Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 21:44

Κολλημένα τα σχέδια σε Βέργα και Μικρή Μαντίνεια, νέκρα στην οικοδομή

Κολλημένα τα σχέδια σε Βέργα και Μικρή Μαντίνεια, νέκρα στην οικοδομή

Την ώρα που η οικοδομική δραστηριότητα στη Νότια Πελοπόννησο χειμάζεται, κολλημένες παραμένουν οι πολεοδομικές μελέτες Βέργας και Μικρής Μαντίνειας. Σε καλύτερη μοίρα, αλλά... άγνωστο πότε θα παραδοθούν, είναι οι πολεοδομικές μελέτες Ασπροχώματος και Κηπούπολης. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη περιοχή, η οικοδόμηση της οποίας στο πλαίσιο των πολεοδομικών μελετών θα μπορούσε να δώσει σημαντική ανάσα στην τοπική και όχι μόνο οικονομία, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας και επιτρέποντας τη ροή σημαντικών κεφαλαίων.
Εμπλοκή υπάρχει στην πολεοδομική μελέτη της Βέργας, αφού μετά την ολοκλήρωση της γεωλογικής μελέτης που είχε ζητήσει το ΥΠΕΚΑ, ζητήθηκαν και νέες διευκρινίσεις. Το “αγκάθι” όμως στη συγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη είναι η επικαιροποίηση και η συμπλήρωση που απαιτείται για τα ρέματα, αφού στους ελέγχους του υπουργείου διαπιστώθηκαν σημαντικές παραλείψεις. Από το Δήμο Καλαμάτας φέρονται να έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης στον ίδιο μελετητή για να διορθωθούν οι παραλείψεις και να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες συμπληρώσεις, διαδικασία που πηγαίνει αρκετά πίσω την υπόθεση.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Μικρή Μαντίνεια, όπου και εκεί η μελέτη των ρεμάτων επιστρέφει στο προσκήνιο, πηγαίνοντας πίσω το σύνολο της μελέτης, καθώς και τον προγραμματισμό αρκετών ιδιοκτητών. Μετά τη συμπλήρωση τόσο της γεωλογικής μελέτης όσο και αυτής των ρεμάτων, που κανείς(!) δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο θα κρατήσουν, το λόγο θα πάρει το κεντρικό ΣΧΟΠ για τελική γνωμοδότηση πριν η πολεοδομική μελέτη γίνει νόμος του κράτους.
Καλύτερα είναι τα πράγματα όσον αφορά την πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος και της Κηπούπολης: Μετά τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν αναφορικά με τη γεωλογική μελέτη που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ, η μελέτη θα είναι έτοιμη (συντομότερα από τις άλλες, αλλά κανείς δεν μπορεί να δώσει υπεύθυνα χρόνο) μέσω του νόμου περί βιοποικιλότητας.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρίστος Ριζάς μιλώντας στην “Ε” για το θέμα των πολεοδομικών μελετών τόνισε ότι έχουν γίνει σταθερά βήματα χωρίς όμως να είναι σε θέση να αναφερθεί σε συγκεκριμένους χρόνους. Ο κ. Ριζάς μάλιστα στάθηκε ιδιαιτέρως στα... τερτίπια της κεντρικής διοίκησης, αφού όπως σημείωσε οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας ζητούσαν επιμόνως από το ΥΠΕΚΑ “τα υπόβαθρα των τοπογραφικών εφαρμογών των μελετών” που ήταν απαραίτητα για τις συμπληρώσεις και τα οποία υποκαταστάθηκαν τελικά για να προχωρούν οι διαδικασίες από “την τοπογραφική αποτύπωση που είχαν οι μελετητές από την καταγραφή των ρεμάτων”.