και φυσικά το όφελος για τον τόπο μας είναι και οικονομικό, αφού κυρίως τα κότερα αλλά και τα κρουαζιερόπλοια θα πάρουν προμήθειες, θα γίνουν αγορές από το πλήρωμα και τους επιβάτες, ακόμα και… λουλούδια για τη διακόσμηση του σκάφους θ’ αγοράσουν σε ορισμένες περιπτώσεις αφήνοντας μάλιστα αρκετά χρήματα στην τοπική αγορά.

Ο κ. Σερεμετάκης έχει εκφράσει τις απόψεις του στους φορείς και στο παρελθόν. Οπως όμως λέει "περνούν τα χρόνια και λέμε ξανά τα ίδια και τα ίδια με ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο, καθώς δεν έχουν φροντίσει ούτε να στελεχώσουν το δήμο με γνώστες του αντικειμένου".

Ο Ανδρέας Ζερβάκης, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Λιμένων Νομού Μεσσηνίας, παρατηρεί πως η Μεσσηνία είναι όμορφη αλλά η Καλαμάτα προσελκύει κάποια κότερα κυρίως λόγω του αεροδρομίου που διευκολύνει πολύ στις μετακινήσεις των επιβατών τους. Επίσης, το λιμάνι προσφέρεται για μεγάλα σκάφη, τα οποία δεν μπορεί λόγω βυθίσματος να εξυπηρετήσει η μαρίνα. Οσον αφορά στα κρουαζιερόπλοια, τη μερίδα του λέοντος έχει το Κατάκολο λόγω της Αρχαίας Ολυμπίας, η επισκεψιμότητα της οποίας όπως λέει, έπαιξε σημαντικό ρόλο για να γίνουν υποδομές στο λιμάνι: "Εδώ είμαστε περιορισμένοι αλλά πιστεύω πως η Αρχαία Μεσσήνη αν διαφημιστεί στον κόσμο σίγουρα θα βάλει την περιοχή μας στο πρόγραμμα της κρουαζιέρας. Αλλά και πάλι έχουμε περιορισμένες υποδομές και υπάρχουν δυνατότητες να εξυπηρετηθούν μεσαία κυρίως κρουαζιερόπλοια", σχολιάζοντας ωστόσο πως ακόμα κι ένα καράβι 220 μέτρων μπορεί να μπει και να βγει με ασφάλεια στο λιμάνι λόγω των βοηθητικών μέσων που έχει το ίδιο το καράβι. Ανέφερε δε πως αν γίνει εκβάθυνση του λιμανιού, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι προβλήτες με περιορισμένο βύθισμα, που τώρα καλύπτουν τις ανάγκες μόνο μικρών σκαφών. "Γενικά το λιμάνι δεν έχει φροντιστεί, δεν έχουν γίνει βασικές παρεμβάσεις για να είναι μέσα στα πράγματα" όπως να εξυπηρετεί μεγάλα πλοία, παρατηρεί ο κ. Ζερβάκης. Επίσης, το λιμάνι δεν είναι γραφικό και δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να δείξει στους επιβάτες, πέρα από πολυκατοικίες και μια παραλιακή διαδρομή. Το Ιστορικό Κέντρο προσφέρεται για μια βόλτα ώστε να… μείνει κάτι στους επισκέπτες, για να δουν όμως τους Αγίους Αποστόλους και ίσως κάποια ακόμα μέρη στην πόλη, πιστεύει πως θα ήταν καλή ιδέα ο δήμος σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ ενδεχομένως να μεταφέρει δωρεάν προς το κέντρο επιβάτες του κάθε κρουαζιερόπλοιου. Βέβαια, η πρόσφατη δραστηριότητα του δήμου στο καλωσόρισμα των επιβατών, έστω με τη διανομή χαρτών θεωρείται σημαντική για τη γνωριμία τους με τον τόπο μας. Ομως, κανένας από τους πολλούς ηλικιωμένους επιβάτες δε θα περιμένει στη στάση το λεωφορείο για να κατευθυνθεί προς το κέντρο της πόλης. Επίσης, ούτε ταξί μπορούν να μπουν στο λιμάνι να παραλάβουν επιβάτες, καθώς όταν προσεγγίζει κρουαζιερόπλοιο εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο ασφαλείας και όποιος μπαίνει στο λιμάνι πρέπει να έχει ειδική άδεια πριν την άφιξη του πλοίου.

