Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 06:09

Ομιλία Ρομπόλη στην Καλαμάτα: Διέξοδος μέσα από νέο αναπτυξιακό πρότυπο

Γράφτηκε από την
Ομιλία Ρομπόλη στην Καλαμάτα: Διέξοδος μέσα από νέο  αναπτυξιακό πρότυπο

Μόλις το 78% των δυνατοτήτων της αποδίδει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρατήρησε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης -επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ- που μίλησε προχθές το βράδυ στην Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου με θέμα «Η κρίση της ελληνικής οικονομίας: Από το αδιέξοδο στην έξοδο».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η διέξοδος μπορεί να βρεθεί μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα κληθεί να λειτουργήσει και να αποδώσει υπό συνθήκες κρίσης:

«Προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη ο άμεσος αναπροσανατολισμός της αναπτυξιακής πολιτικής και προς την ενίσχυση των ολοκληρωμένων παραγωγικών συμπλεγμάτων. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ο σχεδιασμός δημόσιων πολιτικών και ο προγραμματισμός των δράσεων για την υλοποίησή τους πρέπει να συνδέονται με τη δομή και τη διάρθρωση του παραγωγικού συστήματος της κάθε περιφέρειας, προκειμένου μέσα από την βελτίωση του πλέγματος των αλληλεξαρτήσεων των κρίσιμων κλάδων (γεωργία, μεταποίηση, τουρισμός, υπηρεσίες, κατασκευές) να δημιουργηθεί μία εσωτερική δυναμική βέλτιστης οικονομικά και κοινωνικά απόδοσης», τόνισε ο Σάββας Ρομπόλης.

«Ο δρόμος της εξόδου από την οικονομική κρίση και ύφεση είναι η πραγματική οικονομία, η πραγματική επένδυση και η πραγματική απασχόληση και όχι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που δεν είναι τίποτε άλλο από έναν μηχανισμό που διευκολύνει τη διευρυμένη αναπαραγωγή της πραγματικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΙΝΕ.

Νωρίτερα, είχε περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στη χώρα μας, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης η οποία -όπως είπε- δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά εκτείνεται και στις χώρες της ευρωζώνης.

«Η κρίση δανεισμού και χρέους της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν οφείλεται στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά στη δανειακή μεγέθυνση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης», σημείωσε ο Σάββας Ρομπόλης.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΡΑΧ

Οσον αφορά τη χώρα μας, προειδοποίησε ότι φέτος ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός «κραχ» στην αγορά εργασίας. Τόνισε ειδικότερα ότι η επίσημη ανεργία στη χώρα μας πέρυσι έφτασε το 17,5%:

«Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική ανεργία ήταν 22,5%. Για το 2012, οι εκτιμήσεις για την επίσημη ανεργία μιλούν για 21%, δηλαδή πραγματική ανεργία 26%, κοντά στο 1,2 εκατομμύριο ανθρώπου. Το ποσοστό αυτό της ανεργίας είναι ανάλογο μόνο με αυτό του 1961, όταν είχαμε το μαζικό κύμα μετανάστευσης από τη χώρα μας» σημείωσε ο Σ. Ρομπόλης. Εξήγησε δε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ανέργων σημαίνει απώλεια 6 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα μίλησε για υποχώρηση της παραγωγικότητας κατά 3,3% (στα επίπεδα του 2005) και μείωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου στη χώρα μας κατά 38,2%, με συνέπεια το σημερινό ποσοστό να είναι ίδιο με εκείνο του 1998.

Οπως τόνισε ο πανεπιστημιακός καθηγητής, οι συνεχείς ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στην ασφάλιση τα δύο τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ, με τις χώρες που δεν σέβονται τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο Σ. Ρομπόλης απέρριψε κατηγορηματικά, εξ άλλου, ότι το μισθολογικό κόστος συντελεί στη μείωση της ανταγωνιστικότητας. «Η μείωση του κόστους εργασίας στη χώρα μας, με την εφαρμογή των μέτρων, έχει φτάσει στο 12,1% ωστόσο την ίδια στιγμή η ανταγωνιστικότητα μειώθηκε επίσης κατά 26%» σημείωσε. Οπως παρατήρησε, το μισθολογικό κόστος επί της συνολικής δαπάνης του προϊόντος είναι μόλις το 20% για να αναρωτηθεί «γιατί επικεντρώνονται στο 20% και δεν ασχολούνται με το υπόλοιπο 80%;».

Την κατηγορηματική αντίθεσή του εξέφρασε ο διευθυντής του ΙΝΕ στην επιχειρούμενη -τουλάχιστον μέχρι προχθές το βράδυ- κατάργηση των 13ου και 14ου μισθών, αλλά και τη μείωση του κατώτερου μισθού, σημειώνοντας ότι θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να στραφεί σοβαρά στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, αναδιαρθρώνοντας παράλληλα το φορολογικό σύστημα. Δεν είναι δυνατόν το 68% του κρατικού προϋπολογισμού να καλύπτεται από μισθωτούς και συνταξιούχους, παρατήρησε ο Σ. Ρομπόλης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι διέξοδος από τη γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς «φρέσκο χρήμα» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - καθώς αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ρευστότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είπε.

Επικεντρώνοντας στην Ελλάδα, ο διευθυντής του ΙΝΕ είπε ότι επείγει η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, η επανάκαμψη των μισθών και των συντάξεων -αλλά και της εργασιακής νομοθεσίας- στα επίπεδα προ του «μνημονίου 1», καθώς και η υιοθέτηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου με πολιτικές σε περιφερειακό επίπεδο και μέσα από ολοκληρωμένα παραγωγικά συμπλέγματα.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER