Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 14:32

Σπύρος Δανέλλης: «Ενα φιλόδοξο και βιώσιμο όραμα για τις μεταφορές του 2050»

Γράφτηκε από την

Τις πολιτικές κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον των μεταφορών στην Ευρώπη επισημαίνει με δήλωση του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του ΕυρωΚοινοβουλίου Σπύρος Δανέλλης, μετά από την υιοθέτηση της σχετικής έκθεσης στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής κάνει ειδική μνεία σε πρωτοβουλίες που υπερψηφίστηκαν σχετικά με την αστική κινητικότητα, τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στους μεταφορικούς και συγκοινωνιακούς κλάδους, αλλά και την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού κόστους των μεταφορών. Παράλληλα, εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με την καταλληλότητα της απόφασης του Κοινοβουλίου να θεσπίσει νέο στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα της ναυτιλίας κατά 30% μέχρι το 2020, δεδομένου πως δεν προηγήθηκε σχετική μελέτη για το εφικτό μίας τόσο βραχυχρόνιας προσαρμογής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

«Η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο καθορίζοντας στρατηγικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες για κάθε κλάδο των μεταφορών, καταφέρνει να εντάξει έναν ετερογενή τομέα σε ένα φιλόδοξο, βιώσιμο όραμα για το 2050. Με την έκθεση Grosch υιοθετούμε αυτό το όραμα, εμπλουτίζοντάς το επιπλέον με ορισμένες πρακτικές κατευθύνσεις. Έτσι, είναι προτεραιότητα να ολοκληρωθεί η πρόοδος που σημειώσαμε με την Ευρωβινιέτα στον τομέα της εσωτερίκευσης του εξωτερικού κόστους των μεταφορών. Είναι σημαντικότερο από ποτέ να εξετάσουμε με προσοχή τις εργασιακές συνθήκες του κλάδου, ώστε να εξασφαλίσουμε πως το άνοιγμα μεταφορικών τομέων δεν θα σημαίνει και την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας. Ταυτόχρονα, χωρίς απόκλιση από την αρχή της επικουρικότητας, οι υψηλές βλέψεις της Επιτροπής για την βιωσιμότητα των μεταφορών μπορούν να διευκολυνθούν με νέες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αστική κινητικότητα.

Τέλος, οι ενδιάμεσοι στόχοι μείωσης εκπομπών άνθρακα με ορίζοντα το 2020 είναι αποτέλεσμα καλών προθέσεων, αλλά όχι ολοκληρωμένης μελέτης. Χωρίς λεπτομερή αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων, είναι δύσκολο να προεξοφλήσουμε πως ο στόχος για 30% μείωση των εκπομπών της ναυτιλίας θα είχε τις επιθυμητές επιδράσεις, και πως το σύντομο χρονικό διάστημα που αφορά δε θα υποβάθμιζε το εφικτό του στόχου και κατ' επέκταση το βάρος των στόχων του Ευρωκοινοβουλίου».


Από το Γραφείο Τύπου του Σπ. Δανέλλη