Ο κ. Ζερβάκης εκτιμά πως ακόμα κι ένα φυλλάδιο στα αγγλικά με κάποια βασικά σημεία της πόλης ή ακόμα και την Αρχαία Μεσσήνη θα μπορούσε να δημιουργήσει την ανάγκη σε κάποιους επισκέπτες να τα επισκεφθούν έστω και με ένα ταξί που θα πάρουν από την πιάτσα.

Για το 2012 ο ίδιος δεν έχει ακόμα κάποια ενημέρωση όσον αφορά στα κρουαζιερόπλοια που αναμένονται, εκτιμά όμως πως θα υπάρξει ενδιαφέρον.

Ο Βασίλης Μανιάτης είναι της άποψης πως οι κρουαζιέρες είναι ίσως το μοναδικό στοίχημα της Ελλάδας καθώς πρόκειται για μια αγορά που έχει μέλλον γενικά. Για την Καλαμάτα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από άλλους προορισμούς καθώς το μόνο που έχει να δείξει και βρίσκεται κοντά είναι η Αρχαία Μεσσήνη, ενώ έχει το μειονέκτημα πως ένα πλοίο πρέπει να διασχίσει το Μεσσηνιακό Κόλπο με κόστος χρόνου και χρήματος. Ετσι, για να διεκδικήσει η Καλαμάτα να είναι ένας σταθμός της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, χρειάζεται οπωσδήποτε διαφήμιση γενικότερα και ειδικότερα της Αρχαίας Μεσσήνης αλλά και βασικές υποδομές. Και όσον αφορά στις υποδομές (π.χ. δρόμους), σχολίασε πως ακούει τα ίδια και τα ίδια απ' όταν ήταν παιδί. Η μοναδική προσπάθεια που έχει διαπιστώσει φέτος είναι το καλωσόρισμα που γίνεται από αντιπροσωπεία του δήμου.

"Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διαφημίσουμε τον τόπο μας αποκλειστικά κι εφόσον έχουμε την Αρχαία Μεσσήνη, να διαφημίσουμε αυτό το χώρο ως βασικό προορισμό", επισημαίνει ο κ. Μανιάτης. Αλλωστε η Αρχαία Μεσσήνη και τα Ανάκτορα του Νέστορα είναι οι προορισμοί που επιλέγουν τα τελευταία χρόνια οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που δένουν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ο ίδιος πιστεύει πως με μια διαφήμιση βασισμένη στους τοπικούς μας προορισμούς, σε συνδυασμό με την προβολή και το κέρδος που έχει ο νομός μέσω της Costa Νavarino, μπορούν να υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα.

Για την ώρα πάντως, εδώ μιλάμε για 7 - 10 πλοία τη χρονιά, ενώ στο Κατάκολο πιάνουν… 1.000 κρουαζιερόπλοια αποκλειστικά για να δουν οι επιβάτες την Αρχαία Ολυμπία.

"Να προωθήσουμε αυτό που έχουμε" επιμένει ο κ. Μανιάτης που πιστεύει πως το λιμάνι μας είναι αρκετά εξυπηρετικό αλλά χρειάζεται βελτιώσεις ακόμα και σε απλά πράγματα όπως είναι μερικά παγκάκια, καλή λειτουργία φωτισμού και η λειτουργία της αίθουσας αναμονής, τα οποία είναι απαραίτητα ακόμα και για τα δρομολόγια του "Βιτσέντζος Κορνάρος".

Οσον αφορά στα κότερα, αυτός ο τομέας παρουσιάζει άνοδο παγκοσμίως και όσοι επιλέγουν ένα λιμάνι το επιλέγουν για τις υποδομές και την καλή εξυπηρέτηση που θα έχουν. Στο λιμάνι μας όμως έχει συμβεί ακόμα και να μην μπορεί να πάρει ρεύμα ένα τέτοιο σκάφος. Παρ’ όλα αυτά η θέση του είναι καλή, δεν το πιάνει ο αέρας κι έχει καλή θέα. Το ιδανικότερο βέβαια θα ήταν να προχωρήσει το master plan του λιμανιού, πράγμα που λόγω κρίσης, προφανώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει τώρα.

Κλείνοντας ο κ. Μανιάτης επισημαίνει την ανάγκη να γίνουν σύντομα προσπάθειες για τη βελτίωση στις υποδομές και την προσέλκυση επισκεπτών με διαφήμιση της Αρχαίας Μεσσήνης.


NEWSLETTER