Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2012 21:26

Η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε 8 λεπτά το λίτρο το τελευταίο 20ήμερο

Γράφτηκε από την
Η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε 8 λεπτά το λίτρο το τελευταίο 20ήμερο

Ανησυχεί τους καταναλωτές και πρατηριούχους η άνοδος κατά περίπου 8 λεπτά της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης το τελευταίο 20ήμερο. Ενδεικτικό είναι ότι στην περιφέρεια του νομού η απλή αμόλυβδη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης επωλείτο χθες 1,89 ευρώ το λίτρο. Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών στη Μεσσηνία Γιώργος Καπερώνης μιλώντας στην "Ε" επεσήμανε ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά, πολλοί πρατηριούχοι είναι σε δίλημμα αν θα κρατήσουν τα πρατήριά τους ανοιχτά. Επιπλέον φανερή όπως είπε είναι και η μείωση στην κατανάλωση που έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
«Η ανησυχία του κόσμου αποτυπώνεται στην κίνηση στα βενζινάδικα: Η κατανάλωση είναι φανερά πεσμένη τόσο στην αμόλυβδη βενζίνη όσο και στο πετρέλαιο κίνησης», ανέφερε. Τόνισε επίσης ότι παρά την αντίληψη που υπάρχει από μερίδα πελατών ότι οι πρατηριούχοι καρπώνονται τις αυξήσεις στα καύσιμα, γίνεται το ακριβώς αντίθετο. «Ολη αυτή η αύξηση δεν οδηγεί σε κέρδος για τον πρατηριούχο. Ο τζίρος ο δικός μας συμπιέζεται, όχι όμως και οι υποχρεώσεις μας που αυξάνονται», ξεκαθάρισε. Και πρόσθεσε πως «το κέρδος του πρατηριούχου κυμαίνεται μεταξύ 2,5 με 3 λεπτά ανά λίτρο και αυτό μικτό. Γιατί από αυτό το ποσοστό κέρδους πληρώνουμε 1 λεπτό ΦΠΑ, καθώς και το Ταμείο Βενζινοπωλών (το ποσοστό αυτό με την παραλαβή των καυσίμων) και ό,τι μένει πάει για τα έξοδα λειτουργίας του πρατηρίου».
Για το πού θα πάει αυτή η κατάσταση και αν θα επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες που προβλέπουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα φτάσει τα 2 ευρώ, ο Γ. Καπερώνης είπε ότι όλα εξαρτώνται από τη διεθνή τιμή του βαρελιού πετρελαίου. «Κάνουμε το σταυρό μας να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες στη διεθνή αγορά πετρελαίου γιατί οι τιμές των καυσίμων είναι ήδη υπερβολικά υψηλές», σημείωσε καταλήγοντας.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης από το Σάββατο 3 του μήνα μέχρι και χθες, η απλή αμόλυβδη στα πρατήρια του Νομού Μεσσηνίας πωλείται το λίτρο από 1,689 έως 1,89 ευρώ. Η σούπερ αμόλυβδη πωλείται το λίτρο από 1,795 έως 1,999 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης από 1,489 έως 1,655 ευρώ το λίτρο.


NEWSLETTER