Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 19:19

Δηλώσεις συγκομιδής οινοποιήσιμων αμπελιών 

Γράφτηκε από την

Δηλώσεις συγκομιδής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπελιών.

Αυτό γνωστοποιεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ότι οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν αμέσως μετά το τέλος του τρύγου και μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας “Δήλωση συγκομιδής αμπελουργικών προϊόντων” στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr).

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι υποχρέωση για την υποβολή δήλωσης συγκομιδής έχουν “οι αμπελουργοί που α) είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου, β) παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της σταφυλικής παραγωγής προς χυμοποίηση, γ) παραδίδουν την σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό ο οποίος υποχρεούται να υποβάλει επιπλέον και δήλωση παραγωγής. Σε περίπτωση μηδενικής παραγωγής οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής, επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο”.

Οπως σημειώνει η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, “εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας, οι υπόχρεοι οι οποίοι δεν υποβάλλουν δηλώσεις συγκομιδής κατά τις ημερομηνίες που ορίζει η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου, αποκλείονται των διαφόρων  ευεργετημάτων των μέτρων”. Παράλληλα προσθέτει ότι “η υπέρβαση των προθεσμιών κατά 10 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο, επισύρει αναλογική μείωση καταβλητέων ποσών για την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο σε επιδοτούμενα προγράμματα, σε ποσοστό 1% για κάθε μέρα καθυστέρησης”.

Από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής απαλλάσσονται, α) οι αμπελουργοί κάτοχοι αμπελώνα λιγότερο από 0,1 εκτάριο, το παραγόμενο προϊόν των οποίων προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και β) οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής έκτασης, οι οποίοι οινοποιούν οι ίδιοι το σύνολο της παραγωγής τους (και υποβάλλουν δήλωση παραγωγής).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα πρέπει να απευθύνονται στα γραφεία 213 και 212 του Διοικητηρίου Καλαμάτας και στα τηλέφωνα 27213 61213 και 27213 61238 της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, καθώς και στο Γραφείο της στην Πύλο (τηλ. 27230 22151